kako izbeljivanje zuba

Ovaj bezbolan i jednostavan tretman može izbeliti zube za nekoliko nijansi, a ne ostavlja nikakve posledice ako želite da imate privlačan i blistav osmeh, a ne znate kako to da postignete?! Rešenje postoji. Izbeljivanje zuba, tretman iz domena estetske stomatologije koji je poslednjih godina postao pravi trend , može vam ispuniti ovu želju…
kako izbeljivanje zuba
Je li izbeljivanje zuba štetno?
Uvrženo je mišljenje da izbeljivanje zuba nagriza zubnu gleđ i oštećuje sluzokožu usta, ali za to ne postoji osnova. Ovaj tretman potpuno je bezbolan i bezbedan. Ne izaziva strukturalne promene na nom tkivu ni dugotrajne štetne posledice po organizam. Ponekad uzrokuje osetljivost zuba na toplo i hladno ili blagu iritaciju desni, ali te pojave prolaze brzo.

Postoji li preduslov za izbeljivanje zuba?
Da biste se podvrgli tretmanu izbeljivanja zuba, neophodno je da izlečite eventualna oboljenja mekih tkiva usne duplje (gingivitis, afte…), sanirate karijes i uklonite kamenac, zaostale korenove polomljenih ili karijesom destruiranih zuba. To je preko potrebno, jer onemogućava prodor sredstava za izbeljivanje u unutrašnje strukture zuba i okolna tkiva, sprečavajuća neželjena dejstva.

Kako se radi izbeljivanje zuba?
Tretman izbeljivanja zuba radi se preparatom na bazi vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida i različit je za vitalne i avitalne zube. Beljenje vitalnih zuba Obavlja se u ordinaciji ili kod kuće pomoću individualnih splintova, to jest nosača preparata za izbeljivanje, koji se izrađuju na osnovu otisaka.

Ako se izvodi ambulantno, primenjuju se preparati s visokom koncentracijom aktivne supstance, kao i laseri i lampe za ubrzanje procesa. Intervencija se izvodi u strogo kontrolisanim uslovima, uz obaveznu zaštitu desni. Neophodno je uraditi od tri do pet tretmana od 30 do 60 minuta da bi se postigli željeni rezultati u izbeljivanju. Ako se tretman sprovodi u kućnim uslovima, upotrebljavaju se preparati s nižom koncentracijom aktivne supstance za izbeljivanje.

Splintovi, prema uputstvu stomatologa, moraju se napuniti gelom, postaviti u usta i nositi po nekoliko sati svaki dan. Rezultati tretmana primetiće se najduže za dve nedelje, a odmah po njegovom završetku treba otići na kontrolu. Ukoliko ste rešili da sami izbelite zube, pažljivo pročitajte uputstvo na ambalaži preparata, jer nepravilna i prekomerna upotreba preparata može vam doneti više štete nego koristi.Izbeljivanje avitalnih zuba, onih koji nemaju zubni živac, obavlja se isključivo u stomatološkoj ordinaciji. U tom slučaju, stomatolog aplikuje preparat za izbeljivanje zuba na krunični deo zuba, privremeno zatvara zub i ostavlja preparat da deluje nekoliko dana. Postupak se mora ponoviti dva-tri puta da bi se dobila željena boja zuba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *