tehikardija ubrzan rad srca

Koji su uzroci bržeg razvoja ateroskleroze i infarkta
Iako se smatra da su uzroci ateroskleroze složeni, može se tvrditi da je glavni uzrok ogromnog povećanja ateroskleroze i infarkta promenjen način života i rada današnjih ljudi. Tehnološka revolucija, razvoj farmaceutske industrije, naročito pronalazak antibiotika, elektronika i automatika, brzina i proširenje saobraćaja, automobilizam, promenjena ishrana (naročito preobilna), sedeći način rada i napetost i uzbuđenje koji prate savremeni život, nedostatak fizičke aktivnosti i nedovoljan odmor, glavni su uzroci korenitih promena ii načinu života današnjih ljudi, naročito onih koji žive u velikim gradovima.

Smatra se da moderan način života udaljava ljude u gradovima od prirodnog načina života i nameće im sve veća psihička i nervna opterećenja. Osnovni ritam života, odnos između opterećenja i rasterećenja, tj. odmora, civilizacija je poremetila i dovela do aritmije u osnovnim funkcijama organizma.

Ispitivanja na pacovima su pokazala da se krvni pritisak kod životinja koje su bile izložene jakim zvucima jedan čas, penje i posle veoma sporo opada. Velika buka na ulicama od sve većeg broja vozila, kreštavi megafoni, muzika na javnim mestima, ali i u stanovima, vika dece u nezgodno vreme i na nezgodnom mestu, koja onemogućuje odmor i kućni mir, predstavljaju teške napade na živčani sistem.Štetan uticaj buke poznat je odavno. Veoma štetan činilac modernog života je telefon, koji je engleski psihijatar Bennet nazvao »ubistvenom mašinom«. Iznenadno zvonjenje telefona izaziva često prekidanje rada koji zahteva koncentraciju i razmišljanje i prisiljava vas da donosite brze odluke o drugim pitanjima, ili vas trgne iz sna, ili vam onemogućuje kratak ali neophodno potreban odmor posle ručka.

Dalji štetni činioci su brzina saobraćaja, razni termini koji se stalno menjaju i sukobljavaju, uzimanje obroka na brzinu, loše žvakanje, jednoličnost ishrane, unošenje u telo sve više raznih hemikalija koje se upotrebljavaju za konzervisanje hrane, sve veća upotreba alkohola i duvana i sve veće ogranićenje kretanja. Ljudi u gradovima sve manje su sposobni za fizičke napore i rad. Moderan čovek, koji živi za pisaćim stolom, okružen telefonima, u automobilu i liftu, koji retko izlazi van grada, u šumu i polje, počinje, postepeno, da se žali na poremećaje koji izgledaju bezazleni, kao što su lupanje srca, preskakanje otkucaja srca, pritisak u predelu srca, zatvor, pritisak u želucu, nesanica itd.

To su funkcionalni poremećaji, kod kojih lekar pri pregledu ne može da utvrdi postojanje nekog određenog oboljenja, ali nalazi povećan ili smanjen krvni pritisak, a elektro-kardiogram pokazuje loše prilagođavanje krvotoka na uzbuđenja i napore. Početni funkcionalni poremećaji, koji pokazuju sliku vegetativne distonije, hipertonije ili neurastenije, dovode postepeno do abnormalnog reagovanja krvotoka i na inače male nadražaje, a pogotovo na odveć jake.

Harmonično funkcionisanje krvotoka je poremećeno te dolazi do raznih poremećaja u snab-devanju tkiva i organa krvlju i do teških, često nepopravljivih oštećenja srca, mozga, želuca ili pluća. Naročito su ugrožene osobe iz porodica naklonjenih oboljenjima krvotoka, gojaznosti, šećernoj bolesti ili povećanom krvnom pritisku, kao i osobe koje se lako uzbuđuju i uznemire. Ispitivanja su pokazala, suprotno opštem mišljenju, da uzroke oboljenja izazvanih civilizacijom ne treba tražiti u preopterećenjima pri fizičkim naporima. Naprotiv, fizičko opterećenja imaju u razvijanju ateroskleroze sasvim sporednu ulogu. Može se kazati da je pravilo sasvim obrnuto, tj. da stalan fizički napor, telesno vežbanje i kretanje otežavaju razvijanje ateroskleroze. Kao primer se navode planinari i poštari. Fizički rad je naročito potreban ljudima sa zanimanjem koje je povezano sa stalnom napetošću, koje zahteva pojačanu pažnju i veliku odgovornost. Ako se kod takvih osoba ne vodi računa o odmoru, tada se razvijaju stanja slična strahu, a sposobnost za rad i koncentracija stalno opadaju. Stanje straha i napetosti zahteva posebno prilagođavanje krvotoka. Međutim, regulacioni mehanizmi krvotoka (Hochrein) odlični su kad je u pitanju fizičko opterećenje, a veoma su slabi kada je u pitanju duševno i nervno opterećenje.
Povezano Ateroskleroza simptomi lečenje prevencija
Ateroskleroza narodni lekovi
Dijeta i prirodni lekovi za aterosklerozu
Moždani udar uzrok

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *