doktorka-sedi-pored-pacijenta

Sistematski pregled uključuje različite preventivne preglede koji mogu ukazati na ranu pojavu ili postojanje bolesti u organizmu i zato ih je dobro obavljati redovno – barem jednom u dvije godine.

Pravovremenim liječničkim pregledima možemo sačuvati zdravlje i smanjiti rizik od pojave kroničnih bolesti. Jedan odlazak na sistematski koji traje nekoliko sati može vam uštedjeti godine života – jer ste došli na vrijeme!

Na pregled dođite natašte

Sistematski uključuje laboratorijske nalaze krvi i urina, pa je važno da na vađenje krvi dođete natašte, a večer prije sistematskog nemojte jesti tešku, masnu i začinjenu hranu.

Ako je moguće, večer prije sistematskog nemojte jesti nakon 19 sati. Također, prije vađenja krvi nemojte konzumirati kavu ni bilo kakvu hranu, ali slobodno pijte vodu. Urin uzmite prema uputama koje ćete dobiti u laboratoriju ili od liječnika.

Pijete li lijekove – konzultirajte se s liječnikom

Uzimate li redovno neke lijekove ujutro, obavezno se prije sistematskog konzultirajte s liječnikom trebate li ih popiti i na dan pregleda ili neposredno nakon vađenja krvi.

Lijekovi bi mogli utjecati na laboratorijski nalaz krvi ili urina, pa se zato treba savjetovati s liječnikom ili laborantom.

Ponesite stare nalaze

Ako već imate nalaze prethodnih specijalističkih pregleda, obavezno ih ponesite sa sobom kako bi ih liječnik internist s kojim ćete razgovarati na kraju pregleda mogao usporediti s novim nalazima i dati vam daljnje preporuke.

Ako radite bilo kakvu specifičnu pretragu koja nije uključena u uobičajeni sistematski pregled, također se savjetujte ranije s liječnikom kako se najbolje za nju pripremiti.

doktor-pregleda-starijeg-muskarca

Ugovorite dodatno zdravstveno osiguranje

Sistematski pregled je prevencija, a prevencija jamči dobro zdravlje i u godinama kad se zbog njega počinjemo brinuti. Možete ga ugovoriti kupnjom odgovarajuće police UNIQA dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Uz sistematski pregled, polica dodatnog zdravstvenog osiguranja omogućuje vam korištenje zdravstvenih usluga koje su vam potrebne i medicinski indicirane, u terminu i u ustanovi po vašem izboru. Paket s odgovarajućim pokrićima odabirete sami.

Svim klijentima UNIQA dodatnog zdravstvenog osiguranja na raspolaganju je medicinska telefonska služba MedUNIQA.