kako spreciti hrkanje

kako spreciti hrkanjeNiste zabrinuti, ne znate šta je stres, telo vam je u savršenoj formi… a ipak se mesecima niste pošteno naspavali. Glasni, prodorni zvukovi što dopiru s druge polovine kreveta – uzrok su brojnih neprospavanih noći, a izluđuju vas do te mere da pomišljate da se razdvojite od partnera i spavate u odvojenoj sobi. Pre nego što vam ovaj problem poremeti bračne odnose, primenite naše savete i zaustavite neprijatno hrkanje supružnika.

Ne ignorišite hrkanje supružnika!
Osim što zbog njega mnogi parovi ne spavaju u istoj sobi, hronično hrkanje postepeno slabi organizam, uzrokujući umor, glavobolju, pad koncentracije, probleme s memorijom, depresiju i smanjen libido. Osim toga, hrkači su izloženi povećanom riziku od povišenog pritiska, srčane aritmije i moždanog udara. Zato, koliko god da vam ovaj problem izgleda bezazleno, nemojte ga ignorisati, već odmah potražite rešenje!

Pažljivo planirajte jelovnik!
Ukoliko vam je partner gojazan ili se nezdravo hrani, počnite pažljivije planirati svakodnevni jelovnik. Za večeru ne servirajte masnu hranu i punomasne mlečne proizvode.
Ishranu bazirajte na voću i povrću i dijetalnim namirnicama, koje će mu pomoći da oslabi. Smanjenjem telesne težine za samo deset odsto – može se sprečiti poremećaj disanja u snu i sprečiti hrkanje.

Pripremite mu inhalaciju!
Zapušeni disajni putevi mogu uzrokovati hrkanje, pa mu pred spavanje obavezno pripre-mite inhalaciju. U posudu s vrelom vodom sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa i posavetujte ga da kroz nos udiše paru.

Najukusniji lek za sprečavanje hrkanja
Ako vam je partner izbirljiv kad je u pitanju ishrana, ukoliko odbija inhalaciju i ne želi da isproba baš sve metode lečenja, spas donose naučnici univerziteta Nova Engleska u Novom Južnom Velsu, u Australiji, koji tvrde da lek za hrkanje može biti izuzetno ukusan. Oni su dokazali da izmiksana banana sadrži fosfolipide, koji redukuju pritisak na disajne organe.

Vitamin D pomaže u sprečavanju hrkanja
Studija sprovedena u Francuskoj pokazala je da se intenzitet hrkanja može smanjiti pojačanim unosom vitamina D.

Birajte tvrđe jastuke!
Mekani jastuci nisu dobra podrška za glavu, pa se može desiti da ona u snu padne prenisko u odnosu na telo, usled čega se zatvaraju disajni putevi. Zato birajte čvrste jastuke, koji se neće povlačiti pod težinom glave, ili pak podignite uzglavlje pod uglom od 30 do 45 stepeni u odnosu na telo. Možete nabaviti i anatomski jastuk s posebno oblikovanim valjkom, koji glavu drži u pravilnom položaju.

Pomozite mu da se oslobodi loših navika!
Za eliminisanje hrkanja ponekad su dovoljne male promene u svakodnevnim navikama. Motivišite parnera da ograniči upotrebu alkohola i sredstava za umirenje, te da ostavi pušenje. Alkohol i sedativi opuštaju mišiće nepca, što za posledicu ima njegovo bučno vibriranje, dok pušenje povećava rizik od zapaljenja i opstrukcije disajnih puteva.

Vežbajte u jutarnjim satima!
Iako su lagane vežbe poželjne, preterivanje u fizičkim aktivnostima u večernjim satima može pospešiti hrkanje. Vežbanje u teretani pomerite za jutarnje sate, ili se odlučite za popodne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *