jetra gradja i uloga

Iako ima odličnu moć regeneracije, jetra je i te kako je podložna bolestima koje nisu nimalo bezazlene.
Kako sačuvati oporaviti jetru
Ljudi danas piju mnogo više alkohola, jedu mnogo prerađenih, visokokaloričnih namirnica, uzimaju lekove na svoju ruku i lakše se upuštaju u rizične seksualne odnose, pa je poslednjih godina i među pripadnicama lepšeg pola znatno više obolelih od ciroze, masne jetre te hepatitisa B i C. Simptomi poremećene funkcije jetre najčešće se manifestuju tek u poodmakloj fazi oboljenja, pa je veoma važno da na vreme shvatite značaj usvajanja zdravih životnih navika. Tri naše čitateljke koje se bore s teškim oboljenjima jetre pomogle su nam da izdvojimo najvažnije savete.

1. Pijte pametno
Više od dve jedinice alkohola dnevno drama-tično povećaju rizik da žena oboli od jetre. Uzdržite se od prekomernog uživanja u alkoholu i pravite pauze od nekoliko dana (potpuna apstinencija) kako biste omogućili telu da se regeneriše.Čistite organizam na prirodan način, svakodnevno pijući osam čaša vode.

2. Rešite se viška kilograma
Budući da su gojaznost i oboljenja jetre u direktnoj korelaciji, trudite se da održavate optimalnu telesnu težinu. Ako morate smršati, onda poslušajte savet stručnjaka – gibitak od pola do kilogram nedeljno najzdraviji je način, jer sprečava formiranje kamena u žuči i poremećaj metabolizma. Redovne fizičke aktivnosti, koje će vam pomoći u mršavljenju i održavanju telesne težine, takođe jačaju imunitet i podstiču produkciju enzima jetre.

3. Ravnoteža je najvažnija
Ogromna većina eksperata propagira uravnoteženu ishranu, koja sadrži namirnice iz svih grupa, s malo soli i šećera. Konzumirajte manje zasićenih masti, zastupljenih u punomasnom mleku i mlečnim proizvodima, te u industrijski prerađenim namirnicama. Takođe, izbegavajte ugljene hidrate iz kolača i lisnatog testa.

4. Pažljivo birajte hranu
Očistite organizam ishranom s više svežeg voća i povrća, poput jagoda, malina, višanja, brokolija i kupusa. Smanjite unos masnoća u organizam – zamente ih zdravim mastima iz jezgrastog voća i avokada.

5. Zaštitite se
Razmotrite mogućnost vakcinisanja protiv hepatitisa A i B, jer ova oboljenja uzrokuju oštećenja i oboljenja jetre. Budući da se hepatitis može preneti seksualnim putem, zaštita je od životne važnosti. Upotreba kondoma zaštiti će oba partnera.

6. Unosite više cinka u organizam
Manjak ovog minerala u organizmu povezuje se s hroničnim oboljenjem jetre i cirozom. Jedite više namirnica bogatih cinkom, poput semenki, ili ga uzimajte u formi suplementa.

7. Razmislite o akupunkturi
Terapija akupunkturom uravnotežuje funkciju jetre. Prema tvrdnjama stručnjaka za ovu oblast, ukoliko je “či” (energija jetre) dugo blokiran, emotivnim životom dominiraju depresija, pojačana nervoza i tenzija.

8.Pijte kafu
Američki naučnici nedavno su objavili ohrabrujuću vest za sve ljubitelje ovog napitka. Naime, ispijanje kafe može preduprediti oboljenja jetre! Samo šolja dnevno smanjuje rizik od upale jetre i pojave njenih trajnih oštećenja.

9.Ne uzimajte previše vitaminskih suplemenata
Jedna od tipičnih zdravstvenih zabluda jeste to da je uzimarije vitaminskih preparata pravi način da se sačuva zdravlje. Zapravo, prekomerna količina suplemenata može opteretiti jetru i narušiti njenu funkciju. Ne pijte nepotrebne lekove i konsultujte se s lekarom o preparatu koji namerevate da uzimate.

10.Oslobodite se hrkanja
Itraživanja pokazuju da nedostatak kiseonika (kratkotrajni prekid disanja) koji uzrokuje noćna apneja može izazvati blago oštećenje jetre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *