koža ogledalo zdravlja

Modrice, žute grudvice, smeđe mrlje i crvenilo mogu biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema.
Nemojte ih maskirati puderom, već im otkrijte uzrok i trajno rešite problem…
koža ogledalo zdravlja
Koža vam je bleda, tu i tamo na njoj se pojave smeđe mrlje, crvenilo i modrice, ali ne pridajete tome mnogo značaja jer vam još uvek polazi za rukom da ih dobro zamaskirate?
Ove, naizgled, bezazlene promene na koži nisu samo estetski problem – mogu biti i simptom ozbiljnih poremećaja u organizmu. Zato ih nemojte prekrivati debelim slojem pudera, već im otkrijte uzrok i trajno rešite problem.

Modrice
Ako nastanu usled fizičke traume, modrice su, kao posledica izlivanja krvi iz kapilara, sasvim normalna pojava. Međutim, ako ne znate njihovo poreklo i ukoliko se javljaju na delovima tela koji nisu podložni slučajnim udarcima i nagnječenjima, poput leđa ili stomaka, modrice mogu biti simptom nekog hematološkog ili autoimunog poremećaja, a ponekad su i nuspojava određenih lekova.
Obratite pažnju na uzrok nastanka modrica. Ako se javljaju iz čista mira, obratite se lekaru, koji će ustanoviti tačan uzrok ovih promena i prepisati vam adekvatnu terapiju.

Žute grudvice na koži
Žute grudvice najčešće se javljaju na rukama i nogama, a upozoravaju na povišene masnoće u krvi ili nepravilnu funkciju jetre i žučne kese.
Uzmite uput za detaljnu analizu krvne slike. Na osnovu rezultata saznaćete uzrok problema. U međuvremenu, uzimajte kapsule belog luka, koje snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi te ubrzavaju metabolizam.

Smedje mrlje na koži
Ove neestetske promene često su posledica hormonskog disbalansa. Mogu biti i jedan od simptoma trudnoće, ulaska u menopauzu, problema sa štitnom žlezdom, ili pak neadekvatne hormonske terapije.Zakažite ginekološki i endokrinološki pregled. U dogovoru sa specijalistima, počnite da uzimate prirodne ili sintetičke hormonske preparate. Dok se mrlje ne povuku, kožu mažite kremom s visokim zaštitnim faktorom, jer izlaganje UV zracima dodatno pogoršava problem.

Crvenilo kože
Povremeno i mestimično crvenilo kože obično ukazuje na neku alergiju. S druge strane, uporno crvenilo lica i grudi upozorava na povišen krvni pritisak.
Jelovnik bazirajte na zdravim namirnicama, voću i povrću, integralnim žitaricama, mlečnim proizvodima s malim procentom masnoće, a izbacite so, mesne prerađevine te industrijski obrađenu hranu. Vežbajte, idite na počinak na vreme i spavajte osam sati dnevno. Ako vam to ne pomogne, potražite lekarsku pomoć.

Bledilo
Mlečnobela boja usana pouzdan je znak anemije. Bledi i otekli obrazi i listovi ukazuju na probleme s bubrezima, a bled ten prošaran plavičastim nijansama upozorava na nepravilan rad srca.
Bilo bi dobro da uradite analizu krvne slike, urinokulturu i EKG.

Suva koža na laktovima
Suva i hrapava koža na laktovima tipičan je simptom avitaminoze, a najčešće je posledica nedostatka vitamina A, B ili E.
Da biste poboljšali kvalitet kože najmanje dvaput dnevno jedite mlečne proizvode, integralne žitarice, povrće i voće. Pored toga, uzimajte multivitaminske tablete.

Ispucali uglovi usana
Ispucali uglovi usana najčešće su posledica nedostatka vitamina B2, B6 ili folne kiseline.
Neestetske napukline možete sanirati redovno konzumirajući lisnato zeleno povrće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *