kokosovo ulje za hemoroide

Hemoroidi su veoma neprijatna pojava i tu nema sumnje. Kada vas neka muka muči, bilo fizički, bilo emotivno, najviše prija da se zavalite u fotelju, zar ne? Međutim, hemoroidi vam ne dozvoljavaju ni to. Neprijatni su, bolni i sve što želite je da ih se što pre rešite.

Postoji dosta lekova, krema i melema koji vam mogu pomoći, ali postoje i prirodni tretmani koji isto tako mogu biti korisni. Jedan od njih je kokosovo ulje.Ostali dobri prirodni lekovi protiv hemoroida su kantarionovo ulje, maslinovo i ricinusovo. Ovde ćemo pričati o upotrebi kokosovog ulja protiv hemoroida, kako da koristite kokosovo ulje u ishrani protiv hemoroida i zašto biste trebali da koristite kokosovo ulje ili kantarionovo, maslinovo i ricinusovo.Sva ova ulja kao prirodni lek protiv hemoroida možete i da mešate.

kokosovo ulje za hemoroide

Šta su hemoroidi?

Pre nego što pređemo na objašnjenje kako vam kokosovo ulje može pomoći protiv hemoroida, da vidimo šta su zapravo hemoroidi ili šuljevi. Hemoroidi su otečene i upaljene vene oko anusa ili u donjem rektumu.Šuljevi se javljaju se ispod kože oko anusa ili u samom anusu.

Hemoroidi se mogu javiti kao posledica jakog naprezanja tokom defekacije, tokom trudnoće, zbog dijareje, opstipacije – svi ovi faktori doprinose stvaranju hemoroida. Sada kada znamo šta izaziva pojavu hemoroida, prelazimo na objašnjenje kako da koristite kokosovo ulje kao prirodni lek za hemoroide.

Kako smanjiti rizik od hemoroida uz pomoć kokosovog ulja

Kokosovo ulje se od davnina koristi kao lek za širok spektar zdravstvenih problema, pa ni hemoroidi nisu izuzetak. Kokosovo ulje ima antiupalna i antibakterijska svojstva, što ga čini odličnim lekom za spoljnu upotrebu. Ako želite da koristite kokosovo ulje za hemoroide, umočite parče vate u kokosovo ulje i tako namažite problematična mesta.

Ponavljajte ovaj postupak dva ili tri puta na dan, dok ne olakšate simptome. Najbolje je koristiti devičansko (nerafinisano) kokosovo ulje. Za još bolji efekat, izmešajte kokosovo ulje sa maslinovim uljem.Ako nemate maslinovo možete kupiti malu bočicu ricinusovog ili kantarionovog ulja.Nisu previše skupa a mogu se naći u svakoj prodavnivi zdrave hrane.

Korišćenje kokosovog ulja u ishrani protiv hemoroida

Hemoroidi se mogu javiti kao rezultat brojnih problema sa probavnim traktom koji mogu izazvati dijareju i opstipaciju. Kokosovo ulje može biti veoma koristan dodatak ishrani ako imate ove probleme. Kao što je već rečeno, kokosovo ulje je poznato po svojim antibakterijskim i antiupalnim svojstvima i dosta pomaže kod većine čestih probavnih problema.

Kokosovo ulje može pomoći organizmu da bolje vari hranu, što dosta olakšava opstipaciju i pomaže u uništavanju bakterija koje izazivaju dijareju. Ako želite da koristite kokosovo ulje za hemoroide na ovaj način, ubacite ga u obroke ili samo jedite po jednu do tri kašike kokosovog ulja. Najbolje je da ih umešate u topao zeleni čaj.

Drugi prirodni tretmani protiv hemoroida

Kokosovo ulje je verovatno najbolji prirodni lek protiv hemoroida, ali tu je još dosta prirodnih tretmana koje možete koristiti u kombinaciji sa kokosovim uljem da ublažite bolove i neprijatnost koju izazivaju hemoroidi.

Kantarionovo ulje za hemoroide

Kantarion je još jedan koristan biljni lek koji omogućava brzo olakšanje kod simptoma hemoroida.Kantarionovo ulje je biljni lek koji se uglavnom koristi za lečenje spoljnih hemoroida.Poznato je da ovo ulje efikasno ubrzava zarastanje rana i smanjuje pečenje i bol.Kantarionovo ulje se koristi i za hidrataciju kože koja je previše suva i ispucala.

Aktivne materije ove biljke su uglavnom flavonoidi i eterična ulja, koja imaju moćne osobine i podstiču oporavak oštećene kože i jačaju zidove krvnih sudova.

Kantarionovo ulje za hemoroide se može primeniti direktno na ugroženom području mekom krpom ili vatom.

Maslinovo ulje za hemoroide

Maslinovo ulje ima antiinflamatorna i antioksidantna svojstva i prvenstveno se koristi za lečenje spoljnih hemoroida.Maslinovo ulje pomaže da se poveća elastičnost krvnih sudova, što će pomoći da se smanji upala i smanji veličina krvnih sudova u analnom kanalu.

Popijte jednu kašičicu maslinovog ulja dnevno.To će pomoći u smanjenju upale.Nanesite pomoću vate maslinovo ulje na hemoroide dva do 3 puta dnevnoTo će vam dati olakšanje od bola i otoka.

Ricinusovo ulje za hemoroide

Ricinusovo ulje je odličan prirodni lek za hemoroide koji donosi olakšanje već posle prve upotrebe.Možete ga primeniti tako što ćete staviti malu količinu na toalet papir i ostaviti preko hemoroida.Imajte na umu da je ricinusovo ulje veoma masno pa stavite nekoliko slojeva papira a preko možete staviti neki najlon.Menjajte papir 3 do 4 puta dnevno.

Led: najjednostavniji tretman na svetu. Koristite pakovanje od leda kako biste smanjili otoke.

Bademovo ulje: bademovo ulje pomaže da se smanji veličina hemoroida, jer ima lekovita svojstva. Koristite ga isto kao što biste koristili kokosovo ulje – namočite malo vate u bademovo ulje i namažite problematična mesta.

Jabukovo sirće: jabukovo sirće se smatra izuzetno efikasnim za poboljšavanje rada probavnog trakta – baš kao i kokosovo ulje. Samo uzmite kašiku jabukovog sirćeta, izmešajte je u čaši vode i popijte.

Mada nisu direktan tretman za hemoroide, vlakna u ishrani mogu sprečiti njihovu pojavu. Dosta vlakana u ishrani će sprečiti zatvor i očvrsnuti stolicu, tako da nema rizika od dijareje.

Prevencija

Kao što svi dobro znamo, hemoroidi mogu biti velik problem. Srećom, kokosovo ulje vam može pomoći u ublažavanju simptoma, ali i u sprečavanju njihove pojave. Kokosovo ulje je lako dostupno i relativno jeftino, tako da sledeći put kad budete imali problema sa hemoroidima, obavezno isprobajte ovaj metod.