kako zatrudneti najlakse

Pitanje kako zatrudneti najlakše i neplodnost muči milione ljudi i može imati mnogo različitih uzroka. Svakom desetom plodnom paru treba više od godine da se dogodi začeće, a svakom dvadesetom više od dve.
Svaka šesta udata žena zatraži lekarsku pomoć zbog nemogućnosti da zatrudni, ali kod mnogih bi došlo do začeća i bez lekara kada bi samo sproveli jednostavne promene u načinu života i poslužili se prirodnim, kućnim lečenjem pomoću koga je zatrudneti najlakše.
kako zatrudneti najlakse
Tri najčešća uzroka nemogućnosti da se zatrudni su:
• smanjen broj spermatozoida ili spermatozoidi poremećene strukture ili pokretljivosti;
• teškoće s ovulacijom, koje su često posledica sindroma policističnih jajnika, hormonalne neravnoteže povezane s cistama jajnika;
• neprohodni jajovodi, ponekad su posledica neke upalne bolesti.
Uz to razlozi zbog kojih ne možete zatrudneti mogu biti nepravilnosti materice, endometrioza i sastav sluzi grlića materice, koja sprečava ulazak sperme. Pušenje, uzimanje alkohola i izloženost pesticidima ili drugim otrovima takođe mogu da utiču na plodnost, kao i uzimanje nekih lekova. Kod žena mogućnost da se zatrudni opada s godinama — što je žena starija to će teže zatrudneti.

Kako zatrudneti najlakše-Prevencija
Neke teškoće s zatrudnjivanjem mogu se sprečiti merama samopomoći. Poboljšanje opšteg zdravlja povećava izglede para da proizvodi zdrave jajne ćelije i spermatozoide i da do začeća dođe kada oni to žele. Time i tek začetom detetu dajete najbolje izglede da se normalno razvija. Mnogi naizgled neplodni parovi zapravo začnu više puta, ali oplođena jajna ćelija ili zametak svaki put umre. To se često događa zbog ranog pobačaja ili zato što se zametak nije dobro usadio u zid materice, a ne zbog nemogućnosti da se zatrudni.

Kako zatrudneti najlakše-Olakšavanje začeća

Šest meseci pre nego što biste želeli da zatrudnite preduzmite sledeće jednostavne mere kako biste spermatozoidima, jajnim ćelijama i nerođenom detetu pružili najveće moguće šanse. Ovi saveti važe nezavisno od toga da li ste do sada imali teškoća sa začećem ili ne.

Ishrana.
Neki nedostaci u ishrani povezuju se s teškoćama oko zatrudnjivanja, naročito manjak folne kiseline, vitamina C i E i kompleksa B. Jedite namirnice bogate ovim hranljivim materijama. Perite suštite povrće i voće kako biste uklonili sve tragove pesticida ili, ako možete, kupujte ono koje je prirodno gajeno. Prevelike količine kofeina mogu da smanje i mušku i žensku plodnost. Ograničite količinu na najviše 300 mg dnevno, imajući na umu da neki lekari preporučuju i najviše 100 mg. Prosečna šolja srednje jake kafe sadrži oko 100 mg kofeina, šolja instant kafe oko 60 mg, a šolja čaja ili konzerva koka-kole oko 40 mg.

Dodaci isbrani da bi ste zatrudneli lakše
Pošto možda nije moguće da iz hrane dobijete sve količine hranljivih materija koje su vam potrebne, često se savetuje uzimanje dodataka ishrani. Posavetujte se s lekarom o sledećim dodacima.
• Žene bi u principu trebalo da uzimaju folnu kiselinu (400 mikrograma dnevno) od trenutka kada počnu s pokušajima da zatrudne, pa do kraja 12. nedelje trudnoće ili, kako savetuju neki stručnjaci, tokom čitave trudnoće. Ako ste ikad rodili (ili pobacili) dete koje je bolovalo od spine bifide ili nekog drugog poremećaja nervne cevi, dozu treba povećati na 4 miligrama dnevno.
• Možda je potrebno i uzimanje gvožda, koje se dobija iz vitaminskih preparata za trudnice.
• Žena koja malo jede, neuhranjena je, puši, pije alkohol ili je imala spontani pobačaj neka uzima multivitaminski proizvod namenjen ženama koje žele da zatrudne. Raspitajte se kod lekara da li treba da uzimate još nešto.

Muškarcima odgovaraju svi multivitaminski preparati.
• Kod muškaraca L-karnitin, materija slična aminokiselinama i povezana s vitaminima B kompleksa, može da poveća broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.
• Lekovite biljke ženšen i sibirski ženšen mogu se uzimati naizmenično svaka 3 meseca kako bi se podstakao nastanak i povećao broj spermatozoida. Uzimajte 100-250 mg ženšena ili 100-300 mg sibirskog ženšena dva puta dnevno.
• Jedno skorašnje istraživanje, iako još nije potpuno dokazano, upućuje na to da žene koje popiju više od pola šolje crnog ili zelenog čaja dnevno znatno povećavaju šanse da zatrudne.
Bilo bi dobro da i muškarci i žene održavaju zdravu telesnu težinu za svoju građu i visinu. Gojazne žene imaju manje šanse da zatrudne, delimično zbog većeg rizika od sindroma policističnih jajnika,a veći je i rizik od pobačaja ako gojaznost izazove dijabetes. Suviše mršava žena češće neredovno ovulira ili uopšte ne ovulira.
Predebeo muškarac češće će biti neplodan jer višak masti u organizmu može da ometa proizvodnju spermatozoida.

Alkohol.
Uzimanje previše alkohola smanjuje plodnost time što oštećuje spermatozoide i jajne ćelije. Povećava se i rizik od pobačaja. Neki stručnjaci preporučuju potpuni prekid uzimanja alkohola. Drugi predlažu uzimanje najviše 1-2 jedinice alkohola dva puta nedeljno (na primer četiri male čaše vina), a ostalim danima apstinenciju. Da bi se izbegao rizik od alkoholnog fetalnog sindroma, žene koje pokušavaju da zatrudne ne bi trebalo da piju u onom delu menstrualnog ciklusa kada bi mogle da zatrudne.

Fizičke vežbe. I muškarci i žene bi trebalo da vežbaju umereno intenzivno po pola sata najmanje pet dana nedeljno. Osim što je u principu korisno, vežbanje podstiče krvotok u reproduktivnim organima. Za žene je naročito važno da im jajnici budu dobro snabdeveni krvlju: slab krvotok ponekad dovodi do smanjenja plodnosti. Imajte na umu i da preterano vežbanje može da smanji plodnost žene.

Kontracepcija.
Najmanje tri meseca pre nego što nameravate da zatrudnite, prekinite uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava, odnosno izvadite spiralu. U međuvremenu koristite neku drugu vrstu kontracepcije, na primer dijafragmu.

Ovulacija i polni odnosi.
Otkrijte kada ovulirate pomoću sredstva za predviđanje ovulacije koje se kupuje u apotekama ili merenjem temperature svakog jutra kako biste primetili blagi porast temperature koji prati ovulaciju (merenje bazalne temperature). Zatim svakog meseca tokom nedelju dana pred očekivanu ovulaciju i dandva posle porasta temperature održavajte polne odnose jednom dnevno, po mogućnosti ujutro posle buđenja. U ostalim periodima možete imati odnose kada god želite.

Pušenje treba prekinuti ako želite zatrudneti
Pušenje smanjuje plodnost i povećava rizik od pobačaja. Pušenje tokom trudnoće može da utiče i na zdravlje vašeg deteta. Ako ne možete odmah da ostavite pušenje, pokušajte da ga smanjite i potražite pomoć u ostavljanju duvana.

Saviadavanje stresa
Stres može da ometa ovulaciju i smanji broj spermatozoida. Vežbajte tehnike savladavanja stresa i opuštanja. Možete isprobati i jogu ili meditaciju. Lekari upozoravaju da i preterana zaokupljenost zatrudnjivanjem može da dovede do stresa. Parovima se često preporučuje da ne misle na trudnoću koju žele, nego da uživaju jedno u drugom.

Mere predostrožnosti za žene koje žele zatrudneti
• Recite lekaru ili apotekaru da pokušavate da zatrudnite pre nego što počnete uzimanje bilo kakvog leka — neki lekovi mogu da naškode tek začetom detetu. Pre svakog rendgenskog snimanja recite lekaru, zubaru ili radiologu da pokušavate da zatrudnite kako bi se preduzele neophodne mere predostrožnosti ili odložilo snimanje.
• Izbegavajte sve nepotrebne lekove, uključujući one koji se dobijaju bez recepta (osim prema preporuci lekara).
• Ako je moguće, žene bi trebalo da tokom tru-dnoće i šest meseci pre začeća izbegavaju va-kcinaciju živim sojevima, na primer protiv ospica, zauški, rubeole, dečje paralize i žute groznice. Recite lekaru ako zatrudnite ubrzo posle takve vakcinacije.
• Ne ispirajte vaginu; to je čini manje povoljnom sredinom za spermatozoide.
• Posle polnog odnosa ostanite nekoliko minuta da ležite na leđima; tako organi ostaju u najboljem položaju za prolazak spermatozoida kroz grlić materice.
• Vaše radno mesto može biti štetno ako pokušavate da začnete dete. Proverite da li vaš poslodavac sprovodi neophodne mere, na primer o izloženosti hemikalijama ili zračenju.Kako zatrudneti najlakše.
Povezani tekstovi> > > > >Kako povećati plodnost                     NEPLODNOST              Vantelesno začeće

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *