Kako je kašalj čest zadravstveni problem brojni su i narodni receti za lečenje kašlja lekovitim biljem…
kasalj lecenje biljem
Za smirenje kašlja, ali ne i za otklanjanje uzroka kašlja, preporučuje se, za izvesno vreme, lagana dijeta koja se sastoji pretežno od salate, sveže kuvanog povrća i lako svarljivih belančevina, kao što je riba i piletina. Za to vreme treba izbegavati sve mlečne proizvode. Preporučuju se mlaki biljni čajevi zaslađeni medom ili prženim šećerom (karamel).

Receptura za lešenje kašlja biljem
-Hajdučka trava je klasičan lek od kašlja, prehlade i gripa. Pojačava znojenje, snižava krvni prtisak i deluje kao diuretik. Uzimati tri puta dnevno po šoljicu čaja za smirenje kašlja: 2 kašičice sušene trave u 2 dl ključale vode.
Čaj od kantariona piti po želji: kašičicu korena potopiti u posudu sa vodom 10 minuta i procediti.
-Pomešati podjednake količine limunovog soka i maslinovog ulja i piti male količine smeše, kod napada kašlja.

I ostali recepti se mogu koristiti za lečenje kašlja…
-Beli i crni luk žvakati sirovo toliko često koliko se može podneti. Neprijatno je, ali olakšava bronhitis.

-Pečene jabuke jesti (bolje kisele) i piti sok od jabuke kome se dodaje malo šećera i bibera. Sok piti topao i to 2-3 puta dnevno.

-Piti više puta dnevno po čašu razblaženog jabukovog medenog sirupa protiv kašlja: sirup se spravlja tako što se 2 izrezane jabuke, nekoliko suvih smokava, kašika borovih pupoljaka, grančica ruzmarina i majčine dušice prelije sa litrom vode i kuva 20 minuta. Nakon proceđivanja sirup se zasladi medom.

-Dnevno jesti po 100-150 g suvog grožđa ili suvo grožđe skuvati u vinu i piti nekoliko puta dnevno po 2-3 gutljaja.

-Pola kilograma iseckanog crnog luka, 100 g meda i 400 g žutog šećera kuvati u litru vode 3-4 sata. Nakon hlađenja i oceđivanja piti po kašiku mlake tečnosti ujutru i uveče. Lečenje traje 3 nedelje.

-Kašika meda i kašika bosiljka prelije se sa 3 dl ključale vode, ostavi 10 minuta, ocedi i pije tri puta dnevno po šoljica, pre jela.

-U posudu se stavi tri kašike šećera i zagreva dok ne počne da zagoreva i nalije pola litra vode u koju se stavi sitno iseckana glavica crnog luka i kuva nekoliko minuta. Tečni deo se pije tri puta dnevno po kašika.

-Mešavina od 2 dl voćnog soka, 2 dl sirupa od zove i 2 dl lipovog čaja stavi se na vatru da provri i doda se kašika meda. Pije se više puta na dan po šoljica toplog napitka za lečenje kašlja.

-Od mešavine 5 kašika naribanog rena, samlevenog badema i meda uzima se po kašičica na svaki sat.

Još narodnih recepata za lečenje kašlja biljem…

-U litar i po crnog vina skuvati šaku usitnjenih suvih smokava, uz dodatak šake mlevenog rogača, žutog šećera i 2-3 kašike karanfilića, uz povremeno mešanje. Posle kuvanja i pošto malo odstoji, piti po čašu tri puta dnevno, dok kašalj ne prestane. Takođe je korisno skuvati nekoliko smokava, izgnječiti ih i pojesti, a odvar popiti.

Lečenje kašlja inhalacijom
-Nekoliko kapi ekstrakta miloduha ukapati u sud sa toplom vodom i inhalirati 10 minuta, po potrebi više puta na dan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *