najefikasnije vezbe za mrsavljenje

Kako sprečiti infarkt i bolesti srca i krvnih sudovaNebrojeno puta pročitali ste statističke podatke koji pokazuju da su srčane bolesti vodeči uzrok smrtnosti u svetu i da je infarkt srca ženski neprijatelj broj 1, ili ste pak slušali izjave lekara da ste zdravi onoliko koliko su vam zdravi krvni sudovi… Uprkos tome, i dalje sedite zavaljeni u udobnu fotelju, grickate omiljene masne ili slatke grickalice i mrzite svakog ko vas prekine u omiljenom sportu – gledanju televizije. Dok uživate, ne želite da mislite o tome da upravo takve nezdrave životne navike – i uzrokuju oboljenja poput ateroskleroze, angine pektoris, visokog krvnog pritiska… Upoznajte se s najvažnijim merama prevencije kardiovaskularnih oboljenja koja izazivaju infarkt i počnite da ih primenjujete – već danas!

CRNA ČOKOLADA
DEJSTVO: Snižava krvni pritisak -Dokaz: Kuna Indijanci s obala Paname ne znaju za hipertenziju. Harvardski kardiolog Norman Holenberg otkrio je da se njihova ishrana bazira na minimalno prerađenom kakaou, bogatom fiavonoidima i sekundarnim biljnim materijama, koje štite čelije od slobodnih radikala, jačaju srce i sprečavaju starenje ćelija.
Savet: Svakodnevno uzimajte do dve kockice crne čokolade. Što je tamnija, to je zdravija.

SARDINE
DEJSTVO: Smanjuju trigliceride i podižu nivo HDL holesterola
Dokaz: Naučnici su utvrdili da Eskimi retko imaju probleme sa srcem i krvnim sudovima zahvaljujuči tome što redovno jedu sardine. Ustanovljeno je da takav način ishrane, zahvaljujući obilju omega-3 masnih kiselina, sprečava oštećenja krvnih sudova i razvoj ateroskleroze.
Savet: Dva do tri puta nedeljno jedite sardine u kombinaciji s devičanskim maslinovim uljem i limunom.

NAR
DEJSTVO: Smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze
Dokaz: Izraelski naučnici otkrili su da dvanaestomesečno svakodnevno konzumiranje 60 ml soka od nara smanjuje gornji krvni pritisak za oko 21 odsto i znatno poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da je antioksidansna aktivnost ovog napitka veća od one koju imaju crno vino i zeleni čaj.
Savet: Ako volite nar, ali ne i komplikovani proces njegovog ljuštenja i otvaranja, potražite očišćene bobice u plastičnim čašama.

SOJA
DEJSTVO: Snižava nivo masnoća u krvi
Dokaz: Studije su pokazale da redovno konzumiranje soje snižava nivo ukupnog holesterola za 9,3 odsto, LDL (lošeg) holesterola za 12,9 procenata, a triglicerida za 10,5 odsto, što doprinosi zdravlju srca i sprečava srčani udar.Savet: Sojom zamenite crveno meso. Za doručak uzimajte sojino mleko s pahuljicama od žitarica ili redovno jedite tofu.

AKUPUNKTURA
DEJSTVO: Jedan tretman nedeljno može sniziti sistolni (gornji) pritisak za čak dvadeset jedinica.
Dokaz: Stimulisanje nekih ključnih akupunkturnih tačaka u blizini laktova i kolena oslobađa neurotransmitere koji putuju do delova mozga u kojima su centri za kontrolu kardiovaskularnog sistema.
Savet: Da bi se ispoljilo njihovo blagotvorno dejstvo i ublažila hipertenziju, ovi
tretmani treba da budu redovni. Posebno je efikasna elektroakupunktura, koja podrazumeva igle na baterije.

TEHNIKA POZITIVNIH MISLI
DEJSTVO: Štiti od stresa
Dokaz: Pozitivno razmišljanje može vam pomoći da se lakše i uspešnije izborite sa stresom. Previše uzbuđenja, nervoze i napetosti može povisiti krvni pritisak, što će otežati rad srca i povećati šanse za infarkt.
Savet: Čim osetite uznemirenost, prvo identifikujte razlog, a onda tu misao zadržite u glavi kao kad na kompjuteru zaustavite film. Za to vreme nekoliko minuta duboko dišite, a pažnju usmerite na otkucaje srca. Potom prizovite u misli neko pozitivno osećanje, na primer, ljubav prema bliskoj osobi. Za ovakav pristup potrebno je vremena, pa je bitno da zdravo razmišljate svaki dan. Posle nekog vremena bićete sposobni da blokirate negativne misli istog trenutka kad se pojave.

NE ZABORAVITE VEZBE SNAGE
Uprkos tome što su odlične za sprečavanje kardiovaskularnih tegoba, vežbe snage nisu popularne među ženama. Strahujući da će zbog takvog treninga postati preterano mišićave, pripadnice lepšeg pola uglavnom ih izbegavaju. To je velika greška! Ukoliko ne ojačavate mišićnu masu, ona će se s vremenom smanjivati, a uz to će vam slabiti i srce. Pogledajte šta su pokazala istraživanja:
-Vežbe snage snižavaju krvni pritisak deset do 12 časova nakon vežbanja, a za to vreme srce može “odahnuti”.
-Mišići pomažu da se iz krvotoka uklone štetni trigliceridi i glukoza, te na taj način jačaju krvne sudove.
-Fizička aktivnost koja iziskuje veći napor podstiče mišiće da razvijaju više mitohondrija, sićušnih ćelijskih delova koje kao gorivo koriste šećere i masti. Na taj način smanjuje se rizik od pojave dijabetesa tipa 2, uzročnika srčanih bolesti.
-Ova vrsta aktivnosti znatno ubrzava metabolizam, pa izbegavanje vežbi snage može negativno uticati i na telesnu trežinu, a dobro je poznato da višak kilograma povećava rizik od srčanih oboljenja.
-Stručnjaci tvrde da je većini žena dovoljno da osam do deset ili dvanaest do petnaest puta ponavljaju vežbe dizanja umerenog tereta kako bi ostvarile želje-nu mišićnu snagu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *