kokosovo uljeDo nedavno je kokosovo ulje imalo negativnu reputaciju a danas se o njemu priča u superlativima. Kokosovo ulje je trenutni svetski hit, a sudeći prema napisima u medijima ono može lečiti probleme sa imunitetom i štitnjačom, bolesti srca, gojaznost, karcinom pa čak i HIV.ali sve te hvalospeve ipak treba uzeti s rezervom jer pravi dokazi o njegovom svestranom povoljnom delovanju na zdravlje još uvek nedostaju…

Osim u prehrambene kokosovo ulje se često se koristi i u kozmetičke svrhe…

Kokosovo ulje u čvrstom stanju
Kada govorimo o mastima i uljima osvrćemo se u prvom redu, na njihov sadržaj masnih kiselina. Za kokosovo ulje možemo reći da ima neobičan sadržaj masnih kiselina. Ovo ulje sadrži oko 90 posto zasićenih masnih kiselina zbog čega se, uprkos tome što se radi o biljnom ulju, ono na sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju. Istraživanja zasićene masti dovode u vezu sa bolestima srca i krvnih sudova, a upravo je sadržaj zasićenih masti razlog zašto je kokosovo ulje bilo na optuženičkoj klupi prethodnih godina. Međutim, danas nam se čini da sve zasićene masti nisu iste.Nekoliko istraživanja u kojem je korišćeno nehidrogenizovano kokosovo ulje pokazala su da kokosovo ulje može čak blagotvorno da deluje na nekoliko faktora koji povoljno utiču na zdravlje srca ali rezultati su za sada preliminirani.

Čuvar vitke linije i imuniteta
Ulje ekstrahovano iz svežeg kokosovog mesa umesto uobičajenih masnih kiselina dugog lanca ima visok udeo masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 posto, a glavna masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline se razlikuju od dugolančanih koje prevladavaju u ostalim biljnim uljima po tome što se ne skladište u masnom tkivu. Upravo je ta karakteristika srednje lančanih masnih kiselina razlog zašto kokosovo ulje preferiraju osobe koje paze na liniju, a top-modeli i Holivudske glumice ga reklamiraju kao čuvara vitke linije.

Kokosovo ulje protiv kandide
Treba znati da kokosovo ulje nije ništa manje kalorično od drugih biljnih ulja pa i ovde važi pravilo da 1 gram masti daje 9 kalorija. Takođe, srednje lančane masne kiseline se brzo apsorbuju u tankom crevu i ne trebaju pomoć enzima pankreasa što ih čini lako svarljivim i zbog čega su izuzetno pogodne za osobe koje boluju od raznih probavnih poremećaja i metaboličkih bolesti. Srednje lančane masne kiseline često su istraživane i zbog svoje sposobnosti delovanja protiv bakterija, virusa i gljivica.

Studija objavljena 2013. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala je kako laurinska masna kiselina u laboratorijskim uslovima može suzbiti rast bakterije Clostridium difficile – vodećeg uzročnika bolničkih crevnih infekcija odnosno proliva koji su posledica uzimanja antibiotika. Laboratorijska istraživanja pokazuju i delovanje kokosovog ulja protiv bakterija H. pilori, Listeria monocitogenes i kandide, no još se čekaju klinički dokazi koji bi to potvrdili.

Rafinisano i nerafinisano kokosovo ulje
Danas je na tržištu kokosovo ulje dostupno u nerafinisanom i rafinirasanom obliku. Postoji i treći hidrogenizovani oblik kojeg treba izbegavati u ishrani zbog udela trans masnih kiselina koje se stvaraju procesom hidrogenizacije. Ulje dobijeno metodom hladnog presovanja smatra se najkvalitetnijim, ali po stepenu kvaliteta rafinisano ulje ne zaostaje previše. Uprkos tome što se procesom rafinacije gubi određeni udeo hranljivih materija, najjači adut kokosovog ulja, a to su srednje lančane masne kiseline koje ostaju nepromenjene.

Primena kokosovog ulja
Kokosovo ulje se poput drugih biljnih ulja može koristiti za prženje i pečenju povrća, mesa i ribe, a u pripremljenoj hrani prisutan je ukus kokosa. Takođe, kokosovo ulje može se koristiti u pripremi kolača umesto putera i margarina, a njime se može obogatiti i jutarnja kaša ili voćni smoothie. Zbog antimikrobnog delovanja kokosovo ulje često se dodaje u kozmetičke preparate u kojima ima ulogu konzervansa. Takođe, devičansko kokosovo ulje dobijeno hladnom ekstrakcijom sadrži manju količinu tokoferola odnosno vitamina E koji štiti ćelije od oksidativnog oštećenja i može povoljno delovati na kožu.

Kokosovo ulje za lepotu

1. Alternativa kremi za brijanje: glatko se obrijete i sprečite oštećenje kože mešavinom kokosovog ulja, shea putera i ulja jojobe.

2. Piling za lice: umešajte jednak odnos smeđeg šećera i kokosovog ulja te uklonite mrtve ćelije kože.

3. Odstranjivač šminke: rukama ili blazinicama utrljajte kokosovo ulje na kožu. Pustite da odstoji minut-dvije pa isperite toplom vodom. Videćete kako kokos uklanja i ostatke vodootporne maskare. Samo pazite da ne dođe u direktan kontakt sa očima.

4. Uklonite zanoktice: hladnoća šteti našoj koži, osobito rukama. Utrljajte kokosovo ulje na kožu ruku i naročito se pozabavite kožom oko noktiju. Ruke će vam biti mekane, a kožica pogodna za odstranjivanje / tretiranje.

5. Sjaj za usne: omiljeno sjaj ste gotovo potrošili? Nema problema. Dodajte kašičicu ulja u tubicu i možete se “nasjajiti” još nekoliko puta.

6. Dezodorans: laurinska kiselina iz kokosovog ulja ima antimikrobno delovanje. Ne sprečava znojenje, samo sprečava neprijatan miris, a to je i praktično i zdravo rešenje.

7. Za lečenje gljivičnih infekcija i uklanjanje peruti
: iako kokosovo ulje neće imati isti efekat kao antimikotici, možete ga koristiti zajedno sa njima kako bi sprečili i lečili gljivične infekcije, poput atletskog stopala. Budući da ima antifungalna svojstva, pomoći će i kod peruti.

8. Za suvu kosu: kokosovo ulje prodire duboko u vlasi. Ako imate tanku ili retku kosu, prođite nauljenim rukama kroz malo vlažnu kosu. Ako imate jaku, više grubu kosu, slobodno upotrebite i više. Sačekajte sat vremena, a zatim našamponirajte i isperite.