I mada su mi itekako dobro poznata njegova blagotvorna dejstva i godinama ga koristim, ni dan danas ne znam zbog čega se konjski balzam zove baš tako. Priznajem da sam pokušavala da nađem poreklo njegovog naziva, ali mi to ipak nije pošlo za rukom. Mada, kada se uzme u obzir koliko je ovaj konjski balzam ili konjska mast, kako se često može čuti da ga nazivaju, koristan, uopšte nije važno zbog čega se tako zove.

Naime, konjski balzam koji možete kupiti u našim apotekama i ostalim specijalizovanim prodavnicama je često kopija originalne, nemačke recepture. Što, naravno ne znači ni da je bolji ni daje lošiji, ali u svakom slučaju se za sve, a ne samo za konjski balzam preporučuje da se koriste originalni proizvodi, jer svi podaci koje možete pročitati u nastavku teksta se svakako odnose na originalni konjski balzam.

Po sastavu je gelaste strukture, a priprema se bez dodataka parabena, što je izuzetno važno za zdravlje. Uz to, u sastav konjskog balzama, ulaze na prvom mestu alkohol i voda, u koje se dodaje prirodno ricinusovo ulje. Dalje se na taj osnov dodaju ostali sastojci, koji su različiti u zavisnosti od toga da li je u pitanju crveni ili zeleni konjski balzam: mentol, kamfor, hajdučka trava, hmelj, ruzmarin, imela, mirođija, valerijana, divlji kesten, vinova loza, kamilica, arnika i nana.

konjski balzam

U prodaji za sada postoje dve vrste konjskog balzama i to crveni konjski balzam i zeleni. A vrlo je važno da znate koji čemu služi, kako ne biste došli situaciju da vam odabrani konjski balzam ne pomogne u datoj situaciji.

Konjski balzam crveni

Ovaj konjski balzam se u našoj zemlji pojavio u prodaji nakon zelenog, a prepoznaćete ga po crvenoj etiketi na ambalaži.

U sastav crvenog konjskog balzama, uz pomenute osnovne sastojke se dodaju između ostalog i sledeće biljke, čija lekovitost je dokazana: vinova loza, hajdučka trava, kamilica, hmelj, divlji kesten, mirođija, valerijana i imela.
Uzevši u obzir koje biljke ulaze u njegov sastav sasvim je jasno da crveni konjski balzam ima efekat zagrevanja tretiranog mesta. Kao takav, on se preporučuje za masažu umornih nogu, a naročito ukoliko su otečene ili osoba ima problem sa venama. Uz to, crveni konjski balzam se pokazao odličnim kada su u pitanju uganuća, sportske povrede ili reumatski bolovi. Takođe, dokazano je odličan izbor protiv bolova u mišićima, a sprečava i nastanak grčeva, jer poboljšava cirkulaciju.

Konjski balzam zeleni

Kada je u pitanju zeleni konjski balzam, on je prvi sa kojim su se susreli kupci u našoj zemlji. Prepoznaćete ga po tome što na ambalaži ima etiketu zelene boje.

Za razliku od crvenog, zeleni konjski balzam ima efekat hlađenja, a zahvaljujući: ruzmarinu, arniki i divljem kestenu, koje predstavljaju njegove vrlo važne sastojke.

Zeleni konjski balzam se smatra pogodnim za masažu celog tela, jer poboljšava celokupnu cirkulaciju.
Takođe je dobar izbor kod različitih povreda, mada treba biti obazriv u kojim slučajevima se tretira ovim balzamom.
Kako je zeleni konjski balzam preporučljiv za celo telo, pojedine dame su ga isprobale i za negu problematične kože i, kako tvrde imaju pozitivna iskustva. Mada ovo nije zvanično navedeno u proizvođačkoj specifikaciji kao proizvod za negu kože lice, pa naglašavam da je neopodno biti naročito pažljiv.

I za kraj, vrlo je važno napomenuti da i crveni i zeleni konjski balzam mogu biti korišćeni samo spolja, te da je neophodno držati ih van domašaja dece.