trigliceridi ishrana

trigliceridi ishranaTrigliceridi su vrsta lipida zaduženi za obezbeđivanje značajnog dela energije potrebnog za pravilan rad ćelija. Glavni izvor ovih masnoća je hrana bogata zasićenim mastima (životinjskog porekla). Trigliceridi se prvo apsorbuju u tankom crevu i stižu do jetre koja ih prerađuje i šalje do delova tela koji ne mogu da funkcionišu bez masnoća. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

Na šta ukazuje poremećaj nivoa triglicerida?
Povišene vrednosti triglicerida mogu da ukazuju na cirozu jetre, na Pankreatitis, dijabetes, nefrotski sindrom, opstrukciju žučnih puteva. Ishrana bogata masnoćama, konzumiranje lekova poput kontraceptiva, ili stres, takođe mogu da izazovu njihovo povećanje.

Kako normalizovati nivo triglicerida?

Prvi korak u normalizovanju povišenog nivoa triglicerida je otkrivanje uzroka i, ako je potrebno, određivanje terapije lekovima. Promena životnih navika je kod većine pacijenata najdelotvorniji oblik lečenja ali i najbolja preventivna mera koja podrazumeva uvođenje dobro izbalansirar ishrane, održavanje normalne telesne težine, ograničeni unos masti i šećera, pojačan telesnu aktivnost. Pacijenti s dijabetesom moraju da vode računa o tome da im nivo šećera uvek bude u granicama normale. Pošto alkohol veoma nepovoljno utiče na trigliceride neophodno je uzdržavanje i od čašice dnevno. Omega-3 masne kiseline odlični su regulatori nivoa masnoća u krvi, pa je poželjno u ishranu uvesti riblje ulje i bar dva puta nedeljno konzumirati ribu losos, tunjevinu ili sardine, uz što češće unošenje belog luka, maslinovog ulja, lecitina, biljnih vlakana, citrusnog voća i grožđa.

Snizite trigliceride prirodnim putem

U mašini za meso samleti 5 limunova i 30 čenova belog luka, kuvati u litru vode dok ne proključa. Procediti i piti po rakijsku čašicu posle ručka. Nakon jedne popijene ture 1 litar, napraviti pauzu od najmanje 8 dana. Ne preporučuje se više od 2 ture godišnje.

-1 kg meda, 1/2 kg rendanog celera i 1/2 kg rendanog rena zamesati i sipati u tegle. Uzimati po 1 supenu kašiku svako jutro na prazan stomak (ukoliko smeta ukus, progutati bez zadržavanja u ustima).

-2 glavice belog luka isitniti tučkom u činiji, pa ih umešati u 1/2 kg meda, dodati 20 g cimeta u prahu, izmešati i prebaciti u teglu. Uzimati 2 puta dnevno po kafenu kašičicu.

Referentne vrednosti za trigliceride

Trigliceridi se mere u okviru lipidnog statusa prilikom analize krvi, a njihov nivo određuje se kao:
-normalan, ako su vrednosti niže od 1,7 mmol/L
-blago povišen, od 1,7-do 2,2 mmol/L
-visok, od 2,3 do 5,6 mmol/L
-veoma visok, ako prelazi 5,6 mmol/L

SLIČNO-Trigliceridi ishrana

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *