spreciti mucnine u trudnociVećina žena oseća jutarnju mučninu u trudnoći i to najčešće između šeste i dvanaeste nedelje trudnoće. Još uvek se ne zna zašto se ova mučnina javlja, ali znamo kako da je sprečimo ili umanjimo…

AKUPRESURNI ZAVOJI

Da li ste čuli za akupresurne zavoje?
Oni se koriste protiv mučnine u toku vožnje, ali mogu da pomognu i u toku trudnoće. Funkcionišu po akupresurnom principu. Kada se postave na ručni zglob, vrše blagi pritisak na akupresurne tačke za mučninu i efikasno je smanjuju.

LIMUN
Limun može da pomogne na više načina. Kada ose tite naglu mučninu ujutro, protrljajte koru od limuna i pomirišite je! Čak i esecijalno ulje limuna može da pomogne – sipajte nekoliko kapi na maramicu i udahnite miris. Imajte uvek i pripremljenu toplu vodu u koju ste iscedili limun, za svaki slučaj.

NUX VOMICA
To je homeopatski lek koji je veoma delotvoran kod mučnine u trudnoći.Potrebno je da ga uzmimate bar pet dana, tri puta dnevno. Znajte da kofein i mentol u bilo kom obliku ne treba da koristite dok uzimate homeopatske preparate. Svi homeopatski lekovi su prirodni, ali se ipak posavetujte s lekarom.

VITAMINI B GRUPE

Naučno nije utvrđen mehanizam dejstva ovih vitamina kod sprečavanja mučnine iako se u terapiji jutarnje trudničke mučnine koristi više od sedamdeset godina. Ukoliko želite da izbegnete tablete B kompleksa, bacite se na banane, smeđi pirinač, na orahe, bademe, lešnike i ribu!

PROTEINSKA VEČERA
Proteinska večera onemogućiće nagli pad šećera u krvi ujutro što može da izazove mučnine. Takođe, česti i lagani obroci u toku dana obezbeđuju upravo održavanje nivoa šećera u krvi. Ukoliko vam smetaju jaki mirisi hrane, izbegavajte vrele obroke jer emituju intenzivnije mirise.
Dijetaizdravlje .