koza

Lepota lica i tela zavisi od lepote kože, a ona će biti lepa samo ako je koža zdrava. Da biste to postigli, kožu morate svakodnevno negovati. Pošto od toga u najvećoj meri zavisi vaš izgled, potrebno je da upoznate svoju kožu i njenu ulogu u održavanju zdravlja i lepote.

Lep izgled kože uvek je i znak dobrog zdravlja i obrnuto. Koža pokriva celu spoljašnju površinu tela. Na telesnim otvorima, kao što su usta, nos, oči i polni organi, ona prelazi u sluzokožu. Površina kože osobe prosečnog rasta iznosi oko 1,5 m2, a težina iznosi oko 6,70 ukupne težine tela. Koža je najdeblja na dlanovima i tabanima (oko 3 mm), a najtanja je na očnim kapcima (0,5 mm), ušima i čelu. Na ostalim delovima tela debljina kože varira od 1 do 3 mm. Treba paziti da ne dolazi do dugotrajnog trenja kože, jer to izaziva oštećenja ili zadebljanja (žuljevi). Sjajan sloj kože nalazi se samo na onim njenim delovima gde je prirodno deblja (dlanovi i tabani).
Koža se sastoji od tri glavna sloja: gornji je pokožica ili epiderm, srednji je krzno, a donji je potkožno tkivo. U kožu spadaju i njene tvorevine: dlake, nokti, znojne i lojne žlezde.
koza
Ispod kože je hipodermis. U njemu se nalazi sloj masnog tkiva koji čini kožu elastičnom.
Znojne žlezde proizvode znoj, koji napušta kožu kroz znojne pore.

Gornji sloj kože, epiderm, sastoji se od niza slojeva ćelija koje se stalno dele i razmnožavaju, ali istovremeno i izumiru, pa se tako koža stalno obnavlja.U tim ćelijama nalazi se i pigment melanin koji daje koži boju. Srednji sloj kože, krzno, sastavljen je od više delova u kojima se nalaze mnogobrojni krvni sudovi, nervna vlakna, razne ćelije, znojne i lojne žlezde. Donji sloj kože, potkožno tkivo, sastoji se od vezivnog i masnog tkiva. Ovde se sakuplja rezervna mast koja čini oko dve trećine celokupnih masnih naslaga u ljudskom organizmu. Kada organizmu nedostaje energija, on je crpi razlažući masti. Potkožno tkivo je snabdeveno krvnim i limfnim sudovima. Dlake pokrivaju gotovo celo telo. Nema ih samo na tabanima, dlanovima, usnama i sluzokoži. Dlaka se sastoji od stabljike i korena. Stabljika se nalazi izvan kože, a koren u samoj koži. Neke dlake žive duže, a neke kraće. Najkraće žive trepavice i obrve, a najduže kosa (2-4 godine).

Nokat je organ kože. Prednji deo se naziva pločica, a zadnji kraj je koren. Nokat raste iz korena. Na prstima ruku nokti rastu brže nego na nogama, a leti brže nego zimi. Ako usled povrede nokat otpadne, potrebno mu je oko tri meseca da ponovo izraste.
Lojne žlezde se nalaze uz koren svake dlake, dakle nema ih na dlanovima i tabanima. Svaka lojna žlezda tokom dana luči 1-2 g loja, to jest masnoće. Loj omekšava kožu i stvara na njoj zaštitni sloj koji je štiti od vlage i sprečava prekomerno sušenje. Ako lojne žlezde ne luče dovoljno loja, koža postaje suva, hrapava, lako se peruta, a često i puca, naročito između prstiju na nogama, oko uglova usana i nozdrva. Preterano lučenje loja izaziva pojavu masne kože i dovodi do proširenja pora, što je naročito uočljivo na licu. Ovako proširene pore brzo se ispune viškom masnoće i začepe, što sprečava disanje preko kože i normalno znojenje.
Znojne žlezde imaju oblik cevčice duge oko 6 mm. One pokrivaju čitavo telo i ima ih oko 3 miliona, a raspoređene su najviše po dlanovima i tabanima, gde nema dlaka. Na pojedinim mestima, kao ispod pazuha i oko polnih organa, nalaze se posebno diferencirane znojne žlezde. Ove žlezde se nalaze u krznu, a ka površini se otvaraju kroz pokožicu vijugavim kanalima, koji se na površini kože završavaju znojnom porom. Tuda znoj izlazi na površinu tela. Znoj je bezbojna, slana i kisela tečnost koja se sastoji uglavnom od vode i soli. Znojenje je prirodna pojava — zdrav organizam se na ovaj način oslobađa štetnih materija i reguliše temperaturu.
Iznenadno i preterano znojenje može ukazivati na poremećaje organizma. Čovek se više znoji kada mu je vrućina, pri većim fizičkim naporima i visokim temperaturama tokom bolesti. U drugim slučajevima preteranog znojenja valjalo bi da se obratite lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *