koksaki virus prenosi lecenjeInfekcija koksaki virusom najčešće se javlja kod školske dece i tinejdžera, i uslovno se može svrstati u bolesti prljavih ruku, jer je izvor zaraze sekret iz ždrela i stolice. Prljava voda i ruke glavni su prenosioci virusa, koji van tela može da preživi i po nekoliko dana. Infekcija se javlja tokom cele godine, a karakteristična je za periode učestalijih kontakata među decom, kada mališani dugo zajedno borave u zatvorenom prostoru.

Kako se dobija koksaki virus na srcu
Razlikuju se dve vrste ovog virusa – tip A koji je po dejstvu mnogo jači i tip B – slabiji, ali i potencijalno opasniji – jer može da napadne srčani mišić i izazove infekciju sa dugotrajnim i teškim posledicama. U slučaju da je organizam napadnut virusom tipa A, promene su uočljive na šakama, stopalima ili u ustima, gde nastaju bolni plikovi i izrasline. Javljaju se povišena temperatura, groznica, malaksalost, kao i otok limfnih čvorova na vratu. Iako infekcija počinje burno, otporniji organizam uglavnom može da se izbori sa virusom, pa simptomi prolaze već nakon nekoliko dana mirovanja. Koksaki, međutim, napada i druge delove tela, najčešće oči, kada uzrokuje konjuktivitis, dok u slučaju težih oblika infekcije postoji rizik od pojave meningitisa.

Odrasli bolesnici, pogotovo oni sa slabijim imunitetom, izloženi su većem riziku od nastanka srčanih tegoba – upale srčane maramice i mišića, čiji su glavni simptomi malaksalost, lupanje srca i ubrzano disanje. Ovo se najčešće dešava ukoliko se bolest ne otkrije na vreme, a dalje zanemarivanje simptoma može da dovede do trajnog oštećenja srčanog mišića.

Lečenje koksaki virusa na srcu
Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biohemijskim analizama. Zbog toga se, u slučaju da se posumnja na infekciju, krv bolesnika ispituje posebnim testovima. Pošto protiv virusa ne postoji terapija, lečenje je simptomatsko, a podrazumeva i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori sa izazivačem bolesti.

Ukoliko su koksakijem napadnuti srčani mišić i maramica, neophodno je dugo mirovanje i uzdržava od težih fizičkih aktivnosti. Ishranu treba bazirati na namirnicama bogatim vitaminima, a osim lekova i suplemenata, savetuje se i konzumiranje biljnih preparata, čajnih mešavine i napitaka, koji će efikasno ublažiti tegobe, ojačati imi i smanjiti broj virusa u teli Za jačanje imuniteta preporučuju se cvekla, rotkvica, šargarepa, koren maslačka i vodopije, list jagode, divlji bosiljak, borovnica, ehinacea, kantarion, kopriva, kao i preparati na bazi meda. Kora vrbe je, na primer, jedan od retkih “prirodnih neprija virusa, jer je bogata salicilatima, jedinjenjima je struktura ista kao i om koju ima aspirin, pa deluj protivupalno i ublažava bolove. Takođe, cvet zove tradicionalno se koristi protiv prehlade i gripa. Je od najefikasnijih prirodn preparata za jačanje srca jeste virak, dok je beli luk delotvoran u jer čuva organizam od virusa, jača imunitet i štiti srce.

Čajna mešavina maslačka i vodopije
Kašiku suvog korena maslačka, korena vodopije, hajdučke trave i lista jagode preliti litrom i po ključale vode. Ostaviti da se ohladi, procediti i piti umesto vode, u manjim gutljajima tokom celog dana. Ovaj napitak jača imunološki sistem.

Čajna mešavina srcanika i kore vrbe
Supenu kašiku srčanika (lincura) pomešati sa pola supene kašike kore vrbe. Preliti sa 300 ml ključale vode. Čaj ostaviti 20 minuta pa piti pre spavanja. Osobe slabog želuca, jetre i žuči ne bi smele da piju čaj od vrbe.

Napitak od cvekle, rotkvice i šargarepe
Izrendati veću cveklu, nekoliko rotkvica i šargarepa pa dodati kilogram livadskog meda. Dobro promešati i ostaviti da prenoći, procediti te u smesu sipati malo vode i sok od pola limuna. Napitak piti pre obroka.

Čajna mešavina za jačanje imuniteta
Pomešati dve kafene kašičice divljeg bosiljka, po jednu kašičicu borovnice, kantariona, vodopije, koprive i hajdučice, i po pola kašičice kičice i lipe. U litar vode dodati dve kašike mešavine i kuvati deset minuta. Nakon što se ohladi, piti po čašu tri puta dnevno.

Čaj za jačanje srca
Kašičicu suvog lišća virka preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti i nakon 15 minuta procediti. Dnevno piti 1-2 puta po 2,5 dl nezaslađenog čaja u gutljajima. Svaki put pripremiti svež čaj.

Cvekla u kupinovom vinu
Napraviti napitak od čaše kupinovog vina i tri kašike isceđenog soka od cvekle. Piti ujutru i uveče za jačanje srca.

Salata od cvekle i rotkve
Očistiti veću cveklu i crnu rotkvu, pa ih izrendati i pomešati. Začiniti sokom od polovine limuna i malo
morske soli. Jesti kao salatu ili uzimati pre obroka po dve do tri kašike.