spreciti oticanje nogu

Lekovite kupke, kompresiona terapija i akvarobik, samo su neki od načina na koji se može sprečiti oticanje nogu.
spreciti oticanje nogu
Pozivajući se na rezultate studije koja je pokazala da visoke potpetice obezbeđuju idealnu poziciju za cirkulaciju krvi ka srcu, te tako umanjuju oticanje nogu i stopala, pojedini stručnjaci preporučuju nošenje štikli od 12 cm. Međutim, drugi imaju potpuno suprotno mišljenje. Naime, eksperti Centra za trombozu Kliničkom institutu Humanitas u Milanu slažu se sa činjenicom da visoke potpetice podstiču rad mišića i pospešuju krvotok, ali naglašavaju da isto tako mogu izazvati bolove u leđima i da su potpuno nepraktične, pa ne savetuju njihovo nošenje. Osim dileme da li nositi visoke potpetice ili ne, muči vas i pitanje kako da sami sebi pomognete u rešavanju problema oticanja nogu? Evo nekoliko ideja…

ELASTIČNE ČARAPE MOGU SPREČITI OTICANJE NOGU
Pritisak sprečava nagomilavanje i zadržavanje tečnosti
Oticanje nogu i stopala najčešće se javlja leti, jer se usled vrućina krvni sudovi šire kako bi se odbranili od visoke temperature. Rešenje za ovaj problem mogu da budu elastične čarape koje deluju na principu graduisanog pritiska (najjači je u predelu gležnja, a idući naviše postepeno opada). Zahvaljujući kompresiji, zaostala krv lakše se vraća ka srcu, usporava napredovanje bolesti, čime se postiže dobar terapijski efekat. Čarape debljine od 70
do 140 dena (normalne grilon čarape imaju svega 40-50 dena) možete da kupite u slobodnoj prodaji, dok bi se u vezi sa nabavkom onih koje su deblje trebalo posavetovati sa lekarom specijalistom. Čarape se obuvaju isključivo u ležećem položaju, dok su vene “prazne”, a otoci minimalni, ili ih nema kako bi ste efikasnije sprečili oticanje nogu. Nose se tokom čitavog dana i skidaju pre spavanja. Danas postoje i čarape modernog dizajna, a postoji i mogućnost izrade po meri kupca.

MASAŽA
Masaža koju su u davna vremena primenjivali Kapua šamani s Havaja danas se smatra odličnom metodom za eliminaciju celulita i otklanjanje otoka nogu.
Sprovodi se na sledeći način: pre tuširanja, rukavicom od konjske dlake izmasirajte celo telo. Potom u kožu nežno utrljajte ulje od breze, koncentrišući se na zadnjicu i butine. Masirajte sve dok se koža blago ne zacrveni i potom se istuširajte hladnom vodom.
Kad završite tretman, uradite nekoliko jednostavnih vežbi. Stanite, razmaknite noge u širini kukova i naginjite se ka napred sve dok podlakticama ne dodirnete potkolenice. Vežbu ponovite deset puta. Da biste aktivirali zadnji deo butina, naslonite jednu nogu na stolicu i spuštajte se lagano nadole u polučučanj. Deset puta ponovite vežbu i brzim pokret-ma izmasirajte noge.

Vežbanje u vodi, akvarobik i akvaspining veoma su zdravi i mogu sprečiti oticanje nogu!
Ukoliko se odlučite za ovu vrstu sportskih aktivnosti i ako ih praktikujete više puta nedeljno, najmanje 40 minuta, možete reći zbogom oteklim nogama. Za trening su vam potrebni samo kupaći kostim, papuče, peškir i malo energije. Zato, pravac na bazen!U jutarnjim satima hodajte bosi, jer krvni sudovi na tabanima deluju kao pumpa i “guraju” krv nagore, prema srcu. Na taj način se sprečava zadržavanje i nakupljanje tečnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *