Kako ublažiti menstrualne tegobe-prirodni lek-Svaka treća žena u svetu pati od menstrualnih problema i za njih se taj period u mesecu pretvara u dane mučenja praćene jakim bolovima, obilnim krvarenjem i grčevima koji “dovode do ludila”.

U nekim slučajevima ove tegobe su toliko izražene da žene moraju da leže u postelji sve vreme. A osim obilnog i prekomemog krvarenja i bolnih menstrualnih grčeva, u poremećaje spada i neredovna menstruacija.

Menstrualne tegobe krvarenje i grčevi
Prekomemo krvarenje (hiper-menorea) podrazumeva mnogo veći gubitak krvi od normalnog, koje iznosi u proseku 30-40 mililitara krvi za jednu menstruaciju. U toku mesečnog perioda žene koje pate od ovog poremećaja izgube čak i preko 100 mililitara dragocene tečnosti. Pored neprijatnosti ovo stanje je i veoma opasno jer može izazvati komplikacije, kakva je, recimo, gubitak gvožđa, što dalje dovodi do nastanka anemije, odnosno smanjivanju sadržaja hemoglobina — materije koja prenosi kiseonik u krv. Takođe, ovo stanje može biti prvi simptom pojave mioma na materici ili čak znak karcinoma. Zbog ovoga se javljaju slabost, vrtoglavice, a u težim slučajevima i kratkotrajni gubitak svesti. Pored prekomernog krvarenja, izraženi grčevi jed-na su od najčešćih menstrualnih tegoba. Same kontrakcije ne pričinjavaju toliko neprijatno-sti, koliko izražen bol u predelu donjeg stomaka. Spazme se javljaju neposredno pre ili posle menstruacije i dele se na primarne ili sekundame. Primami nisu uslovljeni fizičkim faktorima, dok do sekundarnih dolazi usled fizičkih uzroka, kao što je oboljenje endometrioza. Neredovna i bolna menstruacija može da bude izazvana izvesnim hormonalnim promenama i savetuje se odlazak kod ginekologa da bi se precizno izolovali uzročnici.Potpuno eliminisanje menstrualnih tegoba nije moguće, ali postoji mnoštvo lekova koji ih mogu ublažiti.

Tako se tegobe u vidu primarnih menstrualanih grčeva ublažavaju korišćenjem odgovarajućih lekova sa antispazmatskim dejstvom, same kontrakcije nestaju posle prve trudnoće, a i sa godinama postaju sve manje izražene. Međutim, za razliku od primarnih, sekundarni grčevi nestaju tek pošto se ukloni njihov uzročnik. Sa druge strane, preobilno krvarenje, zbog svoje ozbiljnosti i mogućih komplikacija, zahteva terapiju kojom će se sprečiti prekomerni gubitak krvi. Redovan unos gvožđa sprečava da sadržaj ovog esencijalnog elementa padne ispod donje granice. Takođe, savetuje se korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava koji, zbog hormonskih aktivnih sastojaka, regulišu menstruaciju i skraćuju periode obilnog krvarenja. Unos nesteroidnih antiinflamatornih lekova kao i hormona progesterona smanjuje količinu krvi koja se izlučuje. Ukoliko sve ovo ne pomogne, pribegava se i hirurškim zahvatima koji uklanjanju deo tkiva ili uzročnike krvarenja u vidu polipa.

Menstrualne tegobe prirodni lek
Jake grčeve efikasno će umiriti čaj od biljke dinjice iii krvare. Čašom vrele vode preliti 2 kašike korena krvare. Posle 10 minuta ocediti, piti u malim gutljajima, ceo dan.

Protiv obilne i bolne menstruacije
Preliti 2 kašike mrtve koprive sa pola litre proključale vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 2 dana pre menstruacije, 2 puta dnevno po šolju čaja.

Protiv prekomernog krvarenja
Napraviti smešu od kašičice listova kupine, šumske jagode,žalfije i hrastove kore. Ovo sve staviti u litar vode i kuvati 20 minuta, pa hladiti 2 sata. Piti po čašu, pre obroka, 15 dana.

Saveti i lekovi
lzbegavajte aspirin u lečenju menstrualnih tegoba, posebno preobilnog krvarenja, jer pospešuje cirkulaciju i krvarenja.
Ukoliko je krvarenje zaista ozbiljno, neophodno je prekinuti sva fizička naprezanja, i priuštiti sebi dan ili dva ležanja dok se tegobe ne umire.
Vodite tačnu evidenciju o broju zamenjenih tampona uložaka u toku menstruacije. Na ovaj način znaćete kada nešto “podje naopako”…
Iskustva aromaterapije svedoče da tople opuštajuće kupke i masaža donjeg dela stomaka eteričnim uljima kamilice, bora ili žalfije značajno smiruju menstrualne grčeve.
Povezani čalanci>>> Prirodni lekovi za menstrualne tegobe i bolove Menstrualne tegobe

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *