Kraste na glavi i svrab uzrok

Kraste na glavi mogu da svrbe, izgledati ružno i biti frustrirajuće. Češanje ih obično pogoršava i povećava šanse za infekcije. U mnogim slučajevima, ranice po vlasištu prolaze same ili određenim tretmanima. U većini slučajeva, one ne pokazuju ozbiljnu bolest. Ako ne možete da identifikujete uzrok krasta na glavi, ili ako se one šire ili se inficiraju, obratite se lekaru.

Pročitajte o nekim od najčešćih uzroka krasti na glavi, uključujući perut, vaške i još mnogo toga.

Kraste na glavi i svrab – uzrok:

kraste i rane na glavi

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je alergijska reakcija na nešto što ste dotakli. Kozmetički proizvodi, kao što su šamponi, farbe za kosu ili nakit mogu izazvati alergijsku reakciju. Zato su krastice po glavi nakon farbanja česta pojava. Određeni materijali, kao što je lateks, mogu dovesti do reakcije. Možda ćete imati reakciju ako dođete u kontakt sa toksičnim supstancama kao što su kiselina iz baterije ili sredstvo za beljenje, ukoliko dodirnete skalp nakon dodirivanja ovih supstanci.

Alergijska reakcija može da dovede do toga da se na skalpu razviju suve fleke koje svrbe ili peckaju. Ako ih zagrebete, možete izazvati krvarenje. Vaš skalp treba da se očisti sam od sebe, ali obratite se svom lekaru ako rane na glavi postanu zaražene, bolnije ili se šire. Budite veoma pažljivi da se izbegne ponovni kontakt sa iritansima.

Seboreični dermatitis (perut)

Seboreični dermatitis je stanje kože koja može da utiče na kožu glave. Simptomi uključuju svrab, ljuštenje i iritaciju kože glave. Kraste na glavi su obično bele ili žute i mogu napasti dlake.

Uzrok peruti nije jasan, ali to nema nikakve veze sa čistoćom. Možete prati kosu šamponom svaki dan i dalje ćete imati perut. Kada su u pitanju kraste na glavi kod dece, čak i novorođenčad može da oboli od ovog problema skalpa (kolevka kapa). To nije zarazno, i obično nije znak lošeg zdravlja. Na žalost, može biti potrebno mnogo vremena da se perut drži pod kontrolom. U nekim slučajevima, može postati doživotni problem koji dolazi i odlazi.

Možete kupiti šampone i lokalne masti namenjene za lečenje peruti. Ako to ne pomogne, postoje neki lekovi na recept koje možete isprobati. Neki od ovih lekova mogu imati neželjene efekte, pa budite sigurni da pažljivo pratite uputstva sa proizvoda.

Psorijaza kože glave

Oko 50% ljudi sa psorijazom imaju psorijazu kože glave. Psorijaza je stanje kože koje može da utiče na različite delove tela. To može dovesti do debelih, srebrno-sivih krasti širom skalpa. Blagi slučajevi često mogu biti tretirani sa lekovitim šamponom koji ima za cilj da tretira skalp i ublaži svrab. Ako to ne pomogne, ili se vaše stanje pogoršava, obratite se svom lekaru. Teži slučajevi zahtevaju lokalne ili injekcije steroida. Ako su kraste na glavi u pratnji natečenih limfnih čvorova, antimikrobna terapija može biti neophodna.

Seboreični ekcem

Sa seboreičnim ekcemom, vaša koža glave postaje iritirana, crvena i ljuspičasta. Debele kraste po glavi mogu postati veoma neprijatne. Upala usled seboreičnog ekcema može da izazove da se on raširi po licu, vratu i iza ušiju. U težim slučajevima, on se može proširiti na ostatak vašeg tela. Uzrok nije poznat. Ekcem se može tretirati sa lekovitim šamponima, koje pomažu da se ublaže kraste. Lokalna mast, dostupna na recept i koja je malo jača, može takođe biti od pomoći.

Lichen planus (lišaj planopilaris)

Lichen planus je bolest koja uzrokuje crvene ili ljubičaste izbočine na koži. Kada to utiče na kožu glave, to se zove lichen planopilaris. Može dovesti do trajnih ožiljaka i gubitka kose (alopecija).

Svako može dobiti lichen planus, ali je verovatnije da će se pojaviti u srednjim godinama. Ponekad se može dijagnostikovati na osnovu svog izgleda. Biopsija kože može da potvrdi dijagnozu. U većini slučajeva, nema poznatog uzroka. Ponekad se čisti sam od sebe, ali može trajati godinama.

Lečenje obično uključuje lokalne kortikosteroidne kreme ili oralne steroide. U nekim slučajevima, injekcioni steroidi mogu biti više od pomoći. Ako se ne leči, lichen planopilaris može dovesti do gubitka kose, koje može biti trajno. Antihistaminici mogu pomoći sa svrabom.

Ringworm skalpa

Ringworm je gljivična infekcija koja uključuje kožu, kosu i kožu glave. Simptomi uključuju svrab i ljuspičaste kraste. Kada su u pitanju kraste na glavi kod dece – najverovatnije je da se radi o ovoj infekciji, koja je prilično zarazna. Lečenje može uključiti oralne antigljivične lekove i lekovite šampone. Ukoliko se ne leči, Ringvorm može dovesti do ekstremne upale, ožiljaka i gubitka kose koji može biti trajan.

Vaške

Niko ne voli ideju o tome da možda ima vaške. Ipak, dobra vest je da one ne prenose bolest i neće prouzrokovati velike zdravstvene probleme. Ako imate vaške, verovatno ćete osetiti ”nešto” da se kreće po koži glave, kao i jak svrab. Ako se zagrebe previše, vi ćete završiti sa krastama na glavi, što može dovesti do infekcije. Kraste na glavi kod dece mogu biti posledica češanja zbog vaški.

Ako neko u vašem domu ima vaške, svako ko je bio u bliskom fizičkom kontaktu sa tom osobom treba da se proveri. Vaške se mogu tretirati sa specijalno dizajniranim lekovima.

Još jedna dobra vest je da vaške ne žive dugo nakon što otpadnu ili se uklone. One obično žive manje od dva dana kada se ne mogu hraniti.

Operite posteljinu, odeću i nameštaj koji zaražena osoba koristi tokom dva dana pre tretmana. Koristite toplu vodu za pranje veša i sušite ga na visokoj temperaturi. Ostali predmeti mogu biti suvo očišćeni. Za predmete koji se ne mogu oprati, zatvorite ih u plastičnu kesu tokom dve nedelje.

Herpes zoster

Herpes zoster koji izaziva kraste na glavi je uzrokovan istim virusom koji izaziva boginje. Nakon što ste preležali boginje, virus ostaje uspavan u vašem telu. Ako je aktiviran, vi dobijate herpes zoster. To uglavnom utiče na kožu, ali kraste mogu da se formiraju na koži glave, takođe. Osip izgleda kao mali plikovi koji postaju žuti i formiraju koru u trajanju do dve nedelje. Osip može biti prilično bolan. Takođe može izazvati glavobolju ili slabost lica. Simptomi mogu trajati mesecima. Lečenje krasti na glavi u ovom slučaju može uključiti antivirusne lekove, lekove protiv bolova i lokalne masti.

Eozinofilni folikulitis

Eozinofilni folikulitis je stanje kože i skalpa koje teži da utiče na ljude koji imaju HIV / AIDS. To izaziva rane na glavi koje svrbe, postaju upaljene i napune se gnojem. Kada rane zarastaju, ostavljaju parče tamnije kože. Ovaj tip krasti na glavi može da se proširi i ponovi. Postoje različiti lekoviti šamponi, kreme i oralni lekovi koji mogu da pomognu u kontroli infekcije i olakšavanju simptoma. Ako imate HIV / AIDS i razvijete kraste na glavi ili koži, obratite se svom lekaru.