Mnogi naučnici traže odgovor na pitanje kako zaustaviti starenje i nadaju se da će jednog dana uspeti da izoluju faktor mladosti.Medjutim više je verovatno da će nauka pre uspeti da pronadje način kako da uspori proces starenja, nego da već oronuo organizam ponovo vrati u bolje stanje.

U pogledu zaustavljanja starenja već su učinjena neka istraživanja.
HORMONSKA RAVNOTEŽA I STARENJE
— Pretpostavlja se da u svakom organizmu, a možda i u svakoj ćeliji, postoji jedna vrsta hormona čiji broj opada sa starenjem. Ako ovaj hormon zaista utiče na starost, bilo bi dovoljno da se utvrdi njegova prisutnost u krvi, a zatim da se putem Injekcija ubrizga izgubljena količina.

STARENJE I MOZAK
— Jedan od simptoma starenja je i senilnost — slabljenje sposobnosti zakijučivanja i shvatanja koje ponekad izazivju psihološke tegobe. Potrebno je »čišćenje« mozga. Ovo bi se moglo postići lekovima i hemikalijama od kojih neki već postoje.

ANTITELA
— Uzrok starenja je i slabljenje sistema zaštite organizma. Sa godinama ovaj sistem gubi sposobnost razlikovanja prijatelja od neprijatelja. Vremenom organizam proizvodi manje antitela koja nas štite od bolesti, ali raste broj autoantitela koja napadaju vlastito tkivo. Možda bi bilo dobro da se u mladosti izdvoje i zamrznu limfne ćelije, koje bi se ponovo koristile u starosti radi obnavljanja sistema imuniteta.

OKSIDACIONI ELEMENTI
— To su delići molekula koji imaju osobinu da se vrlo lako sjedinjuju sa drugim supstancama. Nekl od ovih oksidacionih procesa štete organizmu. Ubrizgavanjem antioksidanata, naučnici su uspeli da produže život miševa za 50 odsto. Vitamin E je jedan od takvih antioksidanata, ali nije pokazao očekivane rezultate u eksperimentima sa životinjama, mada se veruje da bi mogao da koristi u produživanju čovekovog života.

Pored lekova i načina ishrane, ima mnogo pristalica manipulisanja genima, kojima bi se već u začetku organizma otklonlli uzroci starenja. Međutim, ne treba zanernariti i psihološku stranu problema. Veoma je važno da se čovek ne predaje rano. Oni koji žive najduže, do poslednjeg dana su odbijali da klonu. Ako su ostali udovci, ponovo bi se ženili. Kada odu u penziju, oni traže svoj hobi, provode vreme u dugim šetnjama i paze na svoj izgled. Najvažnije je održati svežinu organizma.

Kako zaustaviti starenje i živeti duže

DIJETA, — Gojaznost skračuje životni vek. Preterani kilogrami povećavaju mogutnost srčanih oboljenja i dijabetisa. Naročito treba izbegavati masna jela,slatkiše i skrob. Medjutim, nagla promena načina ishrane takođe može da smeta, jer smanjenje kalorija znači nenadoknadiv gubitak za mišićna tkiva.

VITAMINI. — Mada još nije pouzdano utvrđeno da produžava život lekari veruju da vitamin E može da ima blagotvorno dejstvo ako se uzima u razumnim količinama: tri do sedam kapsula od 100 miligrama nedeljno.

ALKOHOL I DUVAN.
— Smatra se da pušenje skračuje život, jer jedan od uzročnika raka pluća i srčanih napada. Alkohol je takode štetan, mada se ponekad preporučuje manje količlne svakog dana. Medjutim, ono što je dobro u mladosti može da postane otrov u starijim godinama.

HORMONI. — Starenjem, Jajnici kod žena smanjuju prolzvodnju estrogena u menopauzi, zbog čega lekari savetuju ženama da ga uzimaju u pilulama. Nedostatak estrogena izaziva povedanu nervozu i sušenje kože. Mada estrogen može da prouzrokuje rak kod životinja, nije primećeno da lečenje njime ima nepovoljno dejstvo na čoveka. Sekret muških hormona testosterona ne opada tako naglo sa godinama kao estrogen. Zbog toga je uzimanje pilula nepotrebno, osim ako su znaci impotencije očigiedni.

VEŽBE. — Stalno vežbanje ima višestruki efekat: sprečava gojenje, smanjuje nervnu napetost i poboljšava rad srca i drugih krvnih organa. Dobro je da se i za vežbanje potraži savet lekara kako bi on prema stanju organizma mogao da preporuči mere kao što čini kada su u pitanju lekovi.

MEDICINSKA NEGA. — Za svaku i najmanju promenu u zdravstvenom stanju treba tražiti pomoć lekara, jer ono što je organizam nekada mogao da reguliše sam previše je za jedno staro telo.

AKTIVNOST. — Starost najbolje podnose oni ljudi koji su se na to unapred pripremili. Ne treba na sebe svaliti teret usamljenosti i osećanja beskorisnosti. Umesto toga, postoje mnoge prijatne aktivnosti, mnoštvo prijatelja i poznanika i dosta drugih stvari koje mogu da ulepšaju život.
POVEZANI TEKSTOVI >>>Starenje i starost

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *