loš ldl holesterol

Ako imate povišen loš LDL holesterol, morate biti svesni da je reč o vrlo ozbiljnom problemu, s kojim se susreće gotovo petina ukupne (većinom muške) populacije, a koji može izazvati komplikacije opasne po život, u vidu srčanog infarkta ili šloga.
loš ldl holesterol
Naime, holesterol je vrsta lipida (masti) koje se manjim delom unose u organizam preko hrane, dok ih u najvećoj meri luči jetra i dalje preko krvi šalje u ostale delove tela. U normalnim količinama, ove masnoće imaju veoma važnu ulogu u izgradnji ćelija i sintezi hormona. Međutim, ukoliko preterujete s hranom opterećenom nezdravim masnoćama, ako imate loše navike, poput pušenja ili konzumiranja alkohola, ako ste gojazni u predelu stomaka, ne vežbate ili ste pod stresom –loš LDL holesterol počeće da se nakuplja na zidovima arterija, izazivajući njihovo suženje, što dalje može dovesti do ozbiljnih oboljenja srca i krvnih sudova.

Zato morate sniziti loš LDL holesterol za početak iz korena menjajući način ishrane i zaboravljajući na loše navike

4 načina kako sniziti loš LDL holesterol
-Vežbajte ! Tela su dizajnirana da budu aktivna, zato se pokrenite. Ukoliko svakodnevno budete trčali, išli u teretanu ili radili vežbe, ojačaćete srčani mišić, poboljšati protok krvi i smanjiti visok krvni pritisak. Pored toga, nivo dobrog HDL holesterola povisiće se na račun lošeg.

-Jednostavno MORATE prestati da konzumirate alkohol. Sigurno će biti teško, ali ako dnevnu količinu piva zamenite vodom, učiniće nešto veoma dragoceno za svoje zdravlje.

-Promenite način kuvanja .Pravilan odabir namirnica podjednako je važan kao i način na koji ih spremate. Umesto da pečete, pržite i nekontrolisano dodajete ulje i so kako bi jelo učinili što prijatnijim, probajte zdraviju opciju.
Jela spremajte na pari, dodajući im začine da im obogatite ukus, a kožicu i masnoće s mesa odstranite pre pečenja. Sigurno neće biti “prste da poližeš”, ali uz dobru atmosferu i odgovarajući desert sigurno se može uživati.

-Ostavite pušenje. Duvanski dim spada u najveće neprijatelje krvnih sudova, pa bi ga trebalo izbaciti iz upotrebe.

I ovo je važno ako želite smanjiti holesterol…
-Šaka orašastih plodova svakog dana. Neka se na na stolu uvek nađe činija oraha, badema ili indijskih oraščića, jer obiluju monozasićenim masnoćama, koje čuvaju srce.
-Zamenite proteine životinjskog porekla sojom, tofu sirom, tempehom i sojinim mlekom.
-Jedite beli luk lekari kažu da za čišćenje krvnih sudova treba pojesti jedan do dva čena dnevno.
-Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu sniziti nivo lošeg holesterola u krvi. Zato bi trebalo da ga pijete svakodnevno.
-Što više rastvorljivih vlakana. Neka vam se na spisku poželjnih namirnica obavezno nađu jabuke, citrusno voće,sočiva, grašak, pasulj i šargarepa.
-Recite NE prerađenom ugljenim hidratima. Ukoliko često jedete kolače, torte, krekere, čips ili pijete gazirana zaslađena pića, teško da ćete sniziti loš holesterol.
-Umesto limenke piva,uzmite suplement koenzima Q10 i riblje ulje.Krvni sudovi i srce će vam biti veoma zahvalni.

Muškarcima je naročito teško da prihvate ove savete za snižavanje holesterola ali je možda dovoljno reći da loš holesterol postepeno ali sigurno ubija erekciju!

LANENE SEMENKE MOGU SNIZITI HOLESTEROL
Jeste li znali da su semenke lana jedan od najboljih prirodnih lekova za povišen loš holesterol, ali prvenstveno za muškarce. Pošto u sastav ovog semena ulaze omega-3 masne kiseline, biljna vlakna i lignani (biljne materije koje preventivno deluju na niz oboljenja), obavezno ih uvedite u ishranu. A evo i kako: svako jutro pojedite porciju žitarica u koje ste sipali supenu kašiku mlevenih lanenih semenki.
Možete izmešati po 100 grama lanenih semenki, kokosovog brašna, susama, očišćenih semenki suncokreta i kukuruznog brašna, a onda kašiku te mešavine sipati u šolju lajt jogurta, koju treba da popijete svako jutro. Kada pravite sendviče, premazima dodajte semenke lana.

Analiza krvi
Referentne vreanosti
Holesterol se izražava u vrednosti miligram/decilitar, a da biste pravilno protumačili rezultate analize, obratite pažnju na sledeće vrednosti: ako se ukupna vrednost holesterola kreće od 200 do 239, reč je o graničnim vrednostima, a ukoliko broj pređe 240 – ima dosta razloga za brigu.
Povezani članci >>> Kako sniziti holesterol Namirnice i lekovito bilje za holesterol

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *