bol-u-leđima-bela-majica-žena

Blagi osećaj nelagode u leđima odmah nakon što ste ustali iz kreveta uopšte nije tako neobična pojava. Jednostavno, možemo je pripisati „podrazumevanoj” ukočenosti nakon više sati provedenih u istom položaju. Ipak, ukoliko se ovaj nelagodan osećaj nastavi i neko vreme nakon ustajanja iz kreveta, te i na početku obavljanja dnevnih aktivnosti, onda definitivno postoji nešto ozbiljniji uzrok bola. U nastavku teksta, posvetićemo nekoliko pasusa ovoj veoma važnoj temi, te odgovoriti na pitanje kako se rešiti jutarnjeg bola u leđima.

Bol u donjem delu leđa je najčešći tip mišićno-skeletnog bola koji doživljavaju odrasli. Naučna istraživanja su dokazala da se čak 84% ljudi, barem u nekom trenutku u životu, susretne sa ovakvim problemom, dok se 23% osoba bori sa hroničnim oboljenjem. Iz tog razloga je veoma važno voditi računa o načinu spavanja, ustajanja, kvalitetu dušeka na kome se spava, ali i jastuka.

Glavni uzročnici jutarnjeg bola u leđima

Na samom početku, a pre upoznavanja sa glavnim medicinskim preporuka, moramo se osvrnuti na same uzročnike bola u leđima. Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na nešto ozbiljnije probleme, a mi ćemo istaći one najučestalije :

  • Nezgodan položaj prilikom spavanja – loš položaj prilikom spavanje može uzrokovati leđni pritisak koji će izazvati jake bolove nakon ustajanja. Najbolji način za rešavanje ove vrste problema će biti spavanje na strani (bokovima).
  • Loš krevet – čak i u slučajevima kada ste odabrali dobar položaj prilikom spavanja, loš kvalitet dušeka može stvoriti osećaj nelagode ili čak dovesti do većih bolova. Zato je važno da redovno menjate svoje dušeke, a preporučuje se da to radite u intervalu od 3 do 5 godina, što svakako zavisi od samog kvaliteta dušeka.
  • Trudnoća – trudnice se veoma često susreću sa ovom vrstom bol U tom slučaju je najbolje spavati na levoj strani (levom boku) i nositi pojas za leđa.
  • Fibromialgija – u ovom slučaju se žene češće susreću sa bolom nego muškarci.
  • Ostali razlozi – poput artritisa, starosti, kamena u bubregu, anksioznosti ili depresije.

Kako se rešiti jutarnjeg bola u leđima – vodite računa o načinu spavanja

Kao što smo već napomenuli, problemi prilikom spavanja i loš položaj u krevetu mogu uticati na leđni pritisak, te stvoriti jače bolove. Iz tog razloga se preporučuje prelazak na „povlašćenu” poziciju koja pruža dovoljnu potporu. Na taj način se vrlo lako možete rešiti ovih bolova. Pored toga, takođe bi trebalo razmisliti i o kupovini novih jastuka ili dušeka. Na kraju krajeva, čak i u slučaju da čitav proces „rešavanja bolova” u leđima iziskuje veće finansijske izdatke, nemojte ih odlagati.

Koji dušek je najbolji?

Iako investicija u novi dušek neće nužno rešiti probleme sa bolovima u leđima, ona i dalje ima tako mnogo pogodnosti. Pre svega, mislimo na poravnanje kičme i ublažavanje bola u leđima, a pored toga, moguće je naći dušeke i po povoljnim cene na tržištu. Prema naučnim istraživanjima, dušeci srednje čvrstine su najbolja moguća kupovina, pa su ujedno i glavna preporuka.

bol-u-leđima

Jutarnja istezanja će smanjiti osećaj jutarnjeg bola u leđima

Najjednostavnije vežbe istezanja mogu biti idealno rešenje za vaš jutarnji bol u leđima. U slučaju da niste sigurni koje su vežbe najbolje, ne očajavajte, danas ih je lako naći i na internetu, na različitim sajtovima i kanalima. Imajte na umu da svaku vežbu morate raditi ispravno, jer će u suprotnom, dejstvo biti neprimetno ili ćete pogoršati situaciju. Potrudite se da proces istezanja traje između 10 i 12 sekundi po vežbi.

Ovakvu vrstu treninga možete obavljati u bilo koje doba dana, ne samo ujutru, a naša preporuka je da vežbe radite neposredno pre, kao i posle spavanja. U kombinaciji sa vežbama, možete koristiti i pištolje za masažu ili tzv. foam-rolere. Ovo će takođe biti, veoma produktivno rešenje i u drugim slučajevima mišićno-skeletnog bola.

Kako se rešiti jutarnjeg bola u leđima? Radite plenk!

Plenk je vežba koja, pored uticaja na smanjenje bola u leđima, može biti odlična i za vaše trbušne mišiće. Da biste ispravno uradili plenk,  potrebno je da stanete u sklek stav, te da se spustite  na svoje laktove. Uverite se da su vam laktovi direktno ispod ramena, a podlaktice i laktovi u liniji sa zglobovima. Imajte na umu da kičma mora biti savršeno prava, te da stomak nikako ne sme „potonuti”. Potrudite se da ostanete u takvom položaju nekoliko sekundi (20-40 je za početak sasvim dovoljno, kasnije možete produžavati vreme trajanja vežbe). Ukoliko i dalje niste sigurni kako se pravilno radi ova vežba, slobodno istražite na internetu.

Budite aktivni na poslu!

Ukoliko vrsta vašeg posla zahteva često ili konstantno sedenje, potrudite se da se „protegnete” s vremena na vreme, kad god za to imate priliku. Gledajte da ustanete i prošete nakon svakih pola sata do sat vremena sedenja. Ukoliko na poslu ipak nemate često priliku za to, možete nabaviti  jastuk za stolicu. Na taj način ćete makar nakratko odložiti zamor.

Bolovi u leđima se mogu javiti u svim starosnim dobima. U ovom tekstu smo vam predstavili nekoliko ideja, tj. načina na koje možete smanjiti ili potpuno otkloniti ovu vrstu bola. Svakako vam preporučujemo da se javite svom izabranom lekaru u slučaju da su bolovi u leđima intenzivni i učestali.