Sve više osoba ima problem sa opstipacijom (zatvorom) kako se re[iti ovog problema na prirodan način bez odlaska lekaru i bez lekova…

Zatvor je danas jedan od najčešdh problema s varenjem. Osim što prouzrokuje dosta neprijatnosti, može izazvati i ozbiljnije bolesti.

Povremen ili redovan zatvor
Nepravilna ishrana s previše prerađenih i masnih namirnica, savremeni stil života s premalo kretanja i stres – česti su uzroci povremenog zatvora. Određene psihičke i karakterne osobine pojedinca, uzimanje određenih lekova i zadržavanje stolice takode doprinose lošijem varenju. Zatvor pospešuje i česta upotreba laksativa, koji iz organizma izvlače kalijum i stvaraju naviku. To samo pogoršava stanje, jer dejstvo laksativa posle dužeg vremena slabi, a posledica je još gori zatvor.

Pravilna ishrana i ustaljen ritam varenja
Svakodnevna ishrana treba da sadrži što više sirovog povrća i voća, a neophodno je i da pijete dovoljno tečnosti – od litar i po do tri litra, najbolje vode ili nezaslađenog čaja. Naviknite organizam na ustaljen ritam varenja. Najbolje je da se za pražnjenje creva pobrinete svako jutro.
Zašto? Kad ustanete ujutro, trbušni organi prelaze iz horizontalnog u vertikalni položaj i vrše pritisak na creva, utičuči tako na peristaltiku. Važno je da ojačate trbušne mišiće, pa zato ujutro natašte vežbajte 15 do 20 minuta. Preporučujemo da zatim popijete pola litra ili više mineralne vode Donat Mg, jer ona deluje kao prirodni laksativ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *