soda bikarbona za zeludac

Najvažnije činjenice:

 • Soda bikarbona se koristi kao antacid, za neutralizaciju želudačne kiseline.
 • Soda bikarbona privremeno olakšava probleme sa gorušicom.
 • Ako prebrzo pijete rastvor sode bikarbone, to može uzrokovati nuspojave kao što su gasovi i dijareja.
 • Soda bikarbona nije dugoročno rešenje za želudac, posebno kod GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti).

Gorušica je problem sa varenjem, kada stomačna kiselina izlazi iz želuca i vraća se u jednjak – organ koji spaja usta i želudac. Ovo vraćanje kiseline izaziva iritaciju jednjaka. Gorušica je neprijatan osećaj peckanja koji se javlja u delu između stomaka i grla.

Drugi simptomi gorušice uključuju:

 • Neprijatan zadah iz usta
 • Bol u grudima ili gornjem stomaku
 • Mučninu i pobraćanje
 • Poteškoće sa gutanjem ili bolove prilikom gutanja
 • Osetljive zube
 • Probleme sa disanjem
 • Neprijatan ukus u ustima
 • Bolan kašalj

Ako simptomi ne prolaze, ili se pogoršavaju, onda je moguće da je ovaj problem prerastao u gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). To znači davam kiselina u želucu pravi probleme najmanje dvaput nedeljno; da vam to smeta u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i da je jednjak možda i oštećen.

soda bikarbona za zeludac

U većini apoteka ćete naći lekove za gorušicu. Međutim, postoji i jedan sasvim efikasan, a jeftin lek za želudac, koji sigurno već imate u svojoj kuhinji. To je soda bikarbona.

Soda bikarbona je popularan lek za želudac i lečenje digestivnih problema kao što su gorušica, loše varenje i nervozan stomak.

Zašto soda bikarbona deluje ?

Tajna uticaja sode bikarbone  na želudac, kiselinu i gorušicu leži u njenom osnovnom sastojku – natrijum bikarbonatu. Pankreas prirodno sintetiše natrijum bikarbonat kako bi zaštitio creva. Pošto je soda bikarbona antacid koji se lako apsorbuje, brzo neutrališe stomačnu kiselinu i olakšava simptome gorušice.

Smatra se da soda bikarbona imitira efekte natrijum bikarbonata koji telo luči. Antacidi lekovi protiv gorušice koje možete kupiti u apotekama sadrže natrijum bikarbonat, aktivni sastojak sode bikarbone.

Proizvodi od sode bikarbone

Istu vrstu sodu bikarbonu koristimo i za kuvanje i za apsorbovanje mirisa iz frižidera. Ista ta soda bikarbona vam može pomoći u neutralisanju želudačne kiseline. I mnogo je jeftinija, nego da kupujete lekove za ublažavanje kiseline.

Sodu bikarbonu možete kupiti i u drugim oblicima: kao kapsule, tablete, granule i rastvor. Natrijum bikarbonat se nalazi i u lekovima kao što je Omeprazol, vrsta inhibitora protonske pume. U tom slučaju, soda bikarbona poboljšava efikasnost leka, ali ne pruža instant-olakšanje.

Kako koristiti sodu bikarbonu za želudac?

Uvek pitajte svog lekara kako da koristite sodu bikarbonu ako niste sigurni oko doziranja. U zavisnosti od toga koliko godina imate, uzimaćete i različite doze sode bikarbone za želudac. Soda bikarbona se uzima samo za trenutno olakšavanje simptoma, a ne kao dugoročni tretman za želudac.

Kako se pije soda bikarbona za želudac – doziranje

Za decu lekar određuje doziranje sode bikarbone, a tinejdžeri i odrasli mogu uzimati po pola kašičice razmućene u 100 mililitara vode najviše na svaka dva sata.

Nemojte piti više od tri i po kašičice sode bikarbone na dan, a ako imate više od 60 godina nemojtepiti više od jedne i po kašičice dnevno. Nemojte koristiti sodu bikarbonu za želudac duže od dve nedelje neprekidno. Ako je uzimate na pun stomak, može dodatno otežati varenje. Prebrzo pijenje ovog rastvora može izazvati gasove i dijareju.

Previše sode bikarbone može izazvati pojačano lučenje želudačne kiseline i pogoršati simptome. Takođe, kada pjete sodu bikarbonu, potpuno je razmutite u vodu.

Ako imate jake bolove nakon uzimanja sode bikarbone, odmah se obratite lekaru.

Ako ne podnosite ukus sode bikarbone, kupite neki lek protiv gorušice. U većini slučajeva, reč je o šumećim tabletama koje se brzo rastvaraju vodi. Poštujte uputstva i preporučenu dozu.

Već je napomenuto da soda bikarbona može biti samo trenutno olakšanje simptoma. Ako imate gorušicu ili neke druge probleme sa želucem duže od dve nedelje obratite se lekaru. On vam može prepisati druge lekove kako bi se smanjilo lučenje želudačne kiseline.

Koje su potencijalne nuspojave?

Mada soda bikarbona dosta olakšava gorušicu, nije lek za svakoga. Najčešći problem sa sodom bikarbonom jeste prekomerna upotreba. Nemojte koristiti sodu bikarbonu ako vam je zabranjen unos natrijuma. Pola kašičice sode bikarbone sadrži otprilike trećinu natrijuma koji nam je potreban u toku dana.

Pitajte svog lekara da li je soda bikarbona prikladan tretman za želudac u vašem slučaju. On će vam reći da li soda bikarbona ima interakcije sa nekim lekovima koje uzimate.

Neželjene nuspojave su gasovi, mučnina, dijareja i bolovi u stomaku.

Dugoročna i prekomerna upotreba sode bikarbone za želudac znatno povećava rizik od:

 • Hipokalijemije (deficita kalijuma u krvi)
 • Hipohloremije (deficita hlora u organizmu)
 • Hipernatrijemije (povećane količine natrijuma u organizmu)
 • Pogoršavanja stanja kod bubrežnih oboljenja
 • Pogoršavanja stanja od srčanih oboljenja
 • Slabosti mišića i grčeva u mišićima
 • Pojačanom lučenju želudačne kiseline

Ljudi koji piju dosta alkohola takođe imaju veći rizik od komplikacije. Natrijum u sodi bikarboni može izazvati dehidrataciju i pogoršati slične simptome.

Odmah se obratite svom lekaru ako se javi neki od sledećih simptoma:

 • Često mokrenje
 • Gubitak apetita i iznenadni gubitak telesne težine
 • Poteškoće sa disanjem
 • Oticanje udova i stopala
 • Krvava ili crna stolica
 • Krv u urinu
 • Povraćanje

Trudnice i deca mlađa od pet godina ne bi smela da koriste sodu bikarbonu kao tretman za gorušicu.

Kako se izboriti sa gorušicom?

Ove promene u životnim navikama mogu biti vrlo efikasne za GERB:

 • Izbegavajte obroke sa mnogo masnoća, bar dva ili tri sata pred spavanje.
 • Ako imate višak kilograma, potrudite se da smršate.
 • Spavajte pod uglom, tako da vam glava bude podignuta 15-20 cm u odnosu na telo.

Iako se često savetuje da izbegavate određene namirnice, neka skorija ispitivanja su pokazala da promene u ishrani ne ublažavaju simptome gorušice. Dakle, zaboravite na zabranu alkohola, čokolade, začinjene hrane, citrusnog voća, peperminta i paradajza. Ipak, neke namirnice poput čokolade i gaziranih pića mogu smanjiti pritisak na zaliske, što izaziva vraćanje hrane i kiseline u jednjak.

Zaključak

Soda bikarbona je dobar način lečenja kada vam je potrebno trenutno olakšanje od simptoma gorušice. Preporučena doza za odrasle osobe je oko pola kafene kašičice rastvorene u 100 ml vode. Pokušajte da sporije pijuckate ovo piće, kako biste izbegli nuspojave poput gasova i dijareje. Možete piti sodu bikarbonu na svaka dva sata.

Soda bikarbona se ne preporučuje kao dugoročni tretman, posebno ako imate GERB ili vam je zabranjen unos soli i natrijuma.

Ako vam gorušica smeta u svakodnevnoj rutini i imate gorušicu dvaput nedeljno ili češće, idite kod svog lekara. Lekar će vam preporučiti tretmane koji će biti mnogo efikasniji za gorušicu.

Mogu li da koristim prašak za pecivo umesto sode bikarbone?

Prašak za pecivo je sasvim drugačiji od sode bikarbone. Soda bikarbone se sastoji isključivo od natrijum-bikarbonata, koji je alkalne prirode i zato lako neutrališe želudačnu kiselinu. Prašak za pecivo sadrži nešto natrijum bikarbonata, ali i kiseline. Zato je prašak za pecivo mnogo manje efikasan u lečenju gorušice i nije podesan kao tretman za želudac.