kako se resiti zuljevaŽuljevi su, hteli mi to da priznamo ili ne, sastavni deo sporta, ali i svakodnevnog života. Ko god da je imao žulj na nozi svestan je koliko ta pojava može zasmetati tokom trčanja, posebno pri promeni tempa i pravca kretanja.

Šta je, u suštini, žulj i kako nastaje?

Žulj je pojava tokom koje se ispod površinskog dela kože stvara tečnost izazvana snažnim trljanjem (trenjem) stranog predmeta (npr. patike, kopačke, sprinterice i sl.) o kožu, koja prerasta u plik. Mnogo su češći žuljevi tokom toplijeg dela godine, pre svega zato što je noga (ili ruka) češće izložena znojenju – vrolo pogodnom faktoru za nastanak žulja.

Eksperti preporučuju da se nerazgažena obuća ni u kom slučaju ne koristi na treninzima pri kojima planirate da pređete distancu veću od 7 kilometara, a pravilan način pripreme nove obuće je sledeći: Postepeno povećavajte njenu zastupljenost u Vašim treninzima do potpunog prilagođavanja risu i stilu Vaše noge.

Ne bi bilo loše ni da Vaše nove patike potopite u toplu vodu i stojite u njima nekih petnaestak minuta nakon završenog treninga. Razlog zašto samo stojite u njima je jednostavan – bilo kakvo pomeranje, posebno vlažne noge u sudaru sa tvrdim nerazgaženim patikama može dovesti do brzog nastanka žulja ili iritacije kože.

Opšte pravilo kada kupujete patike za trčanje je da birate one koje su barem za pola broja do broj veće od redovnih. Takođe, u sportski šoping krenite u čarapama koje planirate da nosite na trčanje (ili drugi vid sportske aktivnosti kojom planirate da se bavite) ciljajući kasno popodne – razlog je taj što su noge već pomalo otekle od dnevnih napora, simulirajući realno stanje treninga. Patike koje su tvrde na savijanje u predelu prstiju povećavaju mogućnost dobijanja žuljeva, pa je najbolje nostiti mekšu obuću za sportske aktivnosti.

Vodite računa da Vam je sportska obuća uvek vezana kako biste smanjili mogućnost stvaranja žulja ili iritacije na peti i ahilovoj tetivi.

Kako se rešiti žuljeva?

Ukoliko dođe do pojave žuljeva, prva i najlogičnija stvar koja se nameće sama od sebe – skinite obuću koja Vas je nažuljala. Najveći broj žuljeva zaraste sam od sebe, bez ikakve intervencije, a dok se nova koža formira ispod starog sloja i tečnosti, organizam će polako “upiti” tu tečnost ostavljajući mogućnost novoj koži da se formira kada stara vremenom otpadne.

Ukoliko postoji potreba za nastavkom aktivnosti – u pitanju je trka (maraton, polu-maraton) ili utakmica (fudbal, košarka, odbojka..) – a zapali ste u probleme sa žuljevima, verovatno najbolji izbor je probušiti žulj sterilnom iglom dopuštajući tečnosti da se izlije izvan dva sloja kože, vodeći računa da se gornji sloj kože ne odstranjuje, ostavljajući ranu otvorenom.

Doktori preporučuju dezinfekciju žuljeva, podržavajući tretiranje istih kremama na bazi Aloe Vere, Kantariona i Žutike. Ukoliko niste pobornik samomedicine, uvek je dobro rešenje ostaviti žulj ili iritiranu kožu na otvorenom, dozvolivši kiseoniku da “obavi svoje” i zaleči vremenom bolno mesto. Naravno, ako za tako nešto imate vremena!