los zadah

Kako ukloniti loš zadah iz usta-Najčeši uzrok halitoze ili lošeg zadaha su bakterije koje se, usled loše higijene, preterano namnože, ali isto tako mogu da budu i pokvareni zubi, parodontoza, hrana intenzivnog mirisa ili problem u sistemu za varenje. los zadah

1 ODRŽAVAJTE ORALNU HIGIJENU!
Najvažnija je redovna higijena zuba i usne duplje. Pored obaveznog pranja zuba, ujutru i uveče, bilo bi dobro da koristite i konac, kojim ćete detaljno očistiti zubni međuprostor. Takođe, pri svakom pranju zuba operite i jezik. Postoje posebne sprave za čišćenje jezika, ali ćete isti efekat postići i energičnim trljanjem, običnom četkicom za zube. Tako ćete otkloniti bele naslage, koje su idealna podloga za razmnožavanje bakterija.

2 PIJTE VODU!
Uziok nephjatnog zadaha često može biti i manjak pljuvačke, koja je prirodni čistač usta. Ukoilko vam se usta često suše, trebalo bi da pijete što više tečnosti i to, pre svega. vodu i zeleni čaj, jer ćete time podstaći izlučivanje pljuvačke. Za postizanje optimalne vlažnosti usne duplje, žvaćite žvake koje sadrže ksilitol.

3 REGULIŠITE JELOVNIK!
Izrazito aromatične namirnice uzrokuju loš zadah, zbog čega bi bilo dobro da izbegavate jako začinjenu hranu. Nedostatak ugljenih hidrata može stvarati loš zadah. Uvedite u svoj jelovnik što više voća, naročito bobičastog, kao i agruma, povrća i koštunjavih plodova.

4 PIJTE JOGURT!
Svakodnevno konzumiranje jogurta, naročito s bifidusom, smanjuje nivo vodonik-sulfida koji je odgovoran za loš zadah.Takođe, studije su pokazale da jogurt smanjuje i broj bakterija u usnoj dupiji, a oni koji ga redovno piju, imaju manje problema s desnima.

5 ŽVAĆITE ZAČINSKE BILJKE!
Žvakanje svežeg peršuna vam može pomoći da se izborite s lošim zadahom. Takođe, pomoći će i eukaliptus, ruzmarin i đumbir. Poželjno je nakapavanje ulja nane i propolis kapi na jezik. Oni će stvoriti prijatnu aromu, a uništavaju i bakterije.

6 REDOVNO POSEĆUJTE ZUBARA!
Uzrok lošeg zadaha mogu biti pokvareni zubi, čepovi koji se stvaraju usled parodontoze i druge bolesti usne duplje. Stoga je bitno da posetite zubara bar dva puta godišnje!

7 OSTAVITE PUŠENJE
Pušenje bi svakako trebalo ostaviti i iz mnogo mnogo drugih razloga.Jedan od razloga je i taj što pušače zbog suvih usta usled duvanskog dima često prati loš zadah.

Važno je biti svestan činjenice da se naš nos brzo privikava na zadah pa ga uopšte ne primećujemo ili bolje reći ne osećamo.Često primedba nekog bliskog ili nekog iz okoline bude prvi signal i upozorenje da se iz naših usta širi neprijatan miris.Ako redovno perete zube uzrok može veoma lako biti neki zub koji je počeo da se kvari a u tom slučaju vam može pomoći samo stomatolog.Kamenac oko zuba takodje može biti dobra podloga za bujanje bakterije koje proizvode zadah.U svakom slučaju ako ste pokušali sa svim gore navedenim savetima a poboljšanja nema rešenje je opet odlazak kod stomatologa.

I bez velike brige jer po istraživanjima čak skoro svaki treći čovek na planeti pati od lošeg zadaha a samo delić nji je svestan toga.
Slično NEPRIJATAN MIRIS IZ USTA UZROCI I LEČENJE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *