kako prepoznati simptome bruhaKila (hernija, bruh) predstavlja prodiranje trbušnih organa, najčešće vijuga tankog creva, kroz oslabljeni zid abdomena, ali može da nastane na stomačnom zidu i usled povrede ili operacije. S obzirom na mesto i mehanizam nastanka, razlikuje se nekoliko tipova bruha – ingvinalna (preponska), umbilikalna (pupčana), inciziona kila (nastaje na mestu nezaraslog ožiljka), hijatus hernija (kroz otvor na dijafragmi gde jednjak ulazi u želudac) i kongenitalna hernija (urođena anomalija kod novorođenčadi).

Kako prepoznati simptome bruha
Hernija se manifestuje u vidu pritiska, tupog ili intenzivnog bola koji se pojačava kretanjem, otoka i opstipacije. Bruh možete prepoznati kao izbočinu koja “izviruje” iz trbušnog zida, a povlači se pod pritiskom ili kada bolesnik leži.Bruhovi malih dimenzija, sa uzanim otvorom, pričinjavaju veće tegobe od velikih, sa širokim otvorom. Najčešća komplikacija jeste srastanje kilne kese sa njenim sadržajem, što dovodi do pojačanja bola, poremećaja kretanja crevnog sadržaja, ponekad i do ukleštenja. U tom slučaju dolazi do blok prolaska crevnog sadržaja kroz creva koja se nalaze u kilnoj kesi, pa nastupaju ileus i gangrena creva.

Operacija bruha
Jedini siguran način za otklanjanje bruha jeste hirurški zahvat kojim se ojačava trbušni zid. Ukoliko zbog kontraindikacija operacija nije izvodljiva, nosi se specijalni pojas koj učvršćuje trbušni zid. Za eliminaciju i ublažavanje simptoma bruha, posebno nakon hirurške intervencije, preporučuje se biljna terapija koja značajno smanjuje tegobe i pospešu postoperativni oporavak. Pored toga, redovna i umerena fizička aktivnost ojačaće mišiće trbušnog zida dok bi prilikom podizanja teških predmeta trebalo pronaći odgovarajući položaj kako bi se izbeglo optereće trbušnog zida.

Čajevi za oporavak od operacije bruha i ublažavanje simptoma

• Usitniti kašiku semena mirodije i kima pa ih preliti sa 2 šolje tople vode. Ostaviti da provri, skinuti sa vatre i kada se malo ohladi, procediti kroz gazu. Ovaj čaj za umirenje stomaka mora se piti polako.
• U teglu naredati 100g iseckanih svežih cvetova nevena, pa preliti maslinovim uljem. Promešati, ostaviti da stoji nekoliko dana na suncu dok ulje ne promeni boju, a zatim procediti. Ulje zagrejati pre upotrebe, premazati ga u tankom sloju na otok izazvan bruhom i prekriti krpom. Držati 20 minuta.

• U šolju mleka staviti pola kašike anisa i prokuvati. Kada se ohladi, procediti i piti u manjim gutljajima. Ovaj napitak koristi se za umirenje bolova.
• Litrom ključale vode preliti 4 kašike suve ehinacee, pa ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti u toku dana. Ovaj napitak eliminiše iz tela štetne agense ,jača organizam i imunološki sistem.
• Pomešati 35 g ive, 20 g kičice, 15 g nane, po 10 g pelena i lincure i po 5 g mirodije i cveta bagrema. Šoljom hladne vode preliti
ksšiku mešavine zagrejati do ključanja,poklopiti ostaviti da odstoji pola sata,pa procediti.
Piti 3 šolje dnevno.Ovaj čaj jača organizam i otvara apetit.