Kašalj je način da se telo oslobodi “Materije” koja se nagomilala u vašim disajnim putevima. Respiratorni trakt počinje u dušniku a završava se u plućima.

Svakog dana ćelije koje okružuju ovaj trakt luče malo šlajma. Taj sekret održava vlažnost disajnih puteva i zadržava čestice koje ste udahnule pre nego što dospeju u pluća. Mada se taj šlajm neprestano stvara, on se ne akumulira, pošto ga neprestano gutate u malim količinama, tokom čitavog dana. Ali. kada se stvori veća količina, zbog nekog nadražaja ili infekcije, izbacujete ga kašljem. Izgled onog što ćete tako ispljuvati takode je važan: beli šlajm označava običan nadražaj; žuti ili zeleni infekciju; a crveni, dakako, predstavlja krv.

Kašalj se javlja i kada udahnete neki sastojak ili strani predmet. Da li vam je ikada komadić hrane pošao “pogrešnim puted”? Odmah počinjete da kašljete, refleksno. Mnogi refleksi ne mogu se kontrolisati. Kada vam doktor kucka koleno refleksnim čekičem pokušajte da zadržite koleno, ako možete!
Kijanjem se još da upravljati bar delimično -uvek ga možete odložiti ili prekinuti; ali kašalj se uvek može kontrolisati, makar na kratko. Jedino se ne može zaustasviti kada su pluća izložena neposrednoj opasnosti, recimo, kad progutate nešto “na pogrešan način”, ili udahnete nadražujuća isparenja.

Kašalj traje nekoliko dana ako imate prehladu, nastavlja se beskonačno ako patite od hroničnog bronhitisa (Glavni disajni putevi koji vode u pluća zovu se bronhije, a itis je sufiks koji znači nadražaj ili infekciju. Tako da bronhitis označava nadražaj ili infekciju bronhija). Kada kašalj potraje duže od četiri nedelje, bez obzira na uzrast pacijenta, mora se ispitati. Dok je periodičan kašalj normalna pojava, hronični nije,-ukoliko nije rezultat nervozne navike. Može biti čak i tako opaka boljka kao rak pluća.
Uporan suv, neproduktivni kašalj -tj. onaj prilikom kojeg se ništa ne izbacuje. Nisu imali temperaturu, niti su pušili, sinusi su bili zdravi -ipak su kašljali. Svi su, medjutim, uzimali novi lek, ACE (jedna vrsta enzima koji učestvuje u stvaranju angiotenzina). Trenutno se u prodaju četiri vrste ovog leka: captopri (Capoten), enalapril (Vasotec) i lisinixpril (Zestril. Prinivil). ACE inhibitori su korisni u lečenju visokog krvnog pritiska i hronične srčane mane, ali kod nekih pacijenata izazivaju suvi kašalj. Ako ni vi ni vaš lekar niste svesni ovog specifičnog sekundarnog dejstva, možete nedeljama tragati za uzrokom i na kraju ne stiči do rezultata.
Neki ljudi kašlju kada su pod stresom. Možete to nazvati psihološkim kašljem, pošto nestaje kada zaspu.
Hronični kašalj usled nekog drugog uzroka traje (ili se čak pogoršava) i noću. Hronični kašalj javlja se i zbog uvećane uvule. To je mala jezičasta struktura koja visi usred zadnjeg dela grla. Kada hrana ili tečnost dotaknu uvulu, ona izaziva mišićnu kontrakciju koja je gura prema jednjaku. Ali, kada se uvula toliko uveća da ostane takva, ona neposredno izaziva kašalj i mora se hirurški ukloniti. Ako imate alergijsku ili infektivnu astmu, kod koje je glavni disajni put povremeno u grču (spazmu), kašljaćete i teško ćete disati. Sasvim druga vrsta kašlja je rezultat srčane mane. Ako je srce toliko slabo da ne može da ispumpa svu krv koja se u njega vraća. Višak se vraća nazad u pluća, puneći ih “tečnošću”. Tad niste u stanju da legnete na ravnu površinu a da pri tom ne kašljete ili izgubite dah.

Evo korisnih pokazatelja koji će vam pomoći da odreclite zašto kašljete, ali za svaki slučaj obidjite lekara. Simptom je isuviše značajan da biste ignorisali dijagnozu, ili je sami po-stavijali.
• Ako ste kašljali tri ili četiri dana i imali temperaturu, reč je verovatno o akutnoj infekciji disajnog trakta. Ako potraje preko dve ili tri nedelje, onda je, po definciji, kašalj hroničan.
> > > >nastavak HRONIČNI KAŠALJ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *