kako raditi samopregled dojke

Svaka žena posle 25. godine treba da obavlja samopregled dojke. Redovna kontrola – mesečno samo deset minuta -smanjuje rizik od razvoja karcinoma i povećava šanse za izlečenje čak devedeset odsto…
kako raditi samopregled dojke
KAKO SE RADI SAMOPREGLED DOJKE

l. FAZA U KUPATILU
Dok se tuširate, podignite desnu ruku iznad glave. Prstima leve ruke (kružnim pokretima) pažljivo opipajte sve delove desne dojke. Pri samopregledu obratite pažgju na sva zadebljanja, čvoriće, neravnine…
Potom podignite levu ruku iznad glave, a prstima desne ruke opipajte tkivo leve dojke.
Napomena: Ako pri samopregledu uočite neku promenu na dojci, ne paničite. Dobroćudne izrasline mnogo su češće od onih zloćudnih.

2. FAZA PRED OGLEDALOM
a) Stanite pred ogledalo. Ruke postavite na kukove i čvrsto ih pritiskajte kako biste što više zategli grudne mišiće. Proverite jesu li vam dojke simetrične i ima li promena na bradavicama, je li koža na pojedinim mestima uvučena, da Li je poprimila izgled pomorandžine kore te ima li udubljenja.
Napomena: Blaga asimetrija nije znak za uzbunu, a javlja se kod većine žena.

b) Polagano podižite ruke iznad glave. Dok to radite, proverite ima li navedenih promena na koži i bradavicama.

3. SAMOPREGLED DOJKE-FAZA U LEŽECEM POLOZAJU
a) Lezite na pod ili na krevet. Pod desnu lopaticu postavite jastuk pa podignite desnu ruku iznad glave. Ispruženim prstima leve ruke (u smeru kazaljke na satu) opipajte desnu dojku i pazušnu jamu. Počnite od periferije dojke ka bradavici. Pregledajte se odozgo nadole i od spoljne strane ka sredini. Na isTi način pregledajte i levu dojku.

Lekaru se obratite ukoliko napipate čvoriće, ispupčenja i udubljenja, ako je koža nabrana (poput pomorandžine kore) ili ako primetite ranice.
Napomena: Zadebljanje tkiva na bazi dojke – normalna je pojava.
b) Na kraju pregleda nežno pritisnite bradavice obeju dojki i proverite ima li iscetka. Ako primetite sukrvicu, krvav, svetložut, crven, plavičast ili potpuno providan iscedak – odmah se obratite lekaru.

Kada treba pregledati dojke?
Veoma je važno da se kontrola obavlja svakog meseca, ukoliko je moguće – u isti dan. Ženama u reproduktivnom periodu savetuje se da samopregled obavljaju desetog dana menstrualnog ciklusa, a osobama kojima je odstranjena materica ili su u menopauzi – prvog dana u mesecu.

Je li bolje da me pregleda lekar?
Lekarski pregled je uvek bolji, međutim, grudi treba da pregledate svakog meseca, a to bi oduzelo mnogo vremena i vama i vašem doktoru. Ukoliko naučite da obavljate samopregled, bez problema ćete moći da uočite svaku promenu.

Šta ako tokom samopregleda napipam čvorić?
Uočene promene najčešće ne znače i ozbiljniju bolest. Međutim, ako primetite neke promene (čvorić, neravninu, izmenjenu boju ili izgled kože na nekom delu dojke, sekreciju iz bradavice, asimetriju dojki koja nije postojala…) – nemojte odlagati posetu lekaru. Najbolje je da vas on dodatno pregleda i tako razreši sve nedoumice.

Dobroćudni ili zloćudni tumor?
Sami nikako ne možete utvrditi je li promena koju ste napipali maligne ili benigne prirode.
To morate prepustiti onkologu, koji će vas, ukoliko smatra da je potrebno, upututi na mamografiju (rendgensko snimanje dojki) ili ultrazvučni pregled.

Samopregled dojke je obavezan!
Rana dijagnoza bolesti siguran je put ka potpunom izlečenju
Povezani postovi>>> Čvorić na dojci

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *