čajevi za čir na želucuČir je, u stvari, bilo koja rana, mada kada se kaže “imam čir” gotovo uvek se misli na unutrašnju ranu na sluzokoži želuca, ili dvanaestopalačnog creva. To su tzv. peptični čirevi zato što nastaju u oblastima gde su izloženi digestivnom enzimu pepsinu.

Leči se kombinacijom antibiotika i bizmuta, ili sličnim lekovima i po pravilu je dovoljna samo jedna tura medikamenata. Eventualno se vrati još jednom. Priroda nudi, takode, biljne preparate koje bi trebalo uvrstiti na vreme u ishranu, ili dopunski dijetetski program.

Lekarske komisije nekih zemalja Evrope odobrile su, na primer, slatki koren, sladić, odnosno gospinu travu /Glycyrrhiza glabra/ za lečenje čira. Preporuka je zasnovana na tradicijama u lečenju sladićem širom Azije, Srednjeg istoka i Evrope i potkrepljena najnovijim naučnim studijama. Sladić, naime, sadrži nekoliko jedinjenja delotvornih u lečenju čira, uključujući i glicirizinsku kiselinu. Upotreba je jednostavna i bezbedna u normalnim količinama, oko 3 šolje čaja dnevno.

UPOZORENJE:Svakodnevna upotreba duže od šest nedelja, ili uzimanje prekomernih količina mogu da izazovu glavobolju, zadržavanje vode, gubitak kalijuma i visok krvni pritisak.

Sporedna dejstva u velikoj meri se neutralizuju korišćenjem tzv. degliciriziranog sladića, DGS /blago prerađen/.
Najbolje je s vremena na vreme preventivno uzimati sladić i dodavati ga u bilo koji biljni čaj. Poslužiće i kao zaslađivač.

Sok od presnog kupusa za lečenje čira na želucu

Iako su banane stari narodni lek za tegobe vezane za stomak, odnosno za varenje, tek posle novije naučne provere i lekari ih preporučuju. Ogledi s laboratorijskim životinjama otišli su i korak dalje i vode zaključku da su banane delotvorne i u lečenju čira. Zabeleženo je da su “banane još jedan koristan dodatak namirnicama koje su potvrdile svoju blagotvornost u lečenju čira uz prešan kupus, zeleni čaj, beli luk i mahunarke”.
Zna se odvajkada da je sok presnog kupusa poznat narodni lek. Ispostavilo se da kupus glavičar i njegov sok sadrže znatne količine jedinjenja delotvornih u lečenju čira: glutamin i S-metil-metionin.

U stručnim radovima navodi se ogled sa obolelima od čira kojima je davan sok od kupusa glavičara uz lek. Gotovo svi oboleli 92% pokazali su veliko poboljšanje u roku od tri nedelje u poređenju s 32 % onih koji su dobijali samo lek. Za lečenje čira preporučuje se 1 litar soka presnog kupusa glavičara dnevno. Kako to mnogima nije najukusniji sok, može da se zameni supom od kupusa.

Ljuto leči

Nema čoveka koji ne zna da je beli luk antibiotik širokog spektra. Nauka je, međutim, danas potvrdila da u lečenju čira može da se koristi terapija belim lukom! Ona podrazumeva da se svakog dana jede 9 presnih čenova, iseckani i pomešani s hranom. Veruje se da ljuti začini izazivaju pojavu čireva. Ne samo da to nije tačno, već mogu i da zaštite sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva od čireva. Dokazano je da kapsaicin, jedinjenje koje papričici daje ljutinu, otklanja čireve izazvane velikim dozama aspirina.

Neven ima antibakterijska, antivirusna i imunosti mulativna svojstva i dokazano je kliničkim istraživanjima u Evropi da ublažava hroničnu upalu stomaka, odnosno gastritisa, stanja koje prethodi čirevima. Pravi se čaj od osušene biljke za 1- 2 šolje čaja oko 5 kašičica svežih cvetova nevena. Dobro se kombinuje s matičnjakom i limunom.

Treba izbegavati alkohol, jer povećava rizik od H.pvlori infekcije za 500% i ako vam uzimanje nevena izaziva reakciju svrab ili bilo kakvu nelagodnost prestanite da ga koristite.

Biljna medicina preporučuje i kamilicu. Široko korišćena u Evropi kao digestivno pomoćno sredstvo, kamilica je podesna za lečenje svm digestivnih oboljenja, uključujući čir. Ona uključuje antiinflamatorna, antiseptična, antispazmodična i svojstva za umirenje stomaka. Možda je najbolja kombinacija čaj od kamilice sa sladićem!

I borovnica zbog jedinjenja poznatih kao antocijani nudi zaštitu od čireva. Ona podstiču lučenje sluzi koja štiti sluzokožu želuca od kiselina u digestivnom traktu.

Đumbir i med za lečenje čira

Oni koji moraju da koriste “cimetidin”, “ranitidin”, ili “famotidin” rado bi ga zamenili nečim boljeg ukusa, a iste delotvornosti! Ali, čime?
Odgovor je jednostavan: đumbirom!
Čuven je po antiinflamatornom dejstvu, a gotovo nepozant kao sredstvo za lečenje čireva. Sadrži 11 jedinjenja koja su dokazala svoja blagotvorna svojstva u terapiji čireva. Taj biljni eliksir čini jedan zalogaj u kome je koncentrisano 11 hemikalija skromnog začina.
Medom kandirani đumbir je upravo lek prijatnog ukusa. Utvrđeno je da je posebno delotvorna kombinacija meda i đumbira. Pored antibakterijsitih jedinjenja koja sadrži đumbir, i med ih ima, što pojačava njihov sinergetski učinak.

Voćni koktel za lečenje čira

/ovaj ukusni dezert sadrži jedinjenja koja smiruju stomak, a pošto je poslastica ne doživljava se ka o snažan lek/

– banane, ananas, borovnice, mleveni cimet, mleveni karanfilić
– đumbir, med (po želji)
Iseckajte banane i ananas i dodajte borovnice. Začinite cimetom, karanfilićem i izdašno đumbirom i zasladite medom (ako ga koristite).