Želite poboljšati cirkulaciju krvi? da li ste se zapitali koji su osnovni uzroci za lošucirkulaciju?

Posedujemo neprevaziđenu sposobnost da sate provedemo sedeći. Pa, bar oni među nama koji rade u kancelarijama „od 9 do 5“. Zahvaljujući dugim satima kojima smo prikovani za stolicu kao i dugotrajnim putovanjima prema poslu i natrag, mnogi od nas postanu „jedno“ sa svojim kaučem kada konačno stignu kući, nakon čega sledi odvlačenje naših preumornih zadnjica u krevet. Međutim, ovaj „sedeći“ način života može dovesti do otoka u listovima nogu, člancima i stopalima. Da prijatelji, govorimo o slaboj cirkulaciji krvi.

Veći broj faktora može uticati na lošu cirkulaciju krvi, pojavu otoka u donjim partijama nogu i stopalima, a jedan od njih, nažalost, predstavlja gojaznost. Tako da je prva stvar koju treba da uradite ako imate nekoliko kilograma viška a patite od problema sa lošom cirkulacijom, da počnete sa dijetom i vežbanjem – naravno uz dopuštenje vašeg lekara – i probate da dostignete svoju idealnu težinu.

kako poboljsati cirkulaciju krvi

Naravno, fizička neaktivnost nije isključiva karakteristika onih koji nisu na vrhuncu svog fizičkog stanja, tako da se i mršavi ljudi – koji, uzgred, ne moraju biti uvek u formi – mogu takođe naći u stanju nelagodne mlitavosti. Na kraju krajeva, sedenje satima nije dobro za vas i cirkulaciju krvi u vašem telu bez obzira na to koje ste veličine.

Sećate se preporuka izdatih putnicima koji idu na letove koji traju najmanje 8 časova, zar ne? Pa, isto tako kao što za cirkulaciju nije dobro sedeti u istom položaju, uronjeni u fotelju do prozora u biznis klasi na avionskom letu tokom 8 sati, nije dobro ni sedeti 12 sati za stolom, bez obzira na to što pravite pauze za kafu i odlazak u toalet.

Prema tome, evo 8 stvari koje možete raditi tokom radnog vremena – i nakon toga – kako bi naterali krv da snažnije prostruji.

5 najboljih načina da poboljšate cirkulaciju

Prošetajte
Povedite svog psa u šetnju. Probajte da žustro šetate, što će vaš ljubimac vrlo verovatno ceniti, naročito nakon što ste ceo dan bili zatvoreni u kući ili čekali da stignete kući. Ne samo što ćete moći da uživate u zbližavanju sa svojom krznenom lopticom, već ćete naterati i svoju krv da energičnije poteče kroz telo.

Opustite se
Sve se svodi na stres, zar ne? Ako se previše stresirate i primetite da vaša otečena stopala bukvalno na silu žele da iskoče iz vašeg omiljenog para cipela, onda razmotrite praktikovanje nekih vežbi disanja, što je totalno izvodljivo i na radnom mestu, za stolom, dok radite na toj tabeli, ili probajte da meditirate 10-15 minuta u toku dana. Takođe, razmislite i o tome da slušate neku muziku dok radite, ako je to moguće.

Popnite se stepenicama
Kada ste napokon savladali tri sprata vukući sa sobom kese sa namirnicama i vešom, tim stepenicama koje sada i aktivno mrzite, zadnja stvar koju priželjkujete je još stepenica. Međutim, penjanje stepenicama je ne samo dobra vežba, već vam pomaže i da protegnete te mišiće listova, i naterate krv da brže teče kroz krvne sudove nogu, naniže, sve do vrhova prstiju.

Uzmite malo tečne crne melase (eng.Blackstrap molasses)
Evo šta definitivno znamo: prebogata je gvožđem i mineralima koji pomažu vašem organizmu da proizvodi crvena krvna zrnca i pospešuju aktivnost imunog sistema, što je razlog zašto se preporučuje ženama koje pate od jakih menstrualnih grčeva ili imaju fibrome ili endometriozu.
Neki hvale crnu melasu (i to onu vrstu bez sumpora) kao sredstvo za smanjenje otoka, što ne iznenađuje, imajući u vidu njene anti-inflamatorne karakteristike. Dve do tri kafene kašičice na dan će biti dovoljne. I ne brinite. Dodajte je u ovsenu kašu ili zasladite njome čaj. Kažu da se jako dobro slaže i sa bademovim mlekom.

Nemojte izbegavati ljutu hranu
Pa, ako možete da podnesete njen ukus i ne patite od abdominalnih kila ili nekog drugog gastroenterološkog poremećaja, samo napred. Ljuta hrana je izvor „dobrog“ holesterola (low-densitylipoprotein (LDL)), koji u suštini predstavlja taksi službu za prenos masti i holesterola kroz vodeni rastvor vašeg krvotoka, i pomaže vašem telu da razloži krvne ugruške koji potencijalno mogu nastati.
Kapsacin u sastavu ljutih papričica se takođe bori protiv zapaljenja, i pošto je ljuta hrana bogata vitaminima A i C, podiže nivo vaše telesne temperature što ubrzava protok krvi i čini da vaša krv živahno struji, kako bi i trebalo.