Koprivnjača ili urtikarijaKoprivnjača ili urtikarija je alergijska reakcija koja se prepoznaje po crvenim tragovima na koži nalik onima kad ozari kopriva.

Svaki treći čovek se bar jednom susreo sa ovom vrstom alergijskog osipa.
To su uglavnom akutne koprivnjače koje brzo nastaju i prolaze za 24 sata mogu da izbiju po celoj koži, ili na nekim delovima, na primer samo po rukama, nogama i donjem delu leda. Praćene su veoma izraženim svrabom. Cesto ih imaju deca, jer se njihov imunitet formiranju i mogu burno da reaguju na hranu, lekove, životinjsku dlaku, perje, ujed insekta – navodi naša sagovornica.

Hrana i lekovi su najčešći uzrok alergijske reakcije, naročito konzervansi i drugi aditivi, ali može da bude izazvana i konkretnim namirnicama, kao što su kikiriki, riba, školjke, kivi, bobičasto voće, sirevi, jaja… Reakcija na lekove je takođe veoma česta, zato što ljudi nekritički piju „aspirine”, „brufene”, „diklofenak” i slično.
Uzrok pojave koprivnjače mogu da budu i gljivice, bakterije, crevni paraziti, neki virusi.

Izvestan broj pacijenata ko-privnjaču može da ima dugo. Može da bude udružena sa otokom unutrašnjih mekih tkiva, oticanjem jezika, grkljana, kapaka, kao i oticanjem zglobova, površinskog dela šaka i stopala. Kada ovakvo stanje traje duže od šest nedelja reč je o hroničnoj urtikariji i tada se rade brojni dijagnostički pregledi da bi se ustanovio uzrok.Hroničnu koprivnjaču češće imaju žene i u 50 do 60 odsto slučajeva ustanove se uzroci. Osim hrane i lekova koji su najčešći uzroci, okidači mogu da budi i problemi sa varenjem, odnosno infekcije jetre i želuca. U polovini slučajeva uzrok pojave koprivnjače ostaje nepoznat i to su takozvane idopatske hronične urtikarije. Dugotrajne koprivnjače nepoznatog porekla žena mogu da bude skopčane sa autoimunom bolešću ili pojavom kancera.

Prema recima naše sagovornice, bez obzira da lije kratkotrajna ili dugotrajna, koprivnjača mora da se leči. Glavna terapija za ovu alregijsku reakciju su antihistaminici („levocetrizin” i „loratardin”). U komplikovanim urtikarijama, uz antihistaminike daju se i glikortikoidi, kao i medikamenti koji štite sluzokožu želuca.
S obzirom na to da je organizam veoma kompleksan, a samim tim i njegova imunološka reakcija.Koprivnjača može da se javi i kao posledica hladnoće ili zbog delovanja hladnih predmeta na kožu. To su takozvane fizičke koprivnjače od kojih je pomenuta reakcija na hladnoću najčešća. Za nju je tipična pojava koprivnjče na mestima koja su najviše izložena hladnoći-podlaktice, podkolenice. Često je pacijenti prvi put primete pri ulasku u hladnu vodu, kada može da dođe i do najtežeg oblika alergijske reakcije -anafilaktičkog šoka, koji može da završi smrtonosno ako se hitno ne pruži pomoć.

Koprivnjača može da bukne i kao posledica fizičkog pritiska na izloženim delovima tela – rukama, stopalima, ramenima. Ponekad je moguće da se takva urtikarija pojavi nakon dužeg nošenja vrlo neudobne obuće, ili zbog pritiska kaiša torbe na rame, zbog stezanja narukvice sata, brushaltera i slično. U letnjem periodu koprivnjaču mogu da izazovu i prekomerno znojenje i UV sunčevi zraci.

TEST INTOLERANCIJE

Alergije su česte imunološke reakcije organizma, naručito na hranu, ali da su to kompleksne patološke pojave za koje pravi uzrok ne može da se utvrdi testom intolerancije na hranu.

Rezultat dobijen analizom jedne kapi krvi nema uporište u medicini. Ovim, navodno, testom utvrđuje se da neko može da jede pomorandže, ali ne i mandarine, ili može da jede orahe, ali ne i bademe. Logično bi bilo da pacijenti izbegavaju celu grupu namirnica, a ne samo pojedine, jer organizam može da pokaže alergijsku reakciju na grupu( na primer agrume ih koštunjavo voće) a ne samo na vrstu.