povisen holesterol

Kako sniziti povišen holesterol lekovima,ishranom ili lekovitim biljem…
Holesterol je lipid neophodan za funkcionisanje ćelija u organizmu, ali višak ove masnoće u krvi može biti veoma opasan po zdravlje…

povisen holesterol
Holesterol se taloži na zidovima krvnih sudova i sužava ih (ateroskleroza), podstiče nastanak tromba, što dovodi do infarkta srca i moždanog udara,koji često imaju smrtni ishod. Hrana igra ključnu ulogu u stvaranju povišenog holesterola, a neke namirnice kao što su masna mesa, mesne prerađevine, šećer, so i namirnice od belog brašna, mogu znatno da povise nivo holesterola u krvi. Sa druge strane, pravilna ishrana, bogata svežim voćem i povrćem, može da špreči aterosklerozu ili pomogne u skidanju naslaga sa zidova arterija. Inače, postoje dve vrste holesterola, koje se razlikuju po veličini molekula i po dejstvu na organizam.

LDL ili”loš holesterol” osnovna je građa za naslage u arterijama, dok HDL ili “dobri holesterol” odvodi višak masnoća u jetru, gde biva uništen.
Zato su arterije bezbednije kad je HDL viši, a LDL niži. Hranom može da se postigne povoljan odnos LDL i HDL, te da se snizi povećan holesterol. Slobodni radikali se sudaraju sa LDL holesterolom, oksidišu ga, a zatim ga tako izmenjenog proždiru ćelije makrofagi, koje se prepunjene masnim kapima uvećavaju i tako izmenjene uvlače u krvne sudove započinjući njihovo oštećenje. LDL, u suštini, ne deluje štetno celokupnom količinom, problem je u holesterolu koji je izmenjen usled oksidacije. Postaje opasan pod uticajem slobodnih radikala čije delovanje biva sprečeno antioksidansima. Pored pravilne ishrane, u regulisanju nivoa lošeg holesterola pomažu i preparati na bazi belog luka i sremuša.

Povišen holesterol lečenje lekovima
U terapiji povišenog holesterola veoma je važno usvojiti zdrave životne navike, održavati optimalnu telesnu težinu, smanjiti unos kalorija, izbegavati slatkiše, alkohol i proizvode od belog brašna, te redovno vežbati. U težim slučajevirna propisuju se lekovi koji su veoma efikasni, a najpoznatiji su statini, zatim niacin i fibrati. Ako vam lekar prepise terapiju, uzimajte je redovno, ali morate imati na umu da lekovi neće pomod ukoliko se ne pridržavate saveta o zdravom načinu života.

Povišeni holesterol lečenje biljem

Pomešati jednake delove konopljuše, hajdučke trave i troskota, pa tri kašike mešavine preliti sa 7 dl kljućale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti tokom dana umesto vode.
-Preliti 30 g sitno iseckanog korena lincure sa 1,5 l vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva dana na sobnoj tempe-raturi. Procediti i piti ujutru i uveče po čašicu.
-Preliti 300 g sitno iseckane lukovice sremuša sa litar domaće rakije, dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mestu da odstoji 40 dana. Procediti i piti tri puta dnevno po 20 kapi tinkture razblazenih sa šoljicom vode ili ćaja.

Povišeni holesterol ishrana
Prednost treba dati sirovoj hrani, a povrće jesti sveže ili pripremljeno bez masnoća. Konzumirati mleko i mlečne proizvode sa što manjim procentom masti, živinsko meso bez kožice, ribu, belanca, kuvano meso i – što manje soli. lzbegavati zasićene rnasnoće, pa umesto suncokretovog i kukuruznog koristiti maslinovo, paimino, susamovo i ulje kostica grožđa. Dozvoljeni su kafa i čaj bez šećera, mineralna voda, prirodni sokovi bez šećera i što više vode. Kada je reć o poslasticama, može se koristiti program slatkiša za dijabetičare.
Povezani članci>>>Kako sniziti loš LDL holesterol    Namirnice i lekovito bilje za holesterol

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *