zena-masaza-lice

Za bore se nekada govorilo da su nepopravljivo nasilje godina, da li ih danas možemo ukoniti ili barem ublažiti prirodnim putem i kako?

Starenje kože je osnovni uzrok za nastanak bora.Mlada koža je čvrsta i elastična, sa dobrim protokom krvi i limfe. Donji sloj kože obnavlja ćelije veoma brzim tempom. Takva koža je glatka i baršunasta, savitljiva i elastična. Tokom života, u zavisnosti od nege, a naročito usled hormonskih promena, koža trpi promene, naročito u sadržaju masti. Od masne kože može da nastane suva i obrnuto.

Kako koža stari, usporava se regeneracija i cirkulacija, a i smanjuje se sadržaj vode. Usled toga koža gubi elastičnost, pokožica postaje tanka, otkriva se mreža krvnih sudova i nastaju bore koje svi nastoje ukloniti ili bar ublažiti.

Bore se javljaju na onim mestima gde se koža najviše skuplja — oko očiju, na čelu, oko usana i na vratu. U današnje vreme bore su postale bauk za mnoge žene, ali one su neizbežne. Možete samo odložiti njihovu pojavu ili ih ublažiti.

Delovanje prirodnim putem najbolje je primeniti pre pojave bora. Zato na bore morate misliti pre nego što se pojave, već posle dvadesete godine.

Mere prevencije pojave bora su uredan život, izbegavanje većih količina alkohola, izbegavanje naglog mršavljenja, izbegavanje čestog pravljenja grimasa, svakodnevno odmaranje i dovoljna količina sna. Uz to je obavezna i redovna nega kože. Antirid-kreme mogu da uspore pojavu bora, ali, ako ih već imate, tu malo toga može da se učini.

Mnoge kozmetičke kompanije reklamiraju čudesne preparate kojima možete ukloniti bore, ali pokušajte da mislite logično. Da bore stvarno mogu da se uklone nekakvom kremom, zašto bi ih iko danas imao?

Kreme i druga sredstva za negu mogu privremeno da zategnu kožu i učine bore manje primetnim čime se stiče utisak da se mogu ublažiti, ali to je veoma kratkotrajan efekat — već za sat ili dva sve će opet biti kao ranije. Zato je bolje da se na bore misli unapred i da se njihova pojava odloži što je više moguće jer je bore moguće ukloniti samo pomoću plastične operacije ali i tad ne najbolje.

Kako delimično ukloniti ili ublažiti bore prirodnim putem

Masaža lica je dobar način za to ukoliko se izvodi redovno. Masirajte lice svakog dana pre stavljanja šminke ili uveče pred spavanje. Posle masaže umijte se mlakom vodom.

Postoje i vežbe za sprečavanje bora:

 • Svako veče i svako jutro sedite pred ogledalo i izgovarajte glasove U i A, široko otvarajući usta; nadlanicom potiskujte bradu unazad, a bradom pritiskajte nadlanicu.
 • Ujutro, pre ustajanja: lezite poleduške popreko, tako da vam glava visi preko ivice kreveta. Polako je podižite ne pokrećući ramena, pa je opet spustite. Ponovite ovo šest puta.
 • Za vreme obroka jedite sporo i žvaćite kutnjacima, kako bi vam ojačali mišići vilice.
 • Jednom nedeljno parite lice nad čajem od kamilice ili nad slanom vodom, oko 15 minuta.

Pojava bora se ubrzava od pušenja!

 • Toksini iz udahnutog duvanskog dima ograničavaju dotok krvi u kožu i tako joj uskraćuju kiseonik. Time se smanjuje nje-na sposobnost regeneracije.
 • Posle više godina redovnog pušenja koža može da postane mnogo tanja nego kod nepušača, zbog čega su bore dublje.
 • Pušenje smanjuje količinu kolagena u koži, pa bore brže nastaju ako želite da usporite dalju pojavu bora razmislite o ostavljanju cigareta.

Koža nije samo spoljašnji omotač tela, već je i organ koji vrši više značajnih funkcija u organizmu:

 • Štiti telo od štetnih spoljnih uticaja, pre svega od bakterija i parazita. To se postiže lučenjem kiselkastih materija koje ubijaju bakterije.
 • Lučenjem nekih masti koža reguliše telesnu temperaturu i održava je na stalnom nivou. Isparavanje vode rashlađuje, a pošto znoj isparava na površini kože to doprinosi rashlađivanju. Masnoća kože sprečava preterano isparavanje.
 • Koža je u stanju da upija masti, naročito holesterol. Zbog toga se kao osnova za mnoge kozmetičke preparate koristi lanolin, koji je bogat holesterolom.
 • Kroz kožu se u izvesnom stepenu vrši i disanje.
 • Pomoću lojnih žlezda koža oslobađa organizam od mnogih štetnih materija, koje izbacuje u vidu masti i znoja.
 • Preko mnogobrojnih nervnih vlakana kožom se prenosi osećanje dodira, bola, pritiska i toplote.
 • Preko kože se vrši regulacija količine vode i soli u organizmu.
 • Koža je fabrika dragocenog vitamina D; pod uticajem ultraljubičastih zraka iz sunčeve svetlosti provitamin D, koji dobijamo preko hrane, prelazi u vitamin D.
 • Koža je tesno povezana s funkcijom drugih organa, pa se različita oboljenja (jetre, creva, nadbubrežnih žlezda itd.) mogu iskazati u vidu različitih promena na koži.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *