Kobilje mleko koristili su grci još u 8. veku pre ove ere, a najpoznatiji konzumenti ovog napitka su Tatari, koji su ga prozvali pićem “heroja”.
kobilje mleko
Pod azijskim uticajem, mnogi slovenski i estonski plemići pili su kobilje mleko verujući da se od njega postaje mlađi i snažniji. Postoji podatak da ga je koristio i Miloš Obilić, koji je, kako legenda kaže, pred Kosovski boj ispio ceo krćag tog napitka. Bokseri iz Kazahstana, pobednici na Olimpijadi 2004. godine, tvrde da im je upravo kobilje mleko pomoglo da izdrže teške borbe, a nedavno je počeo da ga koristi Džordž Buš.

Konjsko mleko sadrži nezasićene masne kiseline, dragocene albumine (belančevine prenosioce hormona), globulin (zadužen za odbrambene sposobnosti organizma), peptide, proste aminokiseline, karotin, vitamin C, kobalt i ostale bioaktivne supstance.U kobiljem mleku se kod nas ne zna mnogo, malo ljudi gaji konje a još manje muze kobile. Neuporedivo je teže, kažu poznavaoci, pomusti kobilu nego kravu. Saša Savić, uzgajivač lipicanera iz Belosavaca kod Topole, jedan je od retkih proizvociača kobiljeg mleka na Balkanu, otkrio nam je tajnu da je ova namirnica veoma delotvorna u lečenju astme i bolesti pluća.

Dodatni problem predstavlja činjenica da se mleko uzima isključivo od kobila koje se prvi put ždrebe, a muzu se ujutro, prvih devet dana nakon ždrebljenja. Deci treba davati po kašiku nekuvanog mleka pre jela, a odrasli, svakog jutra tokom tih devet dana, uzimaju po decilitar.” Ovim receptom se izlečio veliki broj dece koja su patila od astme.

KUMIS
Fermentisano (ukiseljeno) kobilje mleko zove se kumis. Žitko je, slično kefiru, samo što sadrži veći procenat alkohola, i to od 0,7 do 2,5 posto, čak i do 3,3 posto. Prirodno je gazirano lako se peni, a osim osvežavajućeg ukusa, ima snazno antibiotsko sredstvo, koje ubija izazivače dizenterije, trbušnog tifusa i paratifusa.
Kumis sprečava i pojavu tuberkuloze, normalizuje rad želuca, pomaze u lečenju bolesti jetre, žučnih kanala i tankog i debelog creva. Ukratko, to je dijetetski proizvod prvoga reda. Ovaj napitak se ne preporučuje osobama slabih nerava, obolelima od ciroze jetre i gastritisa – zbog toga što sadrži alkohol. Ne koristi se ni u slučaju akutnih faza tuberkuloze pluća, kao ni kod nekih oboljenja bubrega.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *