prvi znaci trudnoce

Kako povećati plodnost-česte zablude
Ostati u drugom stanju uopšte nije tako jednostavno! Smanjena fizička aktivnost, nepravilna ishrana i stres samo su neki od faktora koji otežavaju začeće, a doda li se tome činjenica da mnogo žena još uvek ne zna mnogo o plodnim danima i ovulaciji, jasno je zašto ima toliko neuspelih pokušaja…

kako povecati plodnost
Slavne ličnosti rađaju decu sa 40 i 50 godina, zašto ne bih mogla i ja?
Mnoge žene ne uspevaju da zatrudne zbog – poodmaklih godina. Odlažu roditeljstvo do sredine četrdesetih, a onda nikako ne uspevaju da ostanu u drugom stanju. A šta je s poznatim glumicama i pevačicama koje rađaju u kasnim četrdesetim i pedesetim – pitaju se razočarano. Istina je da je Keli Preston dobila sina u 48. godini, ali nemojte dozvoliti da vas takve vesti zavedu. Slavne ličnosti u tim godinama leče neplodnost ili koriste donirane jajne ćelije. Međutim, ni tad im niko ne može garantovati da će zatrudneti! Kod žena starijih od 45 godina vantelesna oplodnja uspeva samo u devet odsto slučajeva. Nažalost, više od polovine tih trudnoća završava spontanim pobačajem.

Iako savremeno društvo ostavlja ženama mogućnost da odlože brak i zasnivanje porodice, biologija ne prati ove trendove.
Žena je na vrhuncu plodnosti u ranim dvadesetim godinama, a fertilnost opada u 27. i nakon trideset šeste godine, dok se od 40. do 44. godine smanjuje čak 64 odsto. Zdrave žene koje su mlađe od 35 godina ne moraju žuriti, ali starije i bolešljivije ne bi trebalo da odlažu začeće. Ako, uprkos pokušajima, ne uspete da zatrudnite u prvoj godini braka, ne oklevajte – posetite stručnjaka za vantelesnu oplodnju. Žene starije od 35 treba da se obrate lekaru već nakon šest meseci neuspelih pokušaja. Vreme je u ovom slučaju veoma dragoceno.

Čak devedeset odsto spontanih začeća dešava se posle intimnog odnosa na dan ovulacije. Dakle, ako seks upražnjavate samo jednom mesečno, uradite to dan pre ovulacije. Spermatozoidi mogu preživeti u reproduktivnom traktu nekoliko dana. Pre ovulacije, cerviks je otvoren, ali nakon što se oslobodi jajna ćelija, zatvara se da bi zaštitio matericu od štetnih mikroorganizama. U tom slučaju spermatozoidi više neće moći da stignu do jajne ćelije. Najviše žena ovulira četrnaestog dana nakon menstruacije, ali mesečni ciklus, naravno, nije isti kod svih pripadnica lepšeg pola. Zahvaljujući testu koji se može nabaviti u svakoj apoteci, možete precizno odrediti datum ovulacije.

Podizanje nogu nakon seksa povećava šanse za začeće
Ovu ideju slobodno zaboravite! Nema nikakvih dokaza da određene poze doprinose lakšem začeću. Pri ejakulaciji, u vaginu dospeva oko 100 miliona spermatozoida, ali gravitacija nema nikakav uticaj na njihovu sposobnost da stignu do jajne ćelije. Zapravo, najzdraviji spermatozoidi dospevaju do cilja za samo dva minuta.

Dugotrajno uzimanje pilula za kontracepciju smanjuje plodnost
Oralna kontracepcija svakog meseca sprečava oslobađanje jajne ćelije, ali ne remeti njihovo stvaranje.
Kada prestanete da pijete pilule, sposobnost da zatrudnite ponovo se vraća. Prema jednoj američkoj studiji, 98,9% žena koje prestanu upotrebljavati oralne kontraceptive – spontano ovulira već za 90 dana. Hormoni koje sadrže kontraceptivne pilule mogu sprečiti bujanje tkiva materice i oboljenja poput endometrioze i adenomioze, a poznato je da ti poremećaji smanjuju plodnost ili sasvim onemogućavaju začeće. Takođe, pilule za kontracepciju mogu smanjiti ili usporiti nastajanje fibroida ili cista na jajniku.

Niz kulturoloških faktora utiče na stvaranje pogrešnih uverenja da je za neplodnost najčešće kriva žena. Naravno, ova pretpostavka nije potpuno nelogična, jer je ženin reproduktivni sistem mnogo komplikovaniji od muškog, pa je i veća mogućnost da nastane neki poremećaj. Međutim, nedovoljno spermatozoida i nezdrava sperma u 25 do 40 odsto slučajeva odgovorni su za bračnu neplodnosti. Pored toga, svuda u svetu naglo raste broj sterilnih muškaraca. Uzroci još nisu poznati, ali se pretpostavlja da su to moderan način života, zagađenje okoline, prekomerno konzumiranje alkohola, pušenje i upotreba droga. Ako je broj spermatozoida znatno opao, promena životnog stila neće uticati na to da se sperma vrati u normalu te je neophodno lečenje.

Stručnjaci koji su se posvetili proučavanju veze između stresa i plodnosti smatraju da napetost i neprestana briga smanjuju šanse za začeće. Žene koje su izložene stresu zbog finansijske situacije i nezaposlenosti teže ostaju u drugom stanju.
Kako izlečiti neplodnost izazvanu ovim problemom? Nije dovoljno da dan-dva zaboravite na probleme, morate se obratiti grupama za podršku. Najuspešnija su savetovanja u šest i više seansi, pri čemu se uče tehnike za oslobađanje od stresa. Ne treba isključiti ni pozitivan uticaj masaže: ne postoje kvalifikovane studije o tome, ali ako vam prija, učinite to.

ŠTA ZNAČI IMATI REDOVNE SEKSUALNE ODNOSE?
Stručnjaci za veštačku oplodnju često se susreću s parovima koji ne samo što nemaju česte seksualne odnose nego zbog posla ne spavaju ni na istom kontinentu, a kamoli krevetu. Zajedno su tek jednom ili dvaput mesečno. Treba imati na umu da čak i parovi koji su u dvadesetim godinama života, a pritom su savršeno zdravi, imaju u najboljem slučaju 25 odsto šanse da začnu tokom prvog meseca. Mogućnost oplodnje najveća je četiri do pet dana pre ovulacije, a tada je najbolje imati seksualni odnos svakih 24 do 48 sati. Neka istraživanja pokazala su da parovi koji pokušavaju da dobiju dete posle određenog vremena polako redukuju seksualne odnose zbog napetosti prouzrokovane ishodom seksualnog čina.
Povezani postovi>>> Vantelesno začeće

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *