zucna kesa

Dijagnoza. — Dijagnoza, tj. utvrdivanje prisustva kamenan u žučnoj kesi ili žučnim putevima je relativno laka. Svi simptomi, naročito pojava »žučnih napada«, omogućavaju i manje iskusnom lekaru, a često i bolesniku, da utvrdi pravu bolest….
zucna kesa
Kad ti napadi ne postoje, nego se jave samo tupi bolovi u trbuhu, može da se pomisli na čir želuca ili dvanaestopalačnog creva, bolest koja je vrlo česta u našoj sredini. Međutim, kod te bolesti bolovi se najčešće javljaju periodično, u jesen i proleće, i oni se ublažuju uzimanjem mleka, bikarbone sode ili neke druge hrane. Naprotiv, sva ta sredstva ne smanjuju bol kod žučne kesice. Sem toga, u periodu mirovanja čira, obolele osobe podnose svaku hranu, dok osobe obolele od žučnih kamenaca, dobijaju bolove uvek kad uzmu već ranije navedenu hranu.

Kamen u žuči lečenje

Prisustvo kamenaca u žuči zahteva hirurško lečenje da ne bi došlo do većih komplikacija. Opšte je mišljenje danas, da kod svih inače zdravih osoba treba hirurškom intervencijom ukloniti žučnu kesicu u kojoj je sigurno utvrđeno prisustvo kamenaca, da bi se izbegle komplikacije koje mogu biti i vrlo ozbiljne. Sem toga, poznata je činjenica da se kod mnogih osoba žučni napadi ponavljaju vrlo često i pored vrlo strogog konzervativnog lečenja. Najzad, nerazborito je odlaganje operacije sve dok se ne pojavi neka od opasnih komplikacija, koja uvek pogoršava operativnu prognozu. Operacija je apsolutno potrebna u slučaju kad kamen zastane u kanalu žučne kesice, ili u glavnom žučnom kanalu, stvarajući opstrukcionu žuticu.

Kontraindikaciju za hirurško uklanjanje kamenaca predstavljaju samo već postojeće bolesti srčanih koronarnih arterija, jaka ateroskleroza i izrazito oštećenje jetre i bubrega. Konzervativno lečenje zahteva najpre određene dijetetske mere. Hrana bogata holesterolom (mast, žumance, iznutrice) mora se potpuno isključiti iz dijete.
 Slično-SLIČNO- Kako sprečiti napad kod kamena u žuči

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *