krvarenje iz nosa

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa ? Česta je pojava, a više od 90% krvarenja prestaje spontano, dok samo 10% zahteva lekarsku intervenciju. Uzroci su različiti, od nezgoda do bolesti. krvarenje iz nosa

SAMOPOMOĆ
Ako je krvarenje obilnije, palcem i kažiprstom uhvatite nos i čvrsto držite tri minuta. Glava mora biti sagnuta unapred, jer zabacivanje glave unazad dovodi do opasnosti da se zagrcnete. Ugrejte noge, kako bi krv iz glave potekla naniže. Za lokalnu pomoć, koristite sprej s fiziološkim rastvorom, jer će vlaženjem sluzokože krvarenje prestati.

KOCKICE LEDA
Na koren nosa, između obrva, stavite komadiće leda, a na vrat hladan oblog. Hladnoća sužava krvne sudove u nosu, što usporava oticanje krvi. U nozdrvu stavite komadić vate natopljene troprocentnim hidrogenom, da biste zatvorili krvni sud koji krvari utapkajte malo soka od limuna ili ulja od lavande.

IZBEGAVAJTE KAFU
Kada se krvarenje zaustavi, ne bi trebalo odmah da jedete ili pijete kafu, niti čaj. Hrana i ovi napici povećavaju krvni pritisak i proširuju krvne sudove, pa krvarenje može ponovo da počne. Regulišite krvni pritisak na vreme.

MOĆ PREVENCIJE
Održavajte sluzokožu vlažnom, tako što ćete piti 8 čaša vode dnevno i jesti namirnice bogate vitaminom C, kako biste ojačali zidove kapilara. Unutrašnjost nozdrva očistite vazelinom ili mešavinom kafene kašike soli u 500 ml ključale vode. Ograničite unos aspirina, jer ometa zgrušavanje krvi.

PROVETRVAJTE PROSTORIJE
Suv vazduh pogoduje krvarenju. Ako je u prostoru u kojem boravite suv i topao vazduh, dodajte vlagu u vazduh pomoću ovlaživača vazduha. U krajnjem slućaju, možete da stavite posudu sa vodom u blizinu izvora toplote pa će voda isparavanjem vlažiti vazduh. To će sprećiti isušivanje sluzokože i aktiviranje krvarenja.

KRVARENJE IZ NOSA UZROCI
Krvarenje iz nosa neretko počinje bez razloga.Nekada može biti izazvano udarcem ili diranjem nosa.Razlog za početak krvarena je pucanje krvnog sudova u nosu.Sluzokoža nosa iritiraju i suv topao vazduh nastao grejanjem i rad klima uređaja.Jaka prehlada,zapaljenja,zapušen nos sa slinom i slična stanja takodje su veoma česti uzroci krvarenja iz nosa a posebno u proleće kada organizmu nedostaje vitamin C.Ako ste skloni krvarenju onda koristite tablete vitamina C i trudite se da ga unesete u što većim količinama jer je on veoma važan vitamin za čvrstinu krvnih sudova.Neka alergijska stanja koja iritiraju nos takodje mogu oštetiti sluzokožu nosa i izazivati krvarenje.Kod nekih hroničnih alergija kod kojih je pogodjen nos zbog stalne iritacije krvarenja mogu biti veoma česta.Duga upotreba Aspirina,Anbola,Andola,Midola i sličnih lekova razredjuje krv ako ih koristite odmah se obratite lekaru.Takodje i povišen krvni pritisak može izazvati pucanje kapilara.

Kada vam podje krv iz nosa veoma je važno da se ne plašite i ne paničite,smireno zaustavite krvarenje i poslušajte savete iz ovog teksta.Ako se krvarenje ponovi odite kod lekara.Ako je krvarenje obilno i ne zaustavlja se odite kod lekara ili ako ste daleko pozovite hitnu pomoć.Moguće da je pukao neki ozbiljniji krvni sud i da će biti potrebno stavljanje tampona u nos.Kada je ova pojava učestala dobićete uput za otorinolaringologa i on će najbolje utvrditi uzrok i odrediti lečenje.Krajnja mera je spaljivanje krvnog suda koji često puca što obično dugoročno rešava ovaj problem.
> > > > Uzroci krvarenja iz nosa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *