gojaznost u pubertetu
Gojaznost nema uticaja na polni razvoj u pubertetu.Ako se prvi put pojavljuje ona u pubertetu nastaje usled nedovoljne usaglašenosti žlezda sa unutrašnjim lučenjem i prolazna je pojava.
Ima gojazne dece koja uzimaju velike količine hrane, a nedovoljno su aktivna. To su navike još iz ranog detinjstva pre puberteta, kada su roditelji nastojali da im dete bude bucmasto, dobro uhranjena beba. Ovakvo stanje neće se zadržati, jer u pubertetu nastaju mnoge promene, kako u fizičkom tako i u psihičkom razvoju, pa se menjaju shvatanja, način života i aktivnosti. Ni ovu decu ne treba psihički opterećivati raznim pričama o njihovom izgledu, jer su i sama svesna svog izgleda, do koga im je u pubertetu posebno stalo.

Gojaznost jednako zabrinjava roditelje i decu. Roditelji smatraju da će deca ostati preterano ugojena, a deca se plaše da gojaznost ometa razvoj polnih organa, jer se zbog nje ima utisak da su polni organi i polne oznake slabije razvijeni.

U stvari, kod gojazne dece pubertet nastupa kasnije, tako da postoje i razlike u razvoju polnih organa i njihovih funkcija. Naravno da će se sve to izmeniti u toku puberteta i u kasnijem razvoju, tako da na gojaznost ne treba obraćati posebnu pažnju. Jedino treba voditi računa o ishrani koja treba da je raznovrsna, jer jednolična ishrana, posebno ishrana pretežno slatkišima i testom, doprinosi gojenju. Ograničavati obroke deci u pubertetu je štetno za razvoj i zdravlje.

Postoji posebna vrsta gojaznosti koja predstavlja bolest žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Ovi bolesnici imaju poseban izgled i druge tegobe. U ovom slučaju nastaje poremećaj u celokupnom razvoju, pa nije teško prepoznati ove bolesnike, ali to nema veze sa gojaznošću kod normalno razvijene dece.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *