kandida kod beba

Infekcije gljivama iz roda kandida su česte u odrasloj populaciji, često je prateća pojava brojnih drugih infekcija, a javlja se i kod osoba čiji je imunitet u drastičnom padu. Kada govorimo o deci, infekcije kandidom nikako ne mogu da se tretiraju kao bezazlene, deca imaju slabiji imunitet, te im ova gljiva može ozbiljno narušiti zdravlje i stvoriti brojne neprijatne osećaje. Kandida se u fiziološkim uslovima nalazi u maloj količini na koži i u ustima, digestivnom traktu i ne predstavlja zdravstveni problem.

Kod dece, razvoj infekcije kandidom se dešava u ustima jer je usna duplja topla, vlažna i podložna najrazličitijim infekcijama.

Takođe, devojčice nisu pošteđeni vaginalnih infekcija upravo ovom gljivom. Regioni koji su zahvaćeni infekcijom kandidom jesu i predeo oko ušiju, koža, ali i zadnjica, pogotovo ukoliko dete nosi pelene. Kandida se lako i brzo prenosi sa osobe na osobu, te je bitno voditi računa o dečijoj garderobi i higijeni.

kandida kod beba

Kandida kod dece i beba – uzrok

Najznačajniji i najučestaliji uzrok infekcije kandidom jeste pad imunog sistema – kandida često uzrokuje niz simptoma par nedelja nakon ( ali i tokom ) bakterijske ili virusne infekcije respiratornog ili digestivnog trakta.

Kada je reč o vaginalnoj kandidi, ona se može javiti kod devojčica koje su konzumirale antibiotike zbog bakterijskih infekcija ( najčešće se radi o upali grla ), jer antibiotici deluju i na dobre bakterije koje kandidu “drže pod kontrolom”. I ostala deca koja su bila na višednevnoj antibiotskoj terapiji imaju predispoziciju da razviju ovu infekciju. Deca koja su sklona osipu ili su već ranije imala neku gljivičnu infekciju, često razviju kandidu nakon nekog vremena.

Kod novorođenčadi i beba, kandida može nastati prolaskom deteta kroz porođajni kanal, odnosno, ukoliko je majka imala kandidu, te je sa vagine kontaktom koža o kožu prešla kandida u organizam deteta. Bebama koje imaju osip od pelena, stvara se “idealna” sredina za razvoj superinfekcija upravo ovom gljivom.

U nešto manjem broju slučajeva, dete može dobiti kandidom ukoliko sisa palac. Ipak, u ovakvoj situaciji, češća je pojava bakterijskih infekcija preko prljavih ruku.

Kandida kod dece simptomi

Simptomi infekcije kandidom su brojni, a najviše zavie od regiona zahvaćenog ovom gljivom.

Najčešći simptom jeste osip po koži, a gotovo uvek je prvi simptom pojava belih naslaga u usnoj duplji, kao i po jeziku i sa unutrašnjih strana usana. Starija deca se često žale na smanjen sluh i na osećaj peckanja u uhu. Problemi sa grčevima u stomaku traju i po nekoliko meseci, a deca često imaju prolive i grčeve. Usled učestalih stolica i mokrenja, deca često bivaju dehidrirana, te je potrebno da u toku same infekcije unose i do 3 litara vode dnevno u organizam. Prvi znak dehidracije je bledilo, preznojavanje i beo jezik. Beo jezik je ujedno i karakterističan znak kandide, kandida izbeljava jezik i pravi karakteristične naslage.

Kod dece školskog uzrasta, može se javiti niz simptoma vezanih za kognitivne funkcije – muška deca često bivaju nemirna i neposlušna, često imaju pad koncentracije i nisu sposobna da uče i usvajaju gradivo. Devojčice, sa druge strane, često bivaju razdražljive i sklone su bezvoljnosti i ulasku u depresiju. Kod oba pola, javlja se glavobolja, a često deca posežu za slatkišima – gljive se hrane šećerom te organizam, usled pada glukoze, ima povećanu potrebu za slatkim namirnicama.

Kandida kod beba simptomi

Ukoliko Vaše novorođenče ima osip na guzi koji se pogoršava, najverovatnije se radi o superinfekciji kandidom, koja se relativno često dešava u ovoj grupi beba. Sistemska kandidijaza kod dece se često manifestuje nastankom belih naslaga na sluzokoži obraza, te je potrebno hitno se javiti pedijatru ukoliko primetite bele naslage koje se špatulom mogu lako skinuti. Proverite pazušne jame, vrat i usta bebe jer su to mesta koja često bivaju zahvaćena ovom gljivom. Kako bi uspešno prevenirali nastanak gljivične infekcije i osip, preporuke brojnih pedijatara jesu da se pelene menjaju stalno, da se koriste pamučni materijali i da se region zadnjice adekvatno neguje.

Kandida kod dece i beba lečenje

Osnova jeste prevencija. Ukoliko je dete preležalo neku bakterijsku ili virusni infekciju, potrebno je da se adekvatno hidrira i kontroliše jer kandida napada upravo oslabljen organizam. Dijeta bez ugljenih hidrata čini, takođe, osnov ishrane jer se kandida hrani šećerom, te se eliminacijom šećera iz upotrebe podstiče eliminacija ove gljive. U ishranu je potrebno ubaciti veliki broj vitamina, pogotovo vitamin C i kompleks B vitamina jer se time jača imunitet i sprečava nastanak infekcije kandidom. Snabdite dečiji organizam voćem i povrćem, čime ćete obezbediti i natrijum, kalcijum i kalijum koji su preko potrebni za očuvanje zdravlja novorođenčadi i dece. Dizanje imuniteta je osnov, dok kod starije dece se mogu koristiti i lokalni antigljivični lekovi, kao što je nistatin koji se koristi lokalno, u vidu krema. Alternativni lek jeste imidazol. Ono što je posebno bitno, to je sprečiti širenje infekcije. Sa beba na majku se kandida može preneti dojenjem, ali i ljubljenjem, kao i kupanjem u istoj vodi. Dok traje infekcija kandidom kod beba, potrebno je konstantno sterilisati cucle i flašice. Trudite se da izbegavate dojenje, ili pak, ukoliko morate da dojite, onda povedite računa o higijeni bradavice. Garderobu deteta perite na 60 stepeni kako bi uništili sve preostale gljivice.