Kako zaustaviti opadanje kose? Uravnotežena ishrana, bogata mineralima i vitaminima, masaža vlasišta i lekoviti melemi mogu umanjiti intenzitet opadanja kose, ali i ubrzati njen rast. Ako je za poduzimanje ovih mera prekasno i ako se nemože zaustaviti opadanje kose, spas je u presađivanju kose.
Ako vam kosa pojačano opada preduzmite nešto odmah!

Masaža ruzmarinovim uljem
Ruzmarin je začinska biljka poznata po brojnim lekovitim svojstvima. Poznat je kao sredstvo za podmlađivanje zglobova, mozga, ali i kose. Stručnjaci ističu da ruzmarin pokreće mikrocirkulaciju a samim tim
podstiče i rast kose, pomažući u borbi protiv peruti.
Šta da preduzmete? Ruzmarin možete iskoristiti u ishrani kao dodatak jelima, a kad je spoljna upotreba u pitanju savetuje se masaža skalpa uljem od ove lekovite biljke. Naime, treba redpvno trljati teme glave ovim uljem i masirati ga neko vreme. Ostavite ga da odstoji što duže, a zatim operite kosu. U ovu svrhu možete se koristiti i čajem, koji se prirema tako što se kašika ruzmarina prelije sa 2 dl vrele vode, poklopi i nakon deset minuta procedi. Čaj se sipa u flašicu i čuva u frižideru. Ovim čajem treba svaki dan masirati teme. Terapija je delotvorna, ali je potrebno strpljenje.

Nadoknada minerala može zaustaviti opadanje kose
Rigorozne dijete i smanjeno unošenje proteina, vitamina i minerala u organizam – neki su od čestih uzročnika opadanja kose. Takođe, prekomerno konzumiranje šećera i gaziranih napitaka dovodi do gubitka minerala iz kose, ali i
povećanja kiselosti organizma, što pogoduje razmnožavanju gljivice kandide, koja takođe može biti uzrok ovog stanja.
Šta da preduzmete? Jedite namirnice bogate proteinima (nemasno meso, riba, jaja, mladi sir, mahunarke, tofu, orasi), esencijalnim masnim kiselinama (orašasti plodovi, morska riba ulje žutog noćurka, laneno seme i ulje), cinkom (bundevine semenke), vitaminima B-grupe (integralne žitarice, pivski kvasac), E-vitaminom (bademi, kikiriki, žumance) i gvožđem (meso, jaja, proso, kakao). Naravno, ne smemo zaboraviti ni na redovno konzumiranje svežeg voća i povrća, te redukciju šećera, kvasca, belog brašna i masne hrane.
opadanje kose
Melem oa koprive protiv opadanja kose
U narodnoj medicini kopriva zauzima prvo mesto kad je u pitanju zdravlje kose i vlasišta. Izuzetno je bogata proteinima, mnogim vitaminima i gvožđem, te se svima koji imaju problem s opadanjem kose savetuje da je redovno upotrebljavaju u obliku čaja. Razlog više da se koprivom koristite za unutrašnju upotrebu jeste i to što je ona jedan od najboljih čistača krvi, a to svakako doprinosi zdravlju kose. Osim za unutrašnju upotrebu, kopriva se na različite načine upotrebljava i kao melena koji se nanosi lokalno na kosu i kožu glave.
Šta da preduzmete? U 1 l ključale vode sipajte 15 kašika listova koprive. Skinite s ringle, poklopite i ostavite da stoji dva sata, a zatim ponovo zagrejte, ali pazite da ne proključa. Opet sklonite s ringle i dodajte pet kašika cvetova kamilice. Poklopite i ostavite da stoji još dva sata, a zatim procedite, dodajte 300 ml vinskog sirćeta i dobro izmešajte. Svako veče sedam dana masirajte kožu glave dobijenim losionom.

Kod žena se gore pomenutim metodama može uspešno zaustaviti opadanje kose a kod muškaraca ukoliko je nasledno tj. uzrokovano genetskim faktorima uglavnom proces se može samo usporiti.

Ukoliko ne možete zaustaviti opadanja kose i bezuspešno ste isprobali mnoge alternativne metode, a estetski problem počinje da vam narušava samopouzdanje – nema ništa loše u tome da se odlučite na transplantaciju kose. Presađivanje kose danas se kod nas efikasno obavlja, a daje trajne rezultate. I, što je podjednako važno, ostavlja utisak prirodnosti.
Šta da preduzmete? Obratite se stručnjaku koji se bavi ovom problematikona obavite pregled i raspitajte se o svim mogućnostima i detaljima koji se tiču same procedure. Danas postoji više potencijalnih metoda koje se primenjuju kad
je u pitanju presađivanje kose, a u zavisnosti od svog zdravstvenog i finansijskog stanja – s lekarom ćete doneti odluku o tome šta je u vašem slučaju najbolji izbor. Najnovija procedura transplantacije svodi se na pojedinačno uzimanje folikula s onog dela glave gde kosa još uvek postoji i njihovo implantiranje na mesta gde kosa nedostaje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *