kandidijaza grla zdrela

Kandidijaza (monilijaza) ždrelakandidijaza grla zdrela
Kandidijaza ždrela predstavlja gljivično zapaljenje sluzokože, izazvano naseljavanjem kandide (monilije).Često se javlja u odojčadi i male dece, osoba sa slabijim imunitetom, posle lečenja kortikosteroidima i citostaticima i u slučaju dugotrajnih, teških bolesti koje iscrpljuju organizam.
Ipak, kandidijaza generalno, pa i kandidijaza usta i ždrela, najčešće se javlja nakon primene antibiotske terapije, posebno antibiotika širokog spektra. Antibiotici uništavaju i normalnu bakterijsku floru usta i ždrela, što pogoduje razvoju gljivica.

Kandidijaza ždrela retko se javlja izolovano. Obično se iste promene nalaze na sluznici usta i jezika. Sa druge strane, spušta se prema donjem spratu ždrela, jednjaku i grkljanu.Tegobe koje bolesnik oseća su suvoća i grebanje u grlu. Sluzokoža usta i ždrela je suva i crvena, sa mestimičnim belim naslagama. Bele naslage na krajnicima mogu izgledati kao prava gnojna angina, s tim što nema izraženog otoka, jakog bola i povišene temperature.

DIJAGNOZA se može postaviti na osnovu nalaza pri pregledu, a potvrđuje se pozitivnim nalazom brisa ždrela na kandidu.

LEČI se primenom antimikotičnih kapi ili gelova (nistatin, kanesten, daktanol), koje treba što duže zadržati u ustima, a ne gutati. Simptome ublažava i ispiranje grla rastvorom sode bikarbone.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *