KonjuktivitisKonjuktivitis, poznati kao crveno oko, je upala vežnjače, membrane koja prekriva beli deo oka i unutrašnju površinu kapka.
Konjuktivitis uglavnom nije opasani ne prouzrokuje dugo trajna oštećenja oka i vida. U retkim situacijama je stanje ozbiljno i može da dovede do velikog crvenila i brzo se proširiti. Ipak, ako Vaše dete pokazuje simptome crvenog oka, važno je da posetite doktora. Neki oblici crvenog oka, nestanu sami od sebe, alizadruge je potrebantretman.

Uzroci

Crveno oko može da bude prouzrokovano mnogim bakterijama i virusima koji su odgovorni za prehlade i druge infekcije,ukljičujući infekcije uha, sinusne infekcije i upalu grla ,i nekim vrstama bakterija koje izazivaju hlamidiju i gonoreju, dve seksualno prenosive bolesti.
Uzrok mogu biti i alergije. Ovi slučajevi se uglavnom javljaju kod dece koja imaju i druge alergije, kao što je polenska. Okidači za alergijski konjuktivitis su trava, polen ambrozije, životinjska dlaka i grinje.
Ponekad i neka supstanca može da iziritira oko kao što su hemikalije (hlor, sapun…) ili zagaživači vazduha (dim,isparenja…).

Simptomi

Različite vrste crvenog oka mogu da imaju različite simptome. Simptomi mogu varirati od deteta do deteta.
Jedan od najčešćih simptoma je nelagodnost u oku. Dete može da se požali da ima osećaj kao da ima pesak u oku. Mnoga deca imaju crvenilo oka i unutrašnjosti kapka, zbog čega se konjuktivitis naziva i crveno oko. Takođe može doći i do lučenje iz oka, koje dovodi do toga da se kapci zalepe kada se dete ujutru probudi.

Neka deca imaju otečene kapke ili osetljivost na jako svetlo.
U slučaju alergijskog konjuktivitisa, svrab i suzenje su uobičajeni simptomi.

Tretman

Konjuktivitis izazvan virusom uglavnom nestaje sam bez ikakvog tretmana. Ako doktor posumnja da je u pitanju bakterijska infekcija, prepisaće antibiotske kapi ili mast za oči.

Ponekad je veoma teško naterati dete da bude mirno dok mu nekolko puta dnevno sipate kapi. U tom slučaju ,stavite kapi na unutrašnji ugao zatvorenog oka, jer kada dete otvori oči, kapće se sliti unutra. Ako i dalje budete imali problema, pitajte doktora za antiobiotsku mast. Mast se može naneti u tankom sloju na mesto gde se dodiruju kapci, a ona će se rastopiti i ući u oko.

Ako vaše dete ima alergijski konjuktivitis,doktor Vam može prepisati lekove protiv alergije, koji su u obliku pilula, tečnosti ili kapi za oči.

Hladna ili topla obloga i acetaminofenil i ibuprofen mogu pomoći detetu da se prijatnije oseća. Ivice inificranog oka možete pažljivo očistiti toplom vodom i gazom ili pamučnom vatom. Na taj način možete otkloniti osušene ostatke lučenja oka koja dovode do lepljenja kapaka ujutru.
Ako Vaše dete nosi kontaktna sočiva i ima konjuktivitis, doktor ili oftamolog može preporučiti da se sočiva ne nose dok ne prođe infekcija. Kada infekcija prođe, pažljivo očistite sočiva. Obavezno dezinfikujte sočiva bar dva puta pre nego što date detetu da ih nosi opet. Ukoliko su u pitanju jednokratna sočiva, bacite stare i uzmite novi par.

Kada zvati doktora

Ako mislite da vaše dete ima crveno oko, važno je da pozovete svog doktora i saznate šta je uzrok i kako da se leči. Neka ozbiljna oboljenja oka mogu da izgledaju isto kao konjuktivitis. Ukoliko se dete žali na jak bol, promene vida, oticanje oko očiju, osetljivost na svetlo, potrebno je detaljnije ispitivanje. Ako se crveno oko nepoboljša nakon dva do tri dana tretmana, ili nakon nedelju dana bez lečenja, obratite se lekaru.

Doktora je potrebno kontaktirati ukoliko dete osim pomenutih simptoma ima i groznicu.To može da znači da je infekcija počela da se širi izvan konjuktive i da je potrebno dodatno lečenje.