slabljenje vidaKatarakta je zamućenje očnog sočiva koje vremenom dovodi do slabljenja vida. Postoje mnogi uzroci nastanka katarakte, od urođene, do stečene usled niza oboljenja, povreda ili starenja. Urođena katarakta javlja se kod dece, bilo kao razvojna anomalija oka ili zbog infekcija koje majka preleži tokom trudnoće. Povreda oka, ultraljubičasto zračenje, šećerna bolest, dugotrajna upotreba lekova kao što su kortikosteroidi mogu da doprinesu nastanku takozvane sekundarne katarakte. Od ovog oboljenja koje izaziva slabljenje vida najčešće pate stari ljudi, jer se ono javlja usled procesa starenja (staračka katarakta), a predstavlja 90 posto slučajeva svih katarakti. Obično nastaje posle 60. godine života, ali važnu ulogu u slabljenju vida igra i nasledni faktor. Konkretan uzročnik katarakte još uvek nije poznat, a zamućenje nastaje usled poremećaja metabolizma sočiva.
Procenjuje se da čak 20% svetske populacije ima problema sa vidom koji su uzrokovani kataraktom, dok čak tri četvrtine ljudi ima početne stadijume katarakte, bez očiglednih simptoma. Istraživanja pokazuju da oko pet procenata obolelih ima između 52 i 64 godine, da je 18% njih u dobu od 65 do 74, a polovina starija od 75 godina. Katarakta se javlja u nekoliko faza – početnoj (karakteriše je smanjenje oštrine vida), nezreloj, zreloj i prezreloj. Kada sočivo poprimi belu boju, reč je o zreloj katarakti koja izaziva potpuni gubitak vida i može dovesti do upale i bolova u oku.

Koji su simptomi slabljenja vida-katarakte
Najčešći simptom katarakte jeste zamućenje vida, a često se javljaju i fenomen “žutih naočara” ili žuto bleštanje objekata, kao i dvostruka slika. Nekada bolesnici, a posebno u početnoj fazi razvoja katarakte, primećuju da im je vid na blizinu bolji nego ranije. Svi simptomi katarakte mogu biti posledica i neke druge bolesti oka, zbog čega je obavezan pregled kod očnog lekara. Dokazano je da su šanse za razvijanje katarakte manje ukoliko se konzumira dobro balansirana hrana, a neophodno je voditi računa i o tome da se oči ne izlažu previše ultravioletnom zračenju, zbog čega treba nositi zaštitne naočare sa UV filterom.

Lečenje
Katarakta se leci operativno ili ultrazvukom, ali treba da mnogi vitamini i minerali usporavaju nastanak ovo oboljenja. Antioksidanti su jedan od najmoćnijih saveznika u borbi protiv katarakte, naročito vitamini A, C i E beta-karoten, te minerali selen, magnezijum i mangan koji se unose hranom.

Dobra prevencija protiv katarakte jeste svakodnevno konzumiranje šargarepe. Takođe, preporučuju se karfiol i repa, spanać, salata, orasi, urme, pomorandže, grožđice i smokve. Posebno je korisno bobičasto voće – borovnice, brusnice… Treba izbegavati rafinisane žitarice, krompir, beli hleb, jak čaj, alkohol, kafu, jako kisele salate i turšije, pušenje, sosove i brzu hranu.

PROTIV SLABLJENJA VIDA
Mešavina korijandera i anisa
-Pomešati podjednaku količinu smeđeg šećera, praha korijandera i anisa. Svakog jutra i večeri treba uzimati po 12 g mešavine.

Beli luk
Odlična prevencija i terapija početnog stadijuma katarakte jeste beli luk. Preporučuje se da se svakog dana sa karanfilićem sažvaće 2 do 3 čena belog luka koji vrlo uspešno čisti sočivo oka.

Miks “žutog povrća”
Pomešati 100 g rendane bundeve sa po 50 g rendane šargarepe i slatkog krompira, pa preliti sa 1 dl soka od grejpfruta. Dobro promešati i dodati kašičicu rendane kore pomorandže i soli, paprike i kurkume po ukusu. Kuvati na umerenoj vatri oko 20 minuta. Kada se ohladi, miks usitniti u blenderu.