kondilomi

Kondilomi, takođe poznati kao genitalne bradavice, su učestala seksualno prenosiva infekcija koja se javlja kao posledica infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Ova infekcija je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti širom sveta. U ovom tekstu, razmotrićemo ključne aspekte kondiloma, uključujući uzroke, simptome, dijagnozu, lečenje i prevenciju.

Uzroci kondiloma:

HPV infekcija: Glavni uzrok kondiloma je infekcija HPV-om. Postoji više od 100 različitih tipova HPV-a, od kojih se neki prenose seksualnim kontaktom. HPV tipovi 6 i 11 su najčešće povezani sa kondilomima.

Simptomi kondiloma:

Genitalne bradavice: Najprepoznatljiviji simptom kondiloma su male, mekane bradavice koje se mogu pojaviti na genitalijama, anusu, ili u blizini usta i grla.

Svrab ili nelagodnost: Pacijenti ponekad doživljavaju svrab, nelagodnost ili bol u području zahvaćenih bradavica.

Asimptomatski slučajevi: Važno je napomenuti da mnogi ljudi sa HPV-om nemaju simptome, ali i dalje mogu prenositi virus.

Dijagnoza kondiloma:

Dijagnoza kondiloma obično se postavlja na osnovu fizičkog pregleda od strane lekara. Ponekad se mogu izvršiti dodatni testovi, kao što su testiranje na HPV ili biopsija, da bi se potvrdila dijagnoza.

Lečenje kondiloma:

Postoji nekoliko metoda za lečenje kondiloma, uključujući:

Lekovi: Lekovi se mogu primeniti lokalno ili oralno kako bi se uklonile bradavice. To uključuje područja aplikacijom kreme ili gelova koji sadrže supstance poput podofilina ili imikvimoda.

Krioterapija: Ova procedura koristi tečni azot za zamrzavanje i uklanjanje bradavica.

Elektrokoagulacija: Električna struja se koristi za sagorevanje bradavica.

Hirurško uklanjanje: U težim slučajevima ili velikim bradavicama, lekar može preporučiti hirurško uklanjanje bradavica.

Prevencija kondiloma:

Najefikasniji način za sprečavanje kondiloma i HPV infekcije je vakcinacija. HPV vakcine su dostupne i preporučuju se adolescentima i mladima.

Upotreba kondoma tokom seksualnih odnosa može smanjiti rizik od prenošenja HPV-a, ali ne štiti potpuno, jer virus može biti prisutan na koži koja nije pokrivena kondomom.

Redovni pregledi i testiranje kod lekara mogu pomoći u ranom otkrivanju kondiloma i drugih infekcija.

Važno je napomenuti da kondilomi, iako su neprijatni, obično nisu ozbiljna pretnja zdravlju. Međutim, HPV je povezan sa većim rizikom od razvoja raka grlića materice, tako da je važno da se infekcija pravilno prati i leči. Osobe koje imaju kondilome treba da se konsultuju sa lekarom kako bi dobile odgovarajuću medicinsku negu i smernice za upravljanje ovom infekcijom.

Kako uklanjati kondilome?

Uklanjanje kondiloma je medicinski postupak koji obavlja kvalifikovani zdravstveni radnik, obično dermatolog ili lekar opšte prakse. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje kondiloma, a izbor metode zavisi od veličine, broja i lokacije bradavica. Evo nekoliko čestih metoda za uklanjanje kondiloma:

Lokalni lekovi i kreme: Lekar može prepisati lokalne lekove ili kreme koje sadrže supstance poput podofilina, imikvimoda ili tretinoina. Ove supstance se primenjuju direktno na bradavice i obično se koriste kod manjih infekcija. Treba ih koristiti tačno prema uputstvima lekara.

Krioterapija: Krioterapija je postupak u kojem se tečni azot koristi za zamrzavanje bradavica. Ovo uzrokuje oštećenje ćelija bradavica, što dovodi do njihovog otpadanja. Postupak se obično mora ponoviti nekoliko puta.

Elektrokoagulacija: Ova metoda uključuje upotrebu električne struje za sagorevanje bradavica. Lekar koristi električnu petlju ili elektrode kako bi uklonio bradavice. Ovo je efikasan način za uklanjanje bradavica, ali može izazvati nelagodnost tokom procedure.

Laserska terapija: Laserska terapija koristi visoko koncentrisani snop svetla kako bi tačkasto sagorela bradavice. Ova metoda se obično koristi za veće ili teže dostupne bradavice i često se izvodi u dermatološkim klinikama.

Hirurško uklanjanje: U težim slučajevima ili kada su bradavice velike, lekar može preporučiti hirurško uklanjanje. Ovo uključuje fizičko odsecanje bradavica pod lokalnom anestezijom.

Važno je napomenuti da samolečenje kondiloma kod kuće nije preporučljivo. Uvek se konsultujte sa kvalifikovanim lekarom pre nego što se odlučite za uklanjanje kondiloma, kako biste dobili pravilnu dijagnozu i odgovarajuću terapiju. Lekar će vas uputiti u najbolji tretman za vaš specifičan slučaj.

Nakon uklanjanja kondiloma, važno je nastaviti pratiti svoje zdravlje i redovno se kontrolisati kod lekara kako biste sprečili ponovnu infekciju i pratili eventualne promene. Takođe, treba se pridržavati mera prevencije seksualno prenosivih bolesti, uključujući korišćenje kondoma i vakcinaciju protiv HPV-a.