kako poboljsati koncentraciju

Kako poboljšati koncentaciju ? Stres, umor, nesanica, loša ishrana i nedostatak vitamina mogu da dovedu do slabljenja koncentracije. Postoje prirodni načini da pojačate pamćenje i koncentraciju. kako poboljsati koncentraciju

Čim osetite umor i pad koncentracije,napravite pauzu.Najbolje je da promenite ambijent,izadjete i prošetate,to će vam pomoći da sredite misli.

NE PRESKACITE DORUCAK
Preskakanje jutarnjeg obroka slabi memoriju i koncentraciju, dok dobar doručak od mleka i žitnih pahuljica ili jaja utiče na njeno jačanje.Treba jesti male i lagane obroke od voća, žitarica i meda, a izbegavati masnu, tešku i preobilnu hranu.

CINKJE VAŽAN
Vrlo je važno da unesete dovoljno cinka u organizam. Samo 20 miligrama dnevno poboljšaće vašu koncentraciju. Dobri izvori cinka su meso, morski plodovi, jaja i mleko. Vitamin C je moćno sredstvo u jačanju koncentracije, kao i folna kiselina B6 i B12, koje ima u artičokama, brokoliju i grašku.

HRANA ZA MISLI
Koštunjavo voće, riba, soja, sok od paradajza i šargarepe, maslinovo i riblje ulje, kao i laneno seme, najbolja su hrana za mozak i jačanje koncentracije. Voće u svežem i suvom stanju može najbrže da osigura energiju za rad mozga. Banane su takođe vrlo korisne.

KAFA POMAŽE
Kofein iz kafe, čaja, kakaoa i crna čokolada deluju stimulativno na mozak. Energetski napici, a posebno gvarana, tropska biljka, poboljšavaju rad moždanih ćelija. Omega 3 masne kiseline i ekstrakt biljke ginko biloba stimulišu cirkulaciju krvi kroz moždane kapilare.

TRENIRPJTE MOZAK
Koncentracija se može poboljšati raznim mentalnim vežbama, tehnikama relaksacije, jogom i fizičkim treninzima. Meditacija pomaže da sačuvamo moždane ćelije.Smejanje i sanjarenje smanjuju uznemirenost i tenziju i jačaju kongnitivne funkcije.

FIZIČKE VEŽBE
Sposobnost koncentracije zavisi mnogo i od našeg fizičko stanja. Ako smo umorni,icrpljeni ili pogođeni brojnim manjim oboljenjima, koncentracija će biti mnogo teža. Naravno,dobra koncentracija je još uvek moguća, ali je mnogo teže postići je. Međutim, moramo da pokušamo da olakšamo život sebi,jer bolja koncentracija donosi bolje rezultate u bilo kom radu za mnogo kraće vreme.Izdvajanje dvadesetak minuta svakog dana za fizičke vežbe doneće značajna poboljšanja vašeg opšteg zdravlja i poboljšaće fizičku kondiciju.Osobe sa boljom fizičkom kondicijom se bolje koncentrišu i istrajanije su i kad je u pitanju fizički i mentalni rad.Fizičke vežbe nas takodje na najbolji način oslobadjaju od stresa jednog od glavnih uzročnika loše koncentracije.Nemorate ići u teretanu ili fitnes centar možete vežbati i kod kuće na bilo koji način.Važno je fizički se zamoriti a to će vas psihički odmoriti i opustiti.

PROMENA
Ako vam je teško da se koncentrišete na jednu stvar u dužem vremenskom periodu.Ponekad je najbolje rešenje da sebi date česte promene.Ako ste koncentrisani na jedan zadatak za sat vremena i koncentracija vam opada, onda možete da pređete na nešto drugo. Ova promena u aktivnosti omogućava nam da održimo naše moći koncentracije i da ne postanemo umorni od jedne aktivnosti.Mozak se zamara od monotonije a lako se podstiče novim stvarima.

IZABERITE MIRNO MESTO
Očigledno neka mesta su bolja za koncentrisani rad od drugih. Školske biblioteke, studijski saloni i tihe sobe su najbolji, pre svega, mesto koje ste izabrali ne bi trebalo da bude tamno i bez dovoljno svetla,to će vas uspavljivati. Pokušajte da ostanete daleko od drugih ljudi, ako želite da se koncentrišete na svoj rad.

NAPRAVITE PLAN
Uvek pravite plan za sve što treba da uradite.Kada sednete da rade bez plana, možete lako da odlutate u aktivnosti kao što su provere mailova, instant poruke (četovanje) i pretraživanje weba. Bez potrebe, vi gubite vreme. Vi ćete biti rastrojeni različitim mislima i biće vam teško da se koncentrišete i posvetite svu svoju pažnju na jedan važan zadatak. Da biste to izbegli, napravite jasan plan koji odgovara vašim potrebama ,unapred.Svakog dana morate da izdvojite dovoljno vremena za zabavu,spavanje i malo fizičke aktivnosti ,barem 20 minuta šetnje.Vaš mozak će vam uzvratiti boljom koncentracijom a ako predugo radite bez odmora nećete biti koncentrisani i efikasni i uzalud ćete trošiti vreme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *