proliv dijareja

Proliv ili dijareja obično nije stanje opasno po zdravlje ali zbog dehidracije i iscrpljivanja organizma važno je zaustaviti proliv.Ako proliv traje duže od dva dana ili se veoma često javlja potrebno je da se obratite lekaru.

Slučajan proliv ni izdaleka ne predstavlja stanje koje treba da izaziva zabrinutost, več znači samo veliko čišćenje creva kojim se izbacuju otpaci i zaostaci preteranih količina hrane i organizam spasava od početnih intoksikacija dok su još u bezazlenom obliku.

Prema tome, to je prirodna i spasonosna reakcija. Takvi prolivi praćeni su katkada jačim ili slabijim kolikama. Njihova žestina, kao i jačina proliva mogu se ublažiti jednostavnim sredstvima, kakvi su i neki recepti naših baka:

proliv dijareja

Kako zaustaviti proliv
Zasladite vodu u kojoj se dugo kuvao pirinač i dodajte joj koru od limuna. Stavite da se dobro ohladi. Ovaj ukusan osvežavajući napitak predstavija i izvrstan lek.Sjajan lek je i čaj od dunjinog lista koji medutim nije lako pronaći,ali ako ste u prilici možete napraviti čaj protiv proliva i od svežih listova dunje.Ako ste u prilici uberite listove dunje osušite ih i sačuvajte jer će veoma efikasno i brzo zaustaviti proliv.Manje efikasni su čajevi od nane i šipka.Od medicinskih sredstava najbolji su probiotici.Ovi preparati zaustavljaju proliv jer utiču na uspostavljanje i održavanje prirodnog balansa probavnog sistema.
Jedna kapsula sadrži i do pet milijardi probiotskih bakterija.I za decu i za odrasle dovoljna je jedna kapsula da bi se zaustavio proliv.Ukoliko ne možete da progutate kapsulu možete rastvoriti sadržaj u malo vode i popiti.
Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.Ako nekoliko sati posle uzimanja probiotika i dalje imate proliv pokušajte da ga zaustavite ili pirinčanom vodom ili čajem od dunjinog lista.Neki preporučuju rendane jabuke ili konzumiranje banana.Crna čokolada sa velikim sadržajem kakaoa može takodje uticati na stvdnjivane stolice.
Pošto proliv izaziva dehidraciju pijte što više tečnosti ali u manjim količinama svaki put.Za dezinfekciju creva i probavnog sistema dobro je piti što više čaja od kamilice.
Nemojte da jedete tešku hranu jer ćete otežati posao svom probavnom sistemu a proliv će duže trajati.

Prirodan i spasonosan kada se javi samo tu i tamo, proliv predstavlja razlog za brigu kada traje duže od 48 časova kada je praćen temperaturom i mršavljenjem, a sadrži više ili manje krvavu sluz. Tada je znak crevne infekcije (enteritisa), koji treba hitno lečiti Postoji i jedna vrsta proliva nervnog porekla čije su žrtve ispitni kandidati ili glumci pred premijeru itd. Neka se teše mišlju da od toga nisu pošteđeni ni junaci uoči prve bitke. Pošto prolivi imaju tu osobinu da nadražuju analnu sluzokožu, treba paziti da se taj nadražaj ne pojača suviše energičnom upotrebom finije ili prostije toaletne hartije.Postoje izvesni oblici hroničnog proliva koji nisu praćeni povišenom temperaturom i mršavljenjem. Osobe koje pate od njega praktično nikada nemaju čvrstu stolicu, uprkos razumnoj ishrani. Srećemo ga katkada osoba ima neke crevne parazite koji mogu da izazovu hroničan proliv. Mikroskopski i posebni pregledi stolice zasejavanjem na određenu podlogu daće podatke pomoću kojih će se odrediti efikasno lečenje .
Pogledajte > > > DIJETA-ISHRANA ZA PROLIV                 Pirinač za proliv kod dece                    Prirodni lekovi za proliv

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *