kako sniziti visok pritisak

Visok pritisak je bolest savremenog doba i predstavlja jednu od najvećih opasnosti za srce i krvne sudove, ali i ceo organizam. Zbog toga su, kad je reč o ovom poremećaju, od ključne važnosti rano otkrivanje i blagovremena terapija. Da bi terapija bila maksimalno efikasna, pored redovnog uzimanja medikamenata, važno je i promeni životne navike. Osoba obolela od ove bolesti mora da se zdravo hrani, smanji telesnu težinu, vežba, ostavi alkohol i redukuje unos soli.
kako sniziti visok pritisak
PROTERAJTE ALKOHOL IZ KUĆE
Pozitivan učinak alkoholnih pića na kardiovaskularni sistem gubi ako se dnevno uzima više od tri i po decilitra piva, ili decilitar i po vina, ili 30 ml žestine. Ako pak boluje od hipertenzije prvog (140-159/90-99 mmHg) ili drugog stepena (iznad 160/100 mmHg), bolje je da potpuno ostavite alkohol.

FIZIČKA AKTIVNOST
Rezultati brojnih studija pokazali su da, dugoročno gledano, redovna šetnja blagotvorno deluje na organizam: smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, srčanog udara, dijabetesa… Svaki dan KRENITE na polusatnu šetnju parkom, a kad idete u šoping, na pijacu ili u posetu prijateljima – zaboravite na automobil. Na ovaj način aktiviraćete telo, povećati količinu HDL (dobrog) holesterola u krvi i smanjiti opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka.

VEŽBAJTE JOGU
Dobro je poznato da konstantna napetost i uznemirenost doprinose iznenadnom povišenju krvnog pritiska. Zato ako želite trajno sniziti visok pritisak bi bilo dobro da ovladate nekom od tehnika za oslobađanje od stresa. Pohađajte časove joge, pokušajte da meditirate, isprobajte tehnike dubokog disanja, ili barem pola sata dnevno uživajte u zvucima klasične muzike. Sve ove aktivnosti vrlo povoljno utiču na organizam i snižavaju krvni pritisak.

DRUŽITE SE ŠTO VIŠE
Američki naučnici došli su do zanimljivog otkrića: osobe čiji bi se životni stil mogao opisati kao usamljenički – znatno više rizikuju da obole od hipertenzije od onih koje imaju bogat društveni život. Zato pozovite prijatelje, izađite u grad i budite društveno aktivni. Na ovaj način ćete podstaći lučenje hormona sreće i smanjiti uticaj stresa, što je za pravilan rad srca i krvnih sudova od presudnog značaja.

NAUČITE DA MERITE KRVNI PRITISAK
Da biste krvni pritisak stavili pod kontrolu i proverili jesu li mere koje preduzimate urodile plodom,morate redovno meriti krvni pritisak. Veoma je važno da merač krvnog pritiska pravilno upotrebljavate: najčešće greške, bilo da se koristite manometrom ili automatskim meračem, dešavaju se zbog nepravilno postavljene manžetne, koja mora biti obavijena oko nadlaktice leve ruke, oko tri centimetra od lakatnog pregiba. Pre nego što počnete da merite pritisak, morate mirno sedeti bar deset minuta, a 45 minuta ranije ne bi smeli piti kafu i pušiti jer to menja vrednosti krvnog pritiska.

JELOVNIK JE OD KLJUČNOG ZNAČAJA KAD ŽELITE SNIZITI PRITISAK
Kad pripremate obroke, obavezno obratite pažnju na količinu soli koju dodajete hrani. Istraživanja su pokazala da čak i malo smanjenje natrijuma u ishrani može sniziti pritisak za dva do osam milimetara živinog stuba. Najbolje rezultate postići ćete ukoliko jelovnik isplanirate tako da dnevni unos soli ne prelazi pola kašičice. Obratite pažnju! Ova količina ne odnosi se samo na hranu koju vi pripremate već i na namirnice koje nabavljate u prodavnici. Zato, pre nego što se odlučite za kupovinu, na etiketi obavezno proverite vrednosti natrijuma iskazane u %DV (prepo-ručljivo je uzimati one namirnica koje imaju manje od 5%DV natrijuma).
Umesto soli upotrebite začinsko bilje – bosiljak, crni biber, komorač, šafran, ruzmarin i origano. Osim što poboljšavaju ukus hrane, ove biljke normalizuju visok krvni pritisak.

KROMPIR I CELER
Ove dve namirnice odlično mogu sniziti visok krvni pritisak.
Krompir sadrži kukoamin, supstancu koja štiti od hipertenzije, a celer opušta glatke mišiće krvnih sudove, što znatno snižava PRITISAK.
Preporučuje se da se za ručak i večeru uzima po 100 g zelene salate ili cvekle, začinjenih sa po jednom supenom kaš-kom sitno seckanog peršunovog lista, lista mirođije, komorača, malo ulja i isceđenog limunovog soka. Salati obavezno dodajte makar čen belog luka, jer to povrće ima gotovo identična svojstva kao antihipertenzivi.

Kad je u pitanju večera, odlučite se za ribu. Losos, tuna i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama, kao i DHA i EPA kiselinama, koje pomažu da se snizi visok pritisak. Takođe, hrana bogata folnom kiselinom (vitamin B9) odlična je prevencija kad je reč o hipertenziji. Dobri izvori ovog vitamina jesu spanać, zeleno lisnato povrće, mahunarke i asparagus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *