kolhicin tablete

Kolhicin – lek za popuštanje akutnog napada gihta

Kolhicin tablete se koriste za ublažavanje bolova prilikom napada gihta.

Uzimajte 1 tabletu 2 – 4 puta dnevno, dok bol ne popusti, osim u slučaju kada lekar preporuči drugačije.

Najčešća neželjena dejstva koja ima lek Kolhicin su mučnina i dijareja. U slučaju da dođe do ovih neželjenih dejstava, prestanite da uzimate Kolhicin i sačekajte da se simptomi povuku.

Šta je Kolhicin i čemu je namenjen ?

 • Vrsta leka – Antiinflamatorni lek za tretman gihta
 • Upotreba – Kod napada gihta
 • Oblik leka – Tablete

kolhicin tablete

Giht izaziva napade bolne upale u jednom ili više zglobova. Javlja se usled akumulacije prirodne hemikalije koje ima u krvi, a koja se zove urinska (mokraćna) kiselina. S vremena na vreme nivo mokraćne kiseline u krvi može da postane previsok pa mogu da se formiraju sićušni kristali nalik pesku, koji se obično nakupljaju u zglobovima i tetivama. Kristali nadražuju tkivo zgloba i izazivaju upalu, otok i bol.

Najčešće prepisivani lek za napad gihta je antiinflamatorni analgetik, međutim, ovu vrstu medikamenta ne mogu da uzimaju svi. Kolhicin je alternativni lek za napad gihta, namenjen onim osobama koje ne mogu da uzimaju antiinflamatorne analgetike. Deluje tako što smanjuje broj belih krvnih zrnaca koja se prilivaju u upaljenu regiju. Na taj način prekida ciklus upale i smanjuje otok i bol usled napada gihta.

Pre nego što uzmete kolhicin

Neki medikamenti nisu podesni za osobe koje pate od nekih oboljenja, a ponekad se lek sme uzimati samo uz posebne mere opreza. Iz tog razloga, pre nego što počnete da uzimate Kolhicin tablete morate da obavestite lekara o sledećem:

 • da li ste trudni, da li nameravate da zatrudnite ili da li dojite
 • da li imate bilo kakav problem sa funkcionisanjem srca, jetre i bubrega
 • da li imate bilo kakav problem sa sistemom za varenje
 • da li imate neki poremećaj krvi
 • da li uzimate neke druge lekove. Ovo podrazumeva i lekove koji se prodaju bez lekarskog recepta, kao što su biljni i komplementarni lekovi
 • da li ste ikada imali alergijsku reakciju na neki lek

Kako se upotrebljava Kolhicin – doziranje

 • Pre početka lečenja, pročitajte odštampano uputstvo proizvođača koje se nalazi u pakovanju. Iz njega ćete dobiti više informacija o kolhicinu, kao i kompletan spisak neželjenih dejstava koja mogu da se jave usled uzimanja leka.
 • Kolhicin uzimajte tačno onako kako vam je lekar prepisao. Većina lekara preporučuje da se na početku napada gihta uzima 1 tableta 2 – 4 puta dnevno, dok bol ne popusti. Ne smete da uzmete više od 12 tableta kolhicina u toku lečenja jednog napada gihta. Između dva tretmana kolhicinom morate da napravite pauzu od najmanje 3 dana. Ako su napadi gihta česti, obavestite o tome svog lekara.
 • Ako ste nedavno uzimali medikamente za prevenciju napada gihta (poput alopurinola, febuksostata ili sulfinpirazona), a lekar vam je prepisao Kolhicin da sprečite akutne napade gihta, uobičajena doza kolhicina je 1 tableta 2 puta dnevno.
 • Kolhicin tablete uzimajte sa vodom.
 • Ako zaboravite da uzmete lek Kolhicin, uzmite ga čim se setite, osim u slučaju da se približava vreme za sledeću dozu. Nikada ne uzimajte 2 doze leka odjednom da biste nadoknadili onu koju ste zaboravili.

Kako Kolhicin najbolje deluje

 • Idite na redovne kontrole jer će tako lekar moći da prati napredak.
 • Nemojte da pijete sok od grejpfruta dok uzimate kolhicin. Sok grejpfruta povećava rizik od pojave neželjenih dejstava kolhicina.
 • Tablete kolhicina se koriste za kratkoročno lečenje za ublažavanje bola usled napada gihta. Ako imate česte napade gihta, obavestite o tome svog lekara koji može da vam prepiše neki drugi lek koji smete da uzimate svakodnevno i koji se koristi za prevenciju napada gihta.
 • Postoje i brojne promene načina života koje možete da preduzmete da biste smanjili rizik od napada gihta. U njih spadaju smanjenje telesne težine (ako imate prekomernu težinu), zdrava ishrana i smanjen unos alkoholnih ili zaslađenih bezalkoholnih pića. Lekar će vas posavetovati o promenama od kojih možete da imate koristi.
 • Nikada ne uzimajte više leka nego što vam je lekar prepisao. Prevelika doza Kolhicina može da prouzrokuje ozbiljne probleme. Ako sumnjate da je neko u vašoj okolini, namerno ili slučajno, uzeo preveliku dozu kolhicina, odmah morate da kontaktirate lekara ili pozovete hitnu pomoć. Ne oklevajte. Ponesite sa sobom bočicu leka čak i kada je prazna, kako bi lekar mogao da zna o kom leku je reč.

Da li Kolhicin može da prouzrokuje probleme

Uz korisna, mnogi lekovi mogu da izazovu i ona neželjena dejstva, mada ih ne osećaju svi. U tabeli su data neka od najčešćih neželjenih dejstava koja se povezuju sa kolhicinom. Potpuni spisak možete da nađete u uputstvu proizvođača koje ćete dobiti sa lekom. Obratite se lekaru ili farmaceutu ako nešto od nabrojanog postane ozbiljna smetnja.

Najčešća neželjena dejstva Kolhicina

Osećaj mučnine i povraćanje, bol u trbuhu, proliv

Šta bi trebalo da preduzmete ukoliko se pojave ?

Prestanite da uzimate lek i sačekajte da se simptomi smire. Ako je u pitanju teški oblik dijareje i ako stolica sadrži krv, odmah se javite lekaru.

Ukoliko osetite neke druge simptome za koje mislite da su posledica uzimanja Kolhicina, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom da biste dobili dalja uputstva.

Kako se čuva Kolhicin

 • Sve lekove čuvajte van vidokruga i domašaja dece.
 • Lek čuvajte na hladnom, suvom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti i toplote.

Važne informacije koje se odnose na sve lekove

Ovaj lek je namenjen vama. Nikada lek nemojte davati drugim osobama čije oboljenje liči na vaše.

Kada kupujete lekove u slobodnoj prodaji, uvek se raspitajte kod farmaceuta da li su oni podesni za vas ukoliko uzimate i neke druge medikamente.

Ukoliko ste operisani ili bili podvrgnuti stomatološkoj intervenciji, recite lekaru koje lekove uzimate.

Nikada ne čuvajte lekove kojima je istekao rok upotrebe, kao ni one koji vam više nisu potrebni. Odnesite ih u lokalnu apoteku koja će se pobrinuti za njihovo pravilno odlaganje.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi sa lekom Kolhicin, pitajte farmaceuta.