kontrola-mladezaMladeži su skupine pigmentnih ćelija koje se najčešće pojavljuju kao mala, tamnobraon zadebljanja na koži torzoa, lica, ruku i nogu. Dobroćudne su i genetski predodređene tvorevine, što znači da se rođenjem nasleđuje “šema” za njihovo pojavljivanje.

Mogu biti urođeni, koji se pojavljaju već posle trećeg meseca života, i stečeni, koji se pojavljuju nešto kasnije.
Jedna od zabluda jeste da su veliki mladeži najopasniji. Naprotiv, grozdasti, ispupčeni mladeži u obliku maline ili kupine manje su rizični od onih koji su u nivou kože. Problematični mladeži su ravni, nepravilnog oblika i ivica. Obično su u prečniku veći od 7 mm i najčešće su tamniji.
Ipak, nemojte sami da postavljate dijagnozu, već obavezno potražite savet stručnjaka.
Urođeni mladeži spadaju u kategoriju rizičnih i treba ih pratiti, jer nakon izlaganja suncu, hemijskih i mehaničkih abrazija mogu pretrpeti promene.

Idealna metoda za kontrolu mladeža – dermoskopija

Metoda koja se koristi za praćenje promena na mladežu naziva se kompjuterizovana dermoskopija. Specijalnom kamerom mladež se snima na makro i mikroplanu, a na osnovu dobijene slike (pod uvećanjem od 40 puta) analizira se raspored pigmenta, pigmentne mreže, vaskularne karakteristike, oblik, simetrija i drugi faktori koji ukazuju na prirodu mladeža.
Snimci kompletne strukture mladeža na telu ostaju u kompjuteru, što omogućava njihovu kontrolu nakon tri ili šest meseci. Ukoliko su promene na mladežu sumnjive, treba ih što pre ukloniti.

Nekada je važilo mišljenje da mladeže nikako ne treba dirati, jer se, na taj način, može izazvati malignitet. Danas se zna da je, problematičan mladež ne samo poželjno, već neophodno, ukloniti da bi se sprečio nastanak melanoma. Ukoliko to učini stručno lice, nema bojazni da će se dogoditi išta loše po zdravlje.

Ono što je važno napomenuti jeste to da se laser, kao metoda rada, ne koristi za skidanje mladeža. Uklanjanje mora biti potpuno, što je nemoguće uraditi laserskim putem. Na taj način mladež se može samo spržiti, ne delujući pri tom po dubini, a ni isečak ne bi bilo moguće poslati na analizu.
Kako nam topli, letnji dani tek predstoje, neophodno je podsetiti na rizik od štetnog delovanja UV zračenja, bilo daje reč o sunčevim zracima ili solarijumu. Opšta preporuka jeste da sunčanje treba dozirati, uvek uz korišćenje zaštitnog faktora 20 ili 30. Rizične mladeže treba zaštititi sun-block preparatima sa faktorom 50 ili 60 i, eventualno, preko njih stavljati flaster jer se sunčanje takvih mladeža ne preporučuje.

Najbezbedniji načini za uklanjanje mladeža

Hirurško odstanjivanje mladeža klasičnim putem (skalpelom) skidaju se rizični mladeži koji su po svojoj struktun duboki. Ovaj metod spada u grupu malih intervencija ambulantnog karaktera. Nakon određenog vremena, po operaciji, uklanjaju se konci, a ožiljak je gotovo neprimetan. Trajanje intervencije: nekoliko minuta
Vrsta anestezije: lokalna anestezija

Radioialasi

Radiotalasima se uklanjaju mladeži koji nisu rizični. Takvi mladeži predstavljaju više estetski problem ili se nalaze na mestu hronične iritacije (u predelu kragne, na zadnjem delu butine…) gde postoji mogućnost povređivanja. U pitanju su intradermalni, odnosno “plići” mladeži. Trajanje intervencije: 20 sekundi Vrsta anestezije: lokalni anestetik u vidu kreme.